USA vaatii Libanonin uutta hallitusta vastaamaan mielenosoittajien vaatimuksiin – pääministeri kutsuu hallitustaan asiantuntijavetoiseksi, mutta mielenosoittajat suhtautuvat yhä epäluuloisesti

0

Yhdysvallat peräänkuuluttaa Libanonin uudelta hallitukselta merkittäviä konkreettisia uudistuksia, jotta talouskriisin kanssa painiva maa pääsisi taas jaloilleen. Ulkoministeri Mike Pompeo vaatii uutta hallitusta vastaamaan Libanonin mielenosoittajien vaatimuksiin.
– Libanonin uuden hallituksen koetus on se, mihin toimiin se ryhtyy ja miten se vastaa libanonilaisten vaatimuksiin toteuttaa uudistuksia ja taistella korruptiota vastaan, Pompeo sanoi lausunnossa.
– Vain hallitus, joka on sitoutunut todellisiin ja konkreettisiin uudistuksiin, voi palauttaa sijoittajien luottamuksen ja tuoda Libanonille kansainvälistä apua.
Pääministeri Hassan Diabin hallitus nimitettiin aiemmin tällä viikolla ja se piti ensimmäisen kokouksensa keskiviikkona. Diab kuvaili Libanonin tilannetta katastrofaaliseksi.
Edellinen, pääministeri Saad Haririn hallitus erosi lokakuun lopussa suurten mielenosoitusten seurauksena. Uuden hallituksen muodostaminen vei yli kaksi kuukautta.

Syöksyvä talous sai kansan barrikadeille

Lokakuussa alkaneet mielenosoitukset jatkuvat edelleen. Libanonilaiset ovat olleet tyytymättömiä maan talouden syöksykierteeseen ja vaatineet koko maan poliittisen eliitin sivuuttamista. Libanonin valtio on velkaantunut pahasti, ja rahan virtaaminen ulkomaille sai pankit asettamaan nostorajoituksia.
Ex-opetusministeri Diab on kuvaillut hallitustaan teknokraattiseksi eli asiantuntijajohtoiseksi ja sanonut pyrkivänsä vastaamaan mielenosoittajien vaatimuksiin. Uusi hallitus koostuu pääasiassa professoreista ja entisistä neuvonantajista, mutta kaikkia mielenosoittajia Diabin hallituskaan ei ole tyydyttänyt. Mielenosoittajat lähtivät kaduille myös keskiviikkona Diabin puheen aikana.
Monien mielestä vanhat poliittiset ryhmittyvät vetelevät naruista uuden hallituksen taustalla. Diabilla on esimerkiksi vaikutusvaltaisen shiiaryhmän Hizbollahin tuki.
Libanonin mielenosoituksissa on kuollut tähän mennessä seitsemän ihmistä ja yli 500 on loukkaantunut.

STT

Kuvat: