Tammikuun puolivälin svingi – 2020-luvun ensimmäisen talven muistelu täyttyy golfista

0
Mika Heinonen saapui Paraisilta kokemaan ennätyksellisen leudon golfpäivän.

Joulunpyhät ja tammikuun alku ovat Etelä-Suomessa täyttyneet muisteluista.

Me 1980-luvun lapset toteamme, kuinka tapaninpäivinä usein luisteltiin luonnonjäillä. Te tai he 1960-luvun lapset muistelette tai muistelevat lumentäyteisiä jouluja.

2020-luvun aikuiset voivat aikanaan kertoa lastenlapsilleen, kenties lastenlastenlapsilleenkin, huomattavan erilaisia tarinoita.

”Ei silloin vuosikymmenen alkuviikkoina ollut lunta lainkaan. Minä kävin harva se päivä ulkona golfaamassa tammikuun puolivälissä”.

Nämä tarinat perustuvat vahvasti tositapahtumiin. Salossa peräti kaksi golfkenttää on avoinna kesäolosuhteissa, kun tammikuu on ohittanut puolivälin.

Suurin osa Salo Golfin tammikuisista pelaajista tulee Salon ulkopuolelta. Salon Seudun Sanomien haastattelujen kohteiksi osuivat pelaajat Naantalista, Paimiosta, Paraisilta ja Turusta.

Saapumiseen juuri Saloon oli kaikilla pitkälti sama syy. Turun seudun kentät ovat kiinni, ja kaikkia houkutti keskiviikkona jopa juhannuksen kaltaisiin keleihin yltänyt lähes ennätyksellisen leuto sää.

– Vene olisi tietenkin ollut hyvä, mutta osin märkiä viheriöitä lukuun ottamatta kenttä on kyllä oikein hyvässä kunnossa. Täällä tai Teijolla tulee usein aloitettua ja lopetettua kausi, kun kentät aukeavat niin aikaisin ja sulkeutuvat myöhään, totesi Naantalissa asuva Raimo Aurasuo.

Aurasuo ja turkulainen Hannu Saario pelaavat yleensä Maskussa Kankaisten kentällä. Yleisesti käsitettyinä talvikuukausina eli joulu–tammikuussa he harvemmin golfviheriöillä viihtyvät. Nyt sään harvinaislaatuisuus houkutteli.

– Eipä juuri tule talvikuukausina pelattua. Hiihtäminen olisi näin tammikuun puolivälissä ihan mukavaa, mutta pohjoisemmaksi pitäisi näköjään lähteä sitä varten, Saario hymähti.

Mika Heinonen Paraisilta golfasi Suomessa hieman ennen joulunpyhiä.

– Kuvittelin, että se olisi ollut viimeinen kerta tänä talvena. Ei ollut, Heinonen naurahti lähtiessään kiertämään Salo Golfin kenttää.

Heinosen kotimainen golfkausi käynnistyy Aurasuon ja Saaren tavoin usein Salosta. Kenttien skaala on kuitenkin laaja ulkomaita myöden.

– Viime vuonna kävin neljä kertaa Espanjassa ja golfasin siellä. Lisäksi nuorin poikani pelaa golfia, ja kiersimme asuntovaunua apuna käyttäen kaikki vanhan Lapin läänin golfkentät. Yli sata kierrosta kertyy vuodessa.

Golfkärpäsen puremalla voi olla kieli poskessa todeten vakavia seurauksia.

– Tässä alkoi olla vieroitusoireita, naureskeli paimiolainen Martti Katara kierrettyään 18-reikäisen kentän.

Vieroitusoireet voivat tulla nopeasti.

– Kyllä tammikuun puolella golfasin, mutta tässä oli varmaan viikon tauko, Katara hymähti.

Hänen kanssaan kentällä muutaman tunnin viettänyt Hannu Helin golfaa yleensä noin 60–70 kierrosta vuodessa. Viime vuonna määrät jäivät pienemmiksi, kun miehen käsi leikattiin kesäkuun lopulla.

– Yleisesti aika paljonkin tulee pelattua vielä joulukuussa. Jos ilmat ovat hyvät, niin aina olemme kentällä. Tänään sää tuntui lämpimämmältä kuin joinain kesäpäivinä, Helin miettii.

Paimio sijaitsee Salon ja Turun puolivälissä.

– En ole Turkua edes ajatellut golfaamiseen koskaan. Pelasin Wiurilassa läpi koko 2000-luvun, kunnes siirryin Salo Golfiin pelikaverien perässä, Katara kertoo.

Raimo Aurasuo (vas.) ja Hannu Saario tulivat hiihtokelejä odotellessa golfaamaan.

Päivittäin 1 500 euroa ylimääräistä tuloa

Leudot säät ovat Salo Golfille merkittävä tulonlähde. Esimerkiksi viime viikon sunnuntaina kentällä kävi 85 pelaajaa, joista suurin osa oli vieraspelaajia. Toisin sanoen heitä, jotka tuovat satunnaisilla käynneillään seuran kassaan rahaa.

– Esimerkiksi sunnuntaina tienasimme 1 500 ylimääräistä euroa. Raaseporista tulee pelaajia useamman kerran viikossa, ja Turun seudulta meille ja Teijolle tulee paljon porukkaa, toteaa Salo Golfin toimitusjohtaja Tomi Paju.

Rahat ovat merkittäviä monestakin syystä. Tammikuusta ei voi budjetoida etukäteen minkäänlaista tuloa, joten jokainen pelipäivä on suurta plussaa. Varsinkin, kun ylimääräisiä kuluja ei aukiolosta koidu juuri lainkaan.

Vaikka valoisa aika ja sitä kautta pelimahdollisuus rajoittuu tässä vaiheessa aikavälille 9–15.30, riittää kiinnostuneita pelaajia tälle ajalle paljon.

– Sunnuntaina meillä oli 85 pelaajaa. Tuollainen määrä tarkoittaa toki sitä, että tiedotuksen täytyy toimia. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että olen kello 7 otsalamppu päässä taputtelemassa maata ja katsomassa, onko kenttä jäässä, Paju miettii.

Tammikuun puoliväli on miesmuistisessa historiassa ylivoimaisesti kaukaisin aika, jolloin Salo Golfissa on pelattu. Kaiken lisäksi sääennusteet povaavat vielä varsin pitkää jatkoa: vasta ensi viikon torstai lienee päivä, jolloin tiit pistetään pidemmäksi ajaksi pussiin. Sama pätee muutamiin niin ikään avoinna oleviin Suomen golfkeskuksiin.

Saatiinpa Salossa tälle vuodelle jo yksi hole-in-one. Sen suoritti Loimijoki Golfin Juha Skyttälä.

– Näilläkin keleillä viheriöt ovat paikoin kivikovia, ja pallot sinkoilevat ympäriinsä. Sen takia talvinen holari on tosi harvinainen, ja meidän kentällämme reikiä yhdellä lyönnillä tapahtuu ylipäätään vain muutama, Paju luonnehtii.

Kenttä on pelikelpoinen, kun sen pinnassa ei ole jäätä, kuuraa tai lunta.

– Käytännössä kenttä on kiinni siinä vaiheessa, kun auton lasit ovat jäässä.

Suomalaisen golfin kannalta myös ”oikean” talvisen jakson saapuminen olisi tärkeää.

– Pelialue hiekoitetaan aina talvisin. Se vaatii, että kenttä on jäässä ja päällä on lunta, Paju kuvailee.

Paimiolaiset Hannu Helin (vas.) ja Martti Katara pitävät Saloa kotikenttänään.

Harvinaista Teijollakin

Myös Meri-Teijo Golfissa pidetään kenttää auki niin kauan, kun sää sen sallii.

– Kenttä on vuodenaikaan nähden kohtalaisessa kunnossa. On hauska nähdä, että ihmisillä riittää intoa lähteä pelaamaan. Monesta suunnasta tullaan kentälle, ja yhteydenottoja on riittänyt, kertoo seuran hallituksen puheenjohtaja Tommy Skogster .

Vuosi 2019 oli kentän aukiolon osalta pitkähkö. Meri-Teijon kausi alkoi 29. maaliskuuta, ja loppuvuonna kenttä oli varsin suurella prosentilla auki.

Tammikuun harvinaisuudesta puhumattakaan.

– Toisaalta vuonna 2015 avattiin jo 28. helmikuuta, ja tammikuussa on pelattu ennenkin. Toki tämä tammikuun aukiolo menee muistikuvani mukaan pidemmälle kuin koskaan, Skogster ynnää.