Venäjän uusi pääministeri Mishustin lupasi venäläisille todellisia muutoksia – kukaan ei äänestänyt tuntemattoman verojohtajan valintaa vastaan

0

Venäjän uusi pääministeri Mihail Mishustin pitää tärkeänä, että kansalaisten reaalituloja parannetaan. Lisäksi hallituksen täytyy palauttaa elinkeinoelämän luottamus viranomaisiin ja edistää innovaatioita, Mishustin sanoi torstaina.
Venäjän parlamentin alahuone duuma hyväksyi torstaina Mishustinin maan uudeksi pääministeriksi. Uutistoimisto Interfaxin mukaan 383 edustajaa sanoi kyllä ja 41 pidättäytyi äänestämästä. Kukaan ei äänestänyt vastaan.
Ennen äänestystä Mishustin esitteli hallituksensa ohjelmaa ja kehotti parlamenttia tekemään yhteistyötä presidentti Vladimir Putinin ohjelman pikaiseksi toteuttamiseksi.
– Ihmisten pitäisi jo nyt tuntea muutoksia parempaan.
Venäjällä koettiin keskiviikkona suuryllätys, kun pääministeri Dmitri Medvedevin hallitus erosi ja presidentti Putin ehdotti jokseenkin tuntematonta Mishustinia uudeksi pääministeriksi.
Mishustin tapasi torstaiaamuna parlamenttiryhmien edustajia. Uutistoimisto Tassin mukaan hän kertoi valtapuolue Yhtenäisen Venäjän edustajille, että hallituksen kokoonpanoon on luvassa muutoksia.
Mishustinin nimi on melko tuntematon jopa Venäjällä. Hän on koulutukseltaan insinööri ja taloustieteen tohtori. Hänen erikoisalaansa on verotus, ja vuodesta 2010 hän on johtanut Venäjän liittovaltion verohallintoa.

Oppositiojohtaja: Kansanäänestys vilpillistä roskaa
Presidentti Vladimir Putin ehdotti keskiviikkona liittovaltion tilaa käsittelevässä puheessa muutoksia perustuslakiin muun muassa parlamentin ja hallituksen aseman vahvistamiseksi.
Putinin mukaan presidentin olisi jatkossa nimitettävä pääministeri ja ne avainministerit, joita parlamentti ehdottaa virkaan. Presidentillä tosin säilyisi oikeus erottaa pääministeri tarvittaessa. Uudistus vahvistaisi myös alueiden kuvernöörien asemaa.
Putinin mukaan uudistuksesta järjestetään vielä kansanäänestys. Uutistoimisto Tass kertoi torstaina, että kansanäänestys järjestetään 1. toukokuuta. Tass perusti tietonsa lähteeseensä Venäjän parlamentin ylähuoneessa.
Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi on luonnehtinut kansanäänestystä jo etukäteen vilpilliseksi roskaksi. Hänen mukaansa Putinin päämäärä on yhä pysyä maan ainoana johtajana loppuikänsä.
Edellisen kerran Venäjällä on järjestetty kansanäänestys vuonna 1993 presidentti Boris Jeltsinin esittelemästä uudesta perustuslaista.

https://www.interfax.ru/russia/691452
https://tass.ru/politika/7532223
https://tass.com/politics/1109423

STT

Kuvat: