Unelmoi ja näe vaivaa unelmasi eteen

0
Tubettaja Mmiisas eli Miisa Rotola-Pukkila neuvoi nuoria miettimään omaa henkilöbrändiään. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Suomen vaikuttavimmaksi some-vaikuttajaksi viime vuonna rankattu tubettaja Mmiisas eli Miisa Rotola-Pukkila, 24, oli vuonna 2013 tavallinen lukiolainen. Aika ujo, ei todellakaan mikään koulun suosituin tyyppi, hän kuvailee. Silloin hän päätti kuitenkin rohkaistua ja latasi ensimmäisen YouTube-videonsa.

Siitä alkoi hänen tiensä ammattitubettajaksi. Kuuden vuoden jälkeen Rotola-Pukkilalla on 388 000 seuraajaa YouTubessa ja 432 000 seuraajaa Instagramissa. Kaikki alkoi harrastuksesta, kunnes yhtäkkiä hän huomasi, että voi elättää itsensä sillä. Tubetuksen lisäksi hän opiskelee puheviestintää Tampereen yliopistossa.

Mmiisas vieraili keskiviikkona Salon seudun ammattiopistossa, Sykäys mun työhön -tapahtumassa, missä hän kertoi tubettajan työstä salolaisnuorille.

Rotola-Pukkila neuvoi nuoria muun muassa itsensä brändäämiseen, koska siitä on hänen mukaansa paljon apua esimerkiksi työnhaussa.

– Jokaisen pitäisi miettiä henkilöbrändiään. Istua alas ja miettiä, mitkä ovat vahvuuksiani, mitkä asiat liittyvät minuun, mitä ammatillisia tavoitteita haluan saavuttaa.

Rotola-Pukkila kannusti kuulijoitaan myös unelmoimaan ja puhumaan unelmansa todeksi.

– Kertokaa unelmistanne ääneen kavereillenne, perheellenne. Silloin mielenne alkaa tehdä työtä ja valintoja, jotka vievät unelmaanne kohti.

Samaa sanomaa toi nuorille yrittäjä Viola Minerva Virtamo, 24. Hänen urallaan unelmat ovat olleet eteenpäin vievä voima.

Virtamo on toiminut kuusi vuotta freelancerina, ja vuosi sitten hän perusti oman yrityksen. Hänen uransa alkoi, kun hän aloitti teini-ikäisenä valokuvausharrastuksen ja bloggaamisen, ja parin vuoden kuluttua hän pääsi Ilta-Sanomien muotibloggaajaksi. Sitä kautta hän pääsi valokuvaustöiden alkuun.

Virtamon haaveena oli kuvittaa ruokakirja, minkä vuoksi hän alkoi harjoitella ruuan kuvaamista ahkerasti. Työ tuotti tulosta, ja lukion viimeisen vuoden aikana hän pääsi kuvittamaan Karita Tykän ruokakirjan. Nyt hän on kuvittanut jo 29 kirjaa.

– Tuntuu tosi ihmeelliseltä ajatella, että silloin haaveilin yhden kirjan kuvittamisesta, ja nyt se on arkeani. Ja vain siksi, että aloin kotona harjoitella ruuan kuvaamista.

Virtamo on menestynyt pitkälti sinnikkyydellä ja oma-aloitteisuudella. Hän ei esimerkiksi ole päässyt Aalto-yliopistoon opiskelemaan graafista suunnittelua, mutta ei ole antanut sen lannistaa, vaan on harjoitellut työn itse. Itse hän on oppinut myös valokuvaamaan, tekemään brändifilmejä ja taittamaan, vaikkakin valokuvausta hän on myös opiskellut. Nyt hän on taittanut jo 40 kirjaa.

Yrittäminen on hänen juttunsa, eikä hän enää menisikään muihin töihin.

– Yrittäjyys on turhan peloteltu ala. On totta, että siinä ei riitä, kun tekee töitä kahdeksan tuntia viitenä päivänä viikossa, mutta siinä on vapautta. Yrittäjyyttä pidetään myös turvattomana, mutta minä koen, että turvattomampaa olisi olla vaikka jossakin lehtitalossa lehtikuvaajana, kun voidaan irtisanoa koska tahansa. Yrittäjänä turvaa tuo oma vakaa asiakaspohja.

Yrittäjälle tärkeimpiä asioita ovat Virtamon mielestä palo, luovuus ja rohkeus. Luovuutta tarvitaan hänen mukaansa kaikilla aloilla.

– Etsi, millä tavalla erotut ja olet erilainen kuin muut, hän kiteyttää.

Sykäys mun työhön -tapahtumassa kävi satoja salolaisia yhdeksäsluokkalaisia, lukiolaisia ja ammattiopiston opiskelijoita. Tapahtuman järjesti yrittäjyyskasvatusta Salossa kehittävä Sykäys-tiimi yhdessä Salon kaupungin ja Salon seudun ammattiopiston visualistiopiskelijoiden kanssa.

Tapahtumassa tarjottiin opiskeluun, kesätyönhakuun, työelämään ja yrittämiseen liittyvää tietoa. Ohjelmassa oli lyhyitä luentoja, työpajoja sekä yritystori, jossa esittäytyi muun muassa kesätöitä tarjoavia yrityksiä.

– Oli aika motivoivaa, arvioi Violan Minervan esitystä kuunnellut ammattiopiston opiskelija Sofia Nuutinen.

Nuutinen on itsekin päättänyt perustaa valmistumisensa jälkeen yrityksen, parturi-kampaamon.

– Mutta ensin pitää kerätä vähän rahaa.

Salon lukion ensimmäisen vuoden opiskelija Kanerva Korhonen ei vielä ole varma tulevaisuuden alastaan. Häntä kiinnostavat sekä lääketiede, biokemia että opettajan työ.

– Vielä on aikaa miettiä. Tästä tapahtumasta etsin infoa kesätyöpaikoista.