Sukellusvenemurhaajan tuore vaimo on salolainen taiteilija – luopui asunnosta Salossa syyskuun alussa

0
Jenny Kurpen oli yksi kahdestatoista Salon taiteilijaseuran jäsenestä, joiden kiertonäyttely "Taide tulee luo" kiersi Saloa 2018. Kurpenin grafiikka perustui nuorten venäläisrunoilijoiden teksteihin.

Tanskalaisen sukellusvenemurhaaja Peter Madsenin kanssa avioitunut salolaisnainen sanoo, ettei hän halua käyttää miehensä nimeä saadakseen huomiota omalle taiteelliselle työlleen.

– Olen itsenäinen ihminen ja taiteilija. Haluan, että arvonantoni tulee ainoastaan siitä. En halua työskennellä ammatillisessa ympäristössä vain Peterin vaimona, kuvittaja Jenny Kurpen sanoo.

Salon Seudun Sanomat tavoitti Kurpenin sähköpostilla tiistaina, kun hänen avioliitostaan elinkautisvangin kanssa oli noussut kansainvälinen kohu. Kurpenin mukaan he ovat nyt joutuneet Facebookissa terrorin uhreiksi.

– Avioliittomme on yksityisasia, Kurpen muistuttaa.

Keksijä Peter Madsen tuomittiin huhtikuussa 2018 ruotsalaisen toimittaja Kim Wallin paloittelumurhasta.

Jenny Kurpen (39) on poliittinen pakolainen. ”Suomi myönsi turvapaikan Putinin vastustajille”, Helsingin Sanomat kertoi 22. lokakuuta 2013. Jenny Kurpen ja Aleksei Devjatkin olivat vain kolme viikkoa aiemmin saapuneet Suomeen YK:n kiintiöpakolaisina.

Lehtikuvassa pariskunta kokosi lastensänkyä uudessa kodissaan Salossa.

Pariskunta oli paennut Moskovasta Ukrainaan vuonna 2012, kun venäläisviranomaiset olivat aloittaneet mielenosoittajien järjestelmällisen pidättämisen. Oppositio oli järjestänyt luvallisen mielenosoituksen presidentti Vladimir Putinin kolmannen kauden virkaanastujaisten aattona.

Protesteja Bolotnajan aukiolla seurasi pidätysaalto. Useita aktivisteja pakeni Ukrainaan.

Kurpen ja Devjatkin hakivat Ukrainasta poliittista turvapaikkaa, mutta sitä ei myönnetty. EU pani merkille aktivistien tilanteen. Suomi valitsi Kurpenin ja Devjatkinin kiintiöpakolaisiksi. Pariskunta muutti aluksi Salon Ollikkalaan.

Jenny Kurpen kirjoittaa ansioluettelossaan valmistuneensa graafiseksi suunnittelijaksi moskovalaisesta yliopistosta. Salossa hän liittyi varsin pian taiteilijaseuraan.

”Taidetta kuin satukirjasta”, Salon Seudun Sanomat otsikoi 2. kesäkuuta 2017. Jenny Kurpen esittäytyi tuolloin Salon taidelainaamon kuukauden taiteilijana. Kurpen oli sekoittanut näyttelytöissään useita erilaisia tekniikoita: utuisia akvarelleja, öljyvärejä, värikyniä, kalligrafiaa ja kollaaseja.

Sittemmin hän osallistui Salon taiteilijaseuran 50-vuotisjuhlanäyttelyyn Veturitallissa.

– Hän oli ilmeisen ahkera tekijä, enemmän kuvittaja kuin taidegraafikko, Salon taiteilijaseuran puheenjohtaja Hilkka Laakkonen-Vesander luonnehtii.

Vaikutelma ujosta ja syrjäänvetäytyvästä taiteilijasta saattoi syntyä siitä, ettei Kurpen juuri puhunut suomea. Hänen kanssaan keskusteltiin lähinnä englanniksi.

Hilkka Laakkoselle Kurpen mainitsi jo vuosi sitten, että hän muuttaa Tanskaan. Kerrostalokodistaan Salossa Kurpen luopui kuitenkin vasta syyskuun alussa. Vuokraisännälleen hän kertoi lähtevänsä Tanskaan opiskelemaan.

Kurpen on kirjoittanut taideprojektistaan englanninkielisen esseen, joka on julkaistu venäläisellä sivustolla. Polveilevassa tekstissä on viisitoista sivua. Siinä Kurpen kertoo seuranneensa Madsenin murhatutkinnan ja oikeudenkäynnin saamaa julkisuutta, joka oli hänen mielestään ”karkean vihamielistä ja eläimellisen hyökkäävää”.

”Jostain syystä tästä oli tullut hirviömäisin rikos modernin Skandinavian historiassa”, Kurpen kirjoittaa.

Idea taideprojektista syntyi Kurpenin mukaan kesällä 2018. Se sai nimen ”Tämä ei ole Peter, jonka tunnemme”. Kurpen oivalsi pian, ettei projekti onnistuisi ilman yhteistyötä Peter Madsenin kanssa.

Syys-lokakuussa 2018 Jenny Kurpen julkaisi avoimella Facebook-sivulla kuvia töistään, joissa oli ihmishahmoja. Tekstinä oli ainoastaan ”Dialogues with P.” eli vuoropuheluja P:n kanssa.

Kuukausi sitten – 19. joulukuuta – Madsen ja Kurpen menivät naimisiin.

Salon Seudun Sanomille lähettämässään sähköpostissa Kurpen kertoo lykänneensä taideprojektiaan ainakin toistaiseksi. Hän käyttää myös nimeä Jenny Curpen.

Paloiteltu ruumis

Ruotsalainen toimittaja Kim Wall nousi elokuussa 2017 tanskalaisen keksijä Peter Madsenin rakentamaan sukellusveneeseen. Se oli Wallin viimeinen juttukeikka.

Kim Wallin silvottu ja päätön ruumis löytyi merestä puolitoista viikkoa myöhemmin. Sittemmin merestä löytyi muovipussissa pää, jalat ja vaatteita. Viimeiset ruumiinkappaleet löytyivät vasta marraskuussa.

Murhatutkinta ja erityisesti oikeudenkäynti Madsenia vastaan herätti laajaa huomiota ympäri maailmaa. Syytetty muutti kertomustaan tapahtumien kulusta tutkinnan edetessä.

Peter Madsen tuomittiin huhtikuussa 2018 elinkautiseen vankeuteen murhasta, törkeästä seksuaalirikoksesta ja hautarauhan rikkomisesta.