Suuri ja mahtava – Venäjä on menestyksekäs urheilumaa monessa lajissa ainakin ennen dopingpäätöksiä

0
Venäjän olympiakomitean jouluaattona pitämä lehdistö-tilaisuus kiinnosti tiedotusvälineitä.

Maailman antidopingtoimiston päätöstä sulkea Venäjä neljäksi vuodeksi pois suurista urheilutapahtumista puidaan vielä pitkään. Venäjä valitti asiasta urheilun kansainväliseen vetoomustuomioistuimeen, ja ratkaisua saatetaan joutua odottamaan Tokion heinä–elokuisten kesäolympialaisten jälkeiseen aikaan.

Venäjän joukkue ei ollut mukana Rio de Janeiron kesäolympialaisten painonnostossa ja yleisurheilussa. Pyeongchangin talviolympialaisissa 2018 venäläiset kilpailivat olympialipun alla. Riossa urheili 282 ja Pyeongchangissa 168 venäläistä.

Salon Seudun Sanomat perkasi olympialajit, jossa Venäjä on viime vuosina ollut suuri ja mahtava.

Daniil Medvedev lähtee uuteen tennisvuoteen miesten kaksinpelin rankingin sijalla neljä. (kuva: Lehtikuva/AFP/Tony Ashby)

1) Rytminen voimistelu

Margarita Mamun ja Yana Kudryavtseva veivät ylivoimaisen kaksoisvoiton olympia-Riossa, jossa yksilökilpailuun sai osallistua maksimissaan kaksi naista jokaisesta maasta. Myös joukkuekilpailu päättyi Venäjän voittoon.

Azerbaidzhanin Bakussa viime vuonna järjestetyissä MM-kilpailuissa jaettiin mitalit myös yksittäisistä osalajeista eli pallosta, keiloista, vanteesta ja nauhasta. Kultamitaleja oli jaossa yhdeksän, joista yksi lipsahti Venäjän ulkopuolelle. Dina Averina saavutti neljä kultamitalia.

2) Paini

Täysin ylivoimainen hallitsija varsinkin miesten painissa. Venäläiset voittivat yhdeksän jaossa olleista 30 MM-kultamitalista viime vuoden kilpailuissa. Mitaleita kertyi yhteensä 19.

Miesten puolella suhdeluku oli vielä suurempi, kun 20 mestaruudesta seitsemän meni itänaapuriin. Myös olympia-Riossa Venäjä oli mitalitilaston ykkönen. Vapaapainija Abdulrashid Sadulaev on sekä hallitseva olympiavoittaja että hallitseva maailmanmestari.

3) Taitoluistelu

Hallitseva olympiavoittaja ja maailmanmestari Alina Zagitova ilmoitti hiljattain pitävänsä 17-vuotiaana kilpailutaukoa motivaatiopulan takia. Venäjän menestysnäkökulmasta hätä ei kuitenkaan ole tämännäköinen.

Sofia Samodurova voitti viime vuonna Euroopan mestaruuden kilpailussa, jossa Viveca Lindfors ylsi pronssille. Useampikin 15–16-vuotias teinitähti ehti olla vuoden 2019 aikana GP-kilpailun ykkönen.

4) Miekkailu

Tämä laji ei tule vastaan kovin usein suomalaisessa urheiluseurannassa, mutta Venäjä on miekkailussa maailman ykkösvaltio. Inna Deriglazova voitti naisten floretin olympiakullan 2016, ja dominointi on jatkunut maailmanmestaruuksilla 2017 ja 2019 sekä Euroopan mestaruudella 2018.

Venäjän olympiaurheilijat voittivat mitalitaulukon Riossa, ja ykkössija tuli myös viime vuoden MM-kilpailuista.

5) Olympiatyylin nyrkkeily

Molempien sukupuolten MM-kisat järjestettiin viime vuonna Venäjällä, ja järjestänyt valtio oli mitalitilastoissa vahvoilla. Naisissa kolmen mestaruuden Venäjä oli ainoa yli yhden kultamitalin saavuttanut maa. Venäläisten poissaololla olisi luonnollisesti oma vaikutuksensa myös Mira Potkosen ja Elina Gustafssonin mitalitavoitteisiin.

Miesten MM-kisoissa Venäjä saavutti myös kolme kultaa. Wadan vaatimus poistaisi myös suurkisojen järjestämisen Venäjällä, eli MM-nyrkkeilyn kaltaisiakaan tapahtumia ei siinä tapauksessa nähtäisi siellä pitkään aikaan.

6) Telinevoimistelu

Mitalitilaston kakkonen sekä edellisissä olympialaisissa että MM-kilpailuissa. Jos naisten telinevoimistelusta löytyy yksi maailman ylivoimaisimmista urheilijoista (Simone Biles), oli miesten puolella viime vuoden MM-kisojen paras urheilija venäläinen Nikita Nagornyy. Hän saavutti kaikkiaan kolme mestaruutta.

7) Naisten käsipallo

Hallitseva olympiavoittaja ja MM-pronssimitalisti.

Aleksander Bolshunov voitti Tour de Skin ja johtaa maastohiihdon miesten maailmancupia. (kuva: Lehtikuva/Jussi Nukari)

8) Miesten maastohiihto

Hallitsee Norjan kanssa lajia lähes täysin. Aleksander Bolshunov johtaa maailmancupia, jossa Sergei Ustjugov on kolmantena. Venäläismiehet ovat keränneet selvästi yli tuplamäärän maailmancupin pisteitä suomalaisiin verrattuna.

Siksi suora vaikutus myös suomalaisten (lue: Iivo Niskasen) menestysmahdollisuuksiin. Varsinkin 23-vuotias Bolshunov on tarjolla rohmuamaan mitaleja vielä pitkään, eikä kovin kaukana kärjestä ole myöskään hänen ikätoverinsa Denis Spitsov.

9) Miesten jääkiekko

Pyeongchangin olympiakiekko oli mitä oli NHL-pelaajien puuttumisen myötä. Toisaalta sama tilanne saattaa olla edessä kahden vuoden kuluttua Pekingissä, ja Venäjä osoitti vahvuutensa tällaisessa tilanteessa kaksi vuotta sitten viemällä olympiakullan.

Wadan nootti kattaisi myös MM-kilpailut, joskin venäläinen joukkue saattaa niissä pelata, vaikka kansallislaulua ei kuultaisikaan. Venäjä oli MM-pronssimitalisti vuosina 2016, 2017 ja 2019.

Venäjän presidentti Vladimir Putin otti osaa näytösotteluun joulupäivänä. (kuva: Lehtikuva/AFP/Mikhail Klimentyev)

10) Uintilajit

Venäjä oli kaikki vedessä suoritettavat olympialajit sisältäneissä viime vuoden MM-kilpailuissa mitalitaulukon kolmas. Kyseisiin kisoihin sisältyivät siis uimahypyt ja vesipallo.

Neljä vuotta sitten Riossa suurin uintikohu kohdistui Julija Jefimovaan, joka antoi lokakuussa 2013 positiivisen dopingnäytteen. Lisäksi tammikuun 2016 näyte sisälsi meldoniumia. Jefimova sai kuitenkin kilpailla olympialaisissa, ja sitä kautta ”tarjolla oli” myös rutkasti buuauksia yleisöstä ja kritiikkiä muulta maailman uintiväeltä.