Tulvavesi vei mennessään osan Halikonlahden esteettömästä polusta

0
Salolaisen Katja Merilän lenkki päättyi keskiviikkona lyhyeen Halikonlahdella, kun tulvavesi oli noussut esteettömälle polulle. Myös reitin parkkipaikka oli täysin veden vallassa. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Halikonlahden esteetön polku on kokenut syksyn ja talven aikana kovia. Tulvavedet ovat tehneet reitille vahinkoa noin 30 metrin matkalla useaan eri otteeseen.

– Tämä on nyt ainakin kolmas kerta, kun vesi on niin korkealla, että se aiheuttaa vahinkoa reitille, huokaa liikuntapaikkamestari Reino Laaksonen .

Halikonlahdelle saatiin viime syksynä kauan kaivattu esteetön luontopolku. Noin kahden kilometrin mittainen reitti kulkee jätevedenpuhdistamon käytöstä poistettujen altaiden ympäristössä.

Reitti on niin tasainen ja leveä, että siellä pääsee kulkemaan esimerkiksi pyörätuolilla, rollaattorilla ja lastenvaunuilla. Tällä hetkellä reitti on kuitenkin kaikkea muuta kuin esteetön.

– Vesi on huuhtonut reiteiltä santaa pois ja tehnyt isoja uria. Lisäksi tulvavesi on tuonut polulle kaislaa, Laaksonen kertoo.

Kova tuuli ja sateet nostivat keskiviikkona myös Salonjoen vedenpintaa keskustassa.

Laaksosen mukaan reitti siistitään ja korjataan jälleen, kun vesi laskee.

– Korjaus- ja parannustöitä on tehty jokaisen tulvan jälkeen. Olemme asentaneet reitille muun muassa viemäriputkia, mutta vesi tulee niin kovalla paineella, ettei niistä ole ollut apua. Jotain järeämpää täytyy keksiä, ettei vahinkoja enää tulisi, Laaksonen toteaa.

Laaksonen muistuttaa, ettei esteettömällä reitillä ole talvikunnossapitoa.

– Vahinkoja korjataan nyt, koska siihen on kelien puolesta mahdollisuus.

Esteetön reitti on saanut talven aikana parkkipaikan ja viitoituksen lisäksi useita penkkejä. Kaupungin viheraluetiimi on asentanut penkkejä reitille noin 300 metrin välein.

Salolainen Katja Merilä on esteettömän polun vakiokäyttäjä. Hän käy sauvakävelemässä Halikonlahdella miltei joka päivä. Keskiviikkona hänet houkutteli ulkoilemaan kova tuuli.

– Rakastan kovaa tuulta ja merta. Keli on nyt oikein hyvä. Ikävä kyllä lenkki tyssäsi, kun polku oli kokonaan veden peitossa, hän harmittelee.

Merilä sauvakävelee päivittäin noin 4–5 kilometriä. Halikonlahden lisäksi mukavia lenkkimaastoja löytyy Tupurista.

– Halikonlahdella on näkynyt aikaisempaa enemmän ulkoilijoita, kun uusi polku valmistui, hän kertoo.

Vuohensaareen johtava tie jouduttiin jälleen sulkemaan liikenteeltä tielle nousseen veden takia.

Kova lounaan ja lännen puoleinen tuuli on nostanut meriveden pintaa kuluvan talven aikana useaan otteeseen ja Vuohensaareen johtava tie on jouduttu sulkemaan.

Satamakatu suljettiin jälleen eilen tielle nousseen veden takia. Näin tapahtui myös tasan viikko sitten keskiviikkona.

– Kyllä on poikkeuksellinen talvi kerta kaikkiaan! Viime vuonna tähän aikaan hiihdettiin ja meri oli jäässä, Laaksonen muistelee.

Seudun hiihtoharrastajille kulunut talvi on ollut erityisen tuskallinen, kun lunta ja pakkasia ei kuulu.

– Lunta ei ole voinut tehdäkään, kun pakkasia ei ole. Olemme pohtineet mahdollisuutta, että talvella tehtyä lunta säilöttäisiin kesän yli ja aktiiviharrastajille saataisiin edes pieni pätkä latua kelien ollessa tällaiset, Laaksonen sanoo.

Taskulamppu mukaan ja heijastinpolulle!

Halikonlahden esteettömällä polulla järjestetään maanantaina 10. helmikuuta heijastinpolku-tapahtuma.

Reitille lähdetään kello 18–19 välisenä aikana polun parkkipaikalta, joka sijaitsee osoitteessa Satamakatu 49.

Noin kahden kilometrin mittaisen polun varrella on heijastimia ja ulkotulia. Matkan varrella voi nähdä ja kokea erilaisia asioita. Tapahtumapaikalla on myös puffetti.

Heijastinpolku on suunnattu kaiken ikäisille ja se on esteetön kelistä riippuen. Tapahtuman järjestävät yhteistyössä Salon SYTY ry, vammaisneuvosto, kulttuuripalvelut ja liikuntapalvelut.

Heijastinpolku-tapahtuma Halikonlahden esteettömällä reitillä 10. helmikuuta kello 18–20.