Siinä viedään Taikuria ja Vilppaan unelmaa – Rannikon polvivamma hiljensi Vilppaan ennätysyleisön

0
Teemu Rannikko loukkaantui 5. tammikuuta pelatussa Kouvot-ottelussa.

Salohallissa vietettiin sunnuntai-iltana korisjuhlaa parhaimmillaan.

AND1-junnuturnauksen vetämänä yleisöä oli enemmän kuin koskaan ennen Vilppaan ottelussa (2 383). Parketilla kotijoukkue oli kruisailemassa nihkeän alun jälkeen selvään kotivoittoon Kouvoista.

Mutta sitten, päätösneljänneksen toisella minuutilla tilanteessa 67–56, kaikki kiva katkesi ja Vilppaan pahimmasta painajaisesta tuli totta.

Kapteeni Teemu Rannikko otti nopean kolmen pisteen heiton ja huomasi välittömästi sen jäävän vajaaksi. Rannikko syöksyi hyökkäyslevypalloon ja väänsi alastullessaan vasemman polvensa.

Säikähtäneen Salohallin hiljaisuuden rikkoi Rannikon riipivä huuto: ”JÄITÄ!

Kun tuskaista Rannikkoa talutettiin kentältä, ei voinut olla ajattelematta, että siinä ei pelkästään taluteta Taikuria – siinä talutetaan myös Vilppaan mestaruusunelmaa.

Lehdistötilaisuudessa Vilppaan päävalmentaja Ville Tuomisen kasvoista paistoi epäusko. Yhden kauden projekti on murenemassa loukkaantumisiin. Tapaninpäivänä loukkaantui Juho Nenonen ja nyt Rannikko.

– Teemuahan sattuu joka pelissä hänen pelityylinsä vuoksi, mutta tämä tilanne oli ihan erilainen. En halua lähteä arvailemaan, mutta ei tämä hyvältä näytä, Tuominen kertoi.

– Teemun kohdalla tietää sen, ettei hän turhaan makaa kentällä. Kun kuulin hänen huutonsa, niin tiesin, että nyt on tosi kyseessä, loisto-ottelun pelannut Henri Kantonen kertasi.

– Siinä piti kerätä itseäänkin, Kantonen myönsi.

Vilppaan keskittyminen horjahti täysin ymmärrettävästi Rannikon loukkaantumisen jälkeen. Kouvot pysyi viimeiseen minuuttiin asti Vilppaan tuntumassa, mutta loistavalla kolmannella jaksolla (27–15) hankittu etumatka kesti loppuun asti.

Yksinkertaistettuna: Vilppaalle riitti yksi loistoneljännes voittoon.

– Muutenhan tämä oli keskinkertainen peli meiltä. Avauspuolisko oli huolimatonta. Ihan sama miltä etäisyydeltä heitettiin, niin pallo ei mennyt sisään, Tuominen myönsi.

– Emme vaan voittaneet kolmannella neljänneksellä yksi vastaan yksi -tilanteita, Kouvojen päävalmentaja Tuomas Oja tiivisti ottelun ratkaisun.

Kaksituntiseksi venyneen ottelun paras pelaaja oli ehdottomasti Kouvojen Derrick Barden, joka heitti kovilla prosenteilla (pelitilanneheitot 11/14) yhteensä 31 pistettä.

Barden joutui kantamaan koko joukkuetta reppuselässään, kun sentteri James Suber joutui aikaisin virhevaikeuksiin kuten myös Vilppaan viime kevään kauhu David Gonzalvez.

Vilppaan tasaisesta yhdeksiköstä peräti kuusi pelaajaa heitti yli kymmenen pistettä, mikä antaa pientä toivoa Rannikon jälkeiseen aikaan.

18 pistettä heittänyt ja kuusi levypalloa kahminut Kantonen oli jälleen loistava ja myös Riku Laine toi hyvää energiaa kentälle, vaikka olikin suurissa vaikeuksissa Bardenin kanssa.

Paluun kentälle tehnyt Tim Coleman pääsi muun joukkueen tavoin kunnolla rytmiin vasta tauon jälkeen. Rannevammasta toipuneen Colemanin merkityksestä kertoo hänen plusmiinuslukema +21, joka oli ottelun korkein.

– Timillä oli virtaa oli enemmän kuin järkeä, mutta se oli odotettavissa. Hän on meille iso palanen. Hän pystyy pakittamaan (pelipaikkoja) ykkösestä neloseen melkein ketä vastaan tahansa ja on aktiivinen joka suuntaan, Tuominen kehui.

– Oli kivaa saada Tim takaisin, mutta just nyt ei tee mieli kauheasti tuuletella, Tuominen hymähti.

Ottelun lopussa Vilpas Ultras lauloi ironiaa tihkuen Monty Python -klassikkoa ”Always look on the bright side of life”.

– Kyllähän meillä pelaajia riittää, vaikka Teemu ja Juho ovatkin pois. Meillä on edelleen hyvä joukkue. Nyt mun ja myös Aatun ( Kivimäki ) pitää vaan ottaa enemmän vastuuta, Kantonen mietti.

Rannikon vamman vakavuus ja sairausloman pituus selviävät lähipäivinä. Samalla selviää Vilppaan asema kevään mestaruustaistelussa.

Joka tapauksessa keskiviikkona Vilpas lähtee kohti Joensuuta ilman johtajaansa – jonkun on astuttava nyt esiin.

KORISLIIGA: Vilpas–Kouvot 93–82 (20–18, 16–21, 27–15, 30–28)

Vilppaan pisteet/levypallot: Henri Kantonen 18/6, DJ Laster 15/2/5 syöttöä, Chris Flemmings 12/4, Mikko Koivisto 11/2, Jamuni McNeace 11/5/3 torjuntaa, Tim Coleman 10/4, Riku Laine 8/6, Aatu Kivimäki 5/0, Teemu Rannikko 3/1.
Kouvot: Derrick Barden 31/7, David Gonzalvez 14/1, Severi Kaukiainen 11/3, James Suber 10/7, Vili Nyman 8/0, Avery Woodson 6/2, Tomi Lommi 2/0, Mika Nuolivirta 0/3, Oscar Storgård 0/2.

Levypallot: 37–31
Syötöt: 20–13
Menetykset: 12–12
Heittoprosentit:
1p: 79–78
2p: 65–51
3p: 27–40

OHO!

Yleisömäärä 2 383 ylitti Vilppaan entisen ennätyksen 31 katsojalla. Montaa katsojaa enempää ei Salohalliin enää mahdu.

Erotuomarit: Ville Selkee, Joona Haaja, Matti Eskola.
Yleisöä: 2 383.

Vilppaan seuraava ottelu: ke 8.1. Kataja–Vilpas LähiTapiola Areenalla klo 18.30

Kentälle palannut Tim Coleman osoitti heti mittaamattoman arvonsa.

Kouvojen pinkka ei riittänyt Gipsoniin ­­– mikä on Vilppaan seuraava siirto?

Vilpas on etsinyt viime viikot uutta ison osaston pelaajaa korvaamaan tiistaina jalkaleikkauksessa ollutta Juho Nenosta.

Kotimaisia pelaajamarkkinoita ei käytännössä ole. Vilpas oli yhteydessä Kristika Turkun sentteriin Mikael Aaltoon.

– Aalto oli sanonut, että ”kiitti vaan, olen töissä”. Se oli sitten siinä, Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen kertoi.

Teemu Rannikon eilinen loukkaantuminen kääntää Vilppaan pelaajatilanteen täysin. Nyt Vilppaalta puuttuu sekä pelintekijä että nelospaikan heittäjä. Eikä niitä kotimaisia pelintekijöitäkään markkinoilla liiku, ei ainakaan läheskään Rannikon tasoista.

Pientä turvaa Vilpas voisi saada hankkimalla viidennen ulkomaalaispelaajan. Mutta pitääkö se hankkia takakentälle vai korin alle?

Kouvojen tilanne ei ole sekään helppo, mutta huomattavasti selkeämpi. Joukkue tarvitsee sisäpelaajan potkut saaneen Duke Sheltonin tilalle.

Joulun alla kiihtyneiden huhujen mukaan kolmena kautena Kouvoja edustanut Thomas Gipson olisi ollut yhteydessä Kouvoihin. Gipson pelasi alkukauden Argentiinassa Nenosen entisessä seurassa Olimpicossa, mutta Gipson loukkasi nilkkansa ja jätti seuran.

– Koko Korisliiga on varmasti ollut Gipsoniin yhteydessä, kun hän lähti Argentiinasta, Kouvojen päävalmentaja Tuomas Oja kertoi.

– Sanotaanko näin, että pinkka ei riittänyt, Oja muotoili.

Teemu Rannikko ehti upottaa vain yhden pelitilannekorin ennen loukkaantumistaan.

 

Kouvojen Derrick Barden oli pelipäällä ennätysyleisön edessä.