Uusi broileriteurastamo eteni Koskella

0
Kuva HKScanin tuotantolaitokselta Raumalta elokuulta 2017. (TS-arkisto/Timo Jakonen)

Marko Nummelan rakennus- ja ympäristölupa uuden broileriteurastamon rakentamiseksi on edennyt Kosken kunnanhallituksessa. Kunnanhallitus käsitteli Nummelan perustettavan yhtiön lukuun​ hakemia lupia uudelle broileriteurastamolle.
Rakennus- ja ympäristölautakunnat olivat pyytäneet kunnanhallitukselta hakemuksista lausuntoja, eikä kunnanhallituksella ollut huomautettavaa kummastakaan lupahakemuksesta.

Hakemuksessa broileriteurastamon tuotantomääräksi on mainittu 16,2 tonnia ruhoja päivässä ja valmiita tuotteita ilmoitetaan valmistettavan 11,7 tonnia päivässä. Suunniteltavan broileriteurastamon osoitteeksi mainitaan hakemuksessa Sorvastontie 422, Koski Tl.

– Teurastamohanke on siinä vaiheessa, etten voi vielä kommentoida sitä enempää, Marko Nummela kertoo.

Kunnanhallituksessa käsitelty rakennuslupahakemus koskee teollisuus- ja varastorakennuksen rakentamista, eli siipikarjateurastamon ja lämmönjakelukeskuksen rakentamista sekä vesisäiliön sijoitusta.

Keskimääräisen teurasbroilerin paino on noin 1,7 kiloa. Tuotantomääräilmoituksesta voi laskea, että uudessa broileriteurastamossa voitaisiin käsitellä lähes 10 000 broileria päivässä, mikä tarkoittaisi vuotta kohden noin 3 miljoonaa broileria.

Suomessa teurastetaan vuosittain noin 78 miljoonaa broileria. Vuonna 2018 broileria tuotettiin Suomessa 123,8 miljoonaa kiloa ja kulutettiin 130,4 miljoonaa kiloa.

Hakemuksen jättänyt Marko Nummela on mukana myös koskelaisen maatalousyritys Farmi Nummela Oy:n toiminnassa sekä vuonna 2016 kauppakeskus Myllyyn avatussaZici Maalaiskana -pikaruokaravintolassa.

Juttua on korjattu 16.1.2020 klo 10.15: aiemmassa versiossa todettiin virheellisesti Kosken kunnanhallituksen hyväksyneen hankkeen puolesta tehdyt rakennus- ja ympäristölupahakemukset. Rakennus- ja ympäristölautakunnat olivat pyytäneet kunnanhallitukselta hakemuksista lausuntoja, eikä kunnanhallituksella ollut huomautettavaa kummastakaan lupahakemuksesta.