Vanhan kaivoksen syövereihin kadonnut sukeltaja pelastui yli 8 tunnin sukelluksen jälkeen

0

Ylöjärvellä Pirkanmaalla etsittiin torstaina kadonnutta sukeltajaa, joka löytyi myöhemmin samana päivänä. Neljä ihmistä oli ollut sukeltamassa vanhassa Haverin kulta- ja rautakaivoksessa, kun yksi heistä oli erkaantunut sukellusparistaan.
Ryhmä oli ollut sukellusreissulla noin puolestapäivästä asti. Muut sukeltajat ilmoittivat kadonneesta hieman ennen kello puolta neljää iltapäivällä.
35-80 metrin syvyydessä sukeltanutta etsittiin muiden harrastajasukeltajien ja pelastuslaitoksen voimin. Pelastuslaitoksen sukeltajat saivat näköyhteyden kadoksissa olleeseen varttia vaille 17.
Pintaan nouseminen kesti kuitenkin yli 20:een, koska ihminen ei kestä nopeaa nousua syvyyksistä. Pitkästä, yli 8 tunnin sukelluksesta huolimatta sukeltaja ei tarvinnut sairaalahoitoa, vaan oli hyvässä kunnossa.
Pelastuslaitoksen ja paikalle lähetettyjen tekniikkasukeltajien lisäksi paikalla oli ensihoitohenkilöstöä ja lääkintähelikopteri.
Vedellä täyttynyt entinen Haverin kaivos Viljakkalassa on suosittu sukelluskohde. Pääsy kaivoksen alueelle on rajattu vain sukellusyhdistyksille. Kaivokseen on hukkunut 1980-1990-luvuilla ainakin neljä ihmistä.

STT

Kuvat: