Someron kaupungin sähköposteissa ongelmia – osa palvelimista pitää somero.fi-päätettä roskapostina

2
Someron kirjasto tiedottaa kaupungin sähköpostiongelmista omilla verkkosivuillaan. Ongelman takia kirjasto lähettää saapuneista varauksista tiedot asiakkaille myös tekstiviestillä.

Someron kaupungin sähköpostit eivät tule välttämättä vastaanottajalle perille tai ne ajautuvat roskapostikansioon. Someron kaupungin tietosuoja- ja it-kehitysvastaava Sami Kavén kertoo, että ongelma koskee kaikkia somero.fi-loppuisia sähköpostiosoitteita.

– Ongelma alkoi lokakuussa, jolloin muutamasta Someron kaupungin sähköpostista lähti merkittävä määrä roskapostia. Lähteneet roskapostit liittyivät tietojen kalasteluyrityksiin, Kavén huomauttaa.

Lähteneiden roskapostien seurauksena osa roskapostien estoon keskittyneistä palveluntarjoajista suodattaa somero.fi-päätteisistä osoitteista lähteneet viestit.

– Tällöin viestit eivät mene perille lainkaan tai ne menevät vastaanottajalla roskapostikansioon, Kavén sanoo.

Kavén korostaa, että valtaosa Someron kaupungin sähköposteista menee perille normaalisti.

– Eniten ongelmia ollut ollut hotmailin kanssa.

Roskapostikansioon menneen viestin voi lukea, kun huomaa tarkistaa kansion. Sähköpostin asetuksista saa myös määrättyä, että somero.fi-päätteiset viestit ovat turvalliselta lähettäjältä. Tämän jälkeen sähköpostit tulevat normaalisti saapuneiden kansioon.

– Kun riittävä määrä vastaanottajia muuttaa tämän asetuksen, alkavat myös palvelimet jälleen hyväksyä somero.fi-päätteen. Ongelma on viime viikkoina jo pienentynyt, Kavén toteaa.

Sähköpostiongelmat ovat näkyneet muun muassa Someron kirjastossa. Kirjastonjohtaja Laura Tyysteri kertoo, että saapuneita varauksia, eräpäivämuistutuksia ja aineistojen karhuamisia koskevat viestit eivät ole menneet kaikille asiakkaille perille.

– Lähetämme nyt saapuneista varauksista asiakkaille tekstiviestit. Tätä käytäntöä jatketaan niin kauan kuin sähköpostiongelmat jatkuvat. Ongelmia on edelleen, vaikka ne ovatkin vähentyneet, Tyysteri sanoo.

Kirjaston asiakkaat ovat myös ihmetelleet, onko sähköisiä eräpäivämuistutuksia koskeva palvelu loppunut. Osa asiakkaista on ollut pahoillaan heille tulleista myöhästymismaksuista, koska eivät ole saaneet sähköpostiin muistutusta eräpäivistä.

– Näille tilanteille emme voi mitään, sillä eräpäivämuistutukset lähtevät järjestelmästä automaattisesti. Kirjaston sääntöjen mukaan sähköisten muistutusten poisjääminen ei poista asiakkaan vastuuta, Tyysteri huomauttaa.

Tyysteri toteaa sähköpostiongelmien näkyneen varsinkin varauspuolella.

– Jos varattuja kirjoja on yleensä hyllyssä rivissä kaksi metriä, oli niitä jossakin vaiheessa tuplasti enemmän.

It Senior

Eihän tämä ole ainutlaatuinen ongelma. Sähköpostien välitys on parametroitu jokaisella sähköpostipalvelimella vaihtellevilla säännöillä. Lisäksi löytyy spam-osoitteita ylläpitäviä palveluita, joita eräät email-palvelut käyttävät tehokkaasti roskapostien seulontaan. Hotmail suojaa postejaan erityisen paljon.

Pahinta ovat eräät palvelimet, jotka päättävät hävittää itse analysoimansa sähköpostit niin, ettei niistä edes siirry minnekään tietoa.

It Junior

Niin, itsehän ne palvelimet päättävät hävittää itse analysoimansa sähköpostit. Ilmeisesti näissä palvelimissa on syntynyt jonkinlainen tekoäly, joka kehittää itse omia roskapostisääntöjä?

Vai olisiko kuitenkin niin, että joku ei ole osannut speksata roskapostisääntöjä oikein.