Tule apuun Aatu – AND1-turnauksen avauspäivänä Pandat arvuuttelivat Pajulassa

0
Karkkilan Urheilijoiden Miikka-joukkue seurasi voimattomana Feeniks Basketin voittotanssia. (kuvat: SSS/Minna Määttänen)

Pajulan koulun liikuntasalin kellertävien seinien sisällä on menossa tunnistuskilpailu.

– Sulla on 54, sulla 24 ja sulla 11, helsinkiläisen Helmi Basketin mikrotyttöjoukkueen Pandojen päävalmentaja opastaa aloitusnelikkoaan ennen ottelun alkua.

Pandat tarkkailevat vastustajajoukkueen Leppävaaran Pyrinnön pelaajia.

– Kuka noista on viiskytneljä, yksi pandoista parahtaa.

Kun omat vartioitavat on selvillä, kerrassaan hellyttävä peli pääsee alkamaan. Ylösheitto on alasheitto, riistoja tulee enemmän kuin koreja ja kaikilla näyttää olevan hauskaa, vaikka kengännauhat eivät tahdokaan pysyä kiinni. Pelikentän rajoina toimivat suomalaisen liikuntapaikkarakentamisen kivijalat: puolapuut, neljä metriä leveät patterit sekä innokkaiden vanhempien täyttämä näyttämö.

Pandojen tasoitettua ottelun 10–10:een, vaihtopenkiltä kajahtaa kannustuslaulu:

”Helmi on paras, Helmi on best. Kaik-ki huu-taa jes, jes, jes!”

Pandat voittivat tiukan ottelun 29–25.

Parketilta se pienikin ponnistaa.

Vilppaan järjestämä AND1-junioriturnaus alkoi lauantaina täydellä höyryllä.

Pienimpien mikrotyttöjen Pajula on myös yksi pienimmistä pelipaikoista. Halikon liikuntahallilla sähinä on moninkertainen. Kenttiä on kaksi ja niiden välissä epämääräinen lämmittelyalue, jonka reunalla seisoo Vilppaan entinen liigapelaaja ja Vilppaan 2010-syntyneiden Red-joukkueen valmentaja Jesse Virtanen.

Jäänmurtajaksi tarkoitettu kysymys ”mites pelit ovat menneet?” ei ihan osunut kohdalleen.

– Meillä alkaa vasta nyt päivän ainoa matsi, Virtanen naurahti.

– Jos olisimme vierasturnauksessa, niin saattaisin antaa tästä vähän palautetta, mutta ei se kotiturnauksessa haittaa.

Virtanen on osa sitä arvokasta jatkumoa, jossa käydään ensin junioriputki loppuun asti ja sen jälkeen palataan putken alkuun valmentajana. Menossa on jo viides vuosi valmentajana.

– Meillä on tässä 15 poikaa, jotka on jaettu kahteen joukkueeseen, Virtanen katsoi malttamattomia pelaajiaan.

Viereisellä kentällä on menossa mikropoikien ottelu forssalaisen Feeniks Basketin ja Karkkilan Urheilijoiden Miikka-joukkueen välillä. Toinen KaU:n mikropoikajoukkue, Aatu, odottaa vuoroaan.

Nopeimmat arvasivat jo: KaU on nimennyt joukkueet Korisliigassa pelaavien kasvattiensa Vilppaan Aatu Kivimäen ja ex-Vilppaan Miikka Luosmaan mukaan.

– Voi olla, että Aatu ja Miikka tulevat huomenna katsomaan matseja, Miikkojen valmentaja Kari Kolehmainen kertoo.

Idolien apu on tarpeen, sillä Miikat jäivät Feeniksin jyräämäksi ja heti perään saman kohtalon kokivat Aatut.

– Suurin osa pelaajistamme on syntynyt 2011, joten annamme vähän ikätasoitusta, Kolehmainen muistuttaa.

– Meillä oli vain kuusi pelaajaa ja yksi loukkaantui äsken. Saa nähdä, saammeko Karkkilasta lisää vahvistuksia huomiseksi.

Kolhut ja tappiot kuitenkin unohtunevat nopeasti, sillä edessä on jännittävä yö koulumajoituksessa.

– Olemme tällä porukalla ensimmäistä kertaa turnauksessa. Ollaan tässä vieressä (Armfeltin koulu) yötä, Kolehmainen kertoo.

AND1-turnaus jatkuu sunnuntaina normaalia lyhyemmällä pelipäivällä, sillä illalla ohjelmassa on liigaottelu Vilpas–Kouvot. Turnaus päättyy maanantaina.

Käsien käyttö on olennainen osa koripallon puolustuksessa.

AND1-ottelu: Vilpas–Kouvot sunnuntaina kello 19: Katse Rannikkoon junnut!

Lähtökohdat:
Juniorit tulevat täyttämään Salohallin viimeistä paikkaa myöden. Monet heistä näkee ensimmäisen kerran Korisliigaa livenä. Vilpas on ottelussa suursuosikki etenkin nyt, kun Tim Coleman palaa joukkueen kokoonpanoon yli kuukauden tauon jälkeen.

Seuraa häntä: Teemu Rannikko.
Junnujen kannattaa aina seurata Rannikkoa – oli ikä, pelipaikka tai sukupuoli mikä tahansa. Rannikko ei ole näyttävä, mutta hän tekee muista näyttäviä. Rannikko on kärsivällinen, kuten pelintekijän kuuluu. Mitä ahtaammalle hän pallon kanssa joutuu, sitä enemmän tilaa tulee muille ja pallo on pian täysin vapaassa paikassa. Rannikon syötöt ovat monipuolisia ja tarkkoja. Katsokaa, kun Rannikko jättää pallon jalkojen välistä Mikko Koivistolle tai syöttää pallon korin yläpuolelle Jamuni McNeacen donkattavaksi.

Kokoonpanot:
Kouvot: James Suber, Tomi Lommi, Avery Woodson, Vili Nyman, Severi Kaukiainen, Oscar Storgård, Mika Nuolivirta, Ilmari Toikkanen. Epävarmat: David Gonzalvez, Derrick Barden ja Henri Permanto.
Vilpas: Chris Flemmings, Mikko Koivisto, Henri Kantonen, Teemu Rannikko, Tim Coleman, Aatu Kivimäki, Jamuni McNeace, Riku Laine, DJ Laster.

Tulosennuste: 100–79.

Peliväline on vallan väline.
Lyhin reitti korille ei ole aina järkevin reitti.