Valvontakamerat auttavat poliisia

0
Murtovarkaat hajottivat valvontakameran salolaisen yrityksen seinältä vuonna 2015.

Valvontakamerat herättävät tunteita puolesta ja vastaan. Harva unelmoi yhteiskunnasta, jossa isoveli ja vallanpitäjien puolesta työskentelevät viranomaiset näkisivät ja kuulisivat kaiken, mitä julkisissa tai jopa yksityisissä tiloissa tapahtuu.
Eittämätön tosiasia kuitenkin on se, että valvontakameroiden määrä kasvaa entisestään tekniikan ja tiedonsiirron halventuessa.
Toinen tosiseikka on, että valvontakamerat auttavat poliisia joka vuosi satojen rikosten selvittämisessä sekä liikenneonnettomuuksien vähentämisessä.

Valvontakameroista näkyvimpiä ovat teiden varsien nopeusvalvontakamerat. Ne ovat tulleet myös Salossa kantatie 52:n varrelle Someron ja Tammisaaren väliselle etapille. Uudet nopeusvalvontakamerat ovat entistä älykkäämpiä ja vaikeampia huijata: ne seuraavat useita autoja kerrallaan eikä niiden valvovaa silmää voi harhauttaa äkkijarrutuksella.
Nopeusvalvontakamerat vähentävät tutkitusti ylinopeuksia ja onnettomuuksia, mutta kanadalaistutkimuksen mukaan myös kaikenlaista muuta rikollisuutta toiminta-alueillaan.

Suomen valvontakameroiden määrää ei tiedä kukaan. Määrät ovat joka tapauksessa kymmeniä tuhansia. Yksin Armfeltin koulussa Halikossa on neljäkymmentä valvontakameraa ja Meriniityn teollisuusalueella kymmeniä, kun otetaan huomioon sekä kaupungin että yritysten omat valvontakamerat.
Vertailun vuoksi mainittakoon, että yksin Kiinassa on jo 176 miljoonaa valvontakameraa. USA:ssa valvontakameroita on laskettu olevan 50 miljoonaa.

Poliisikaan ei ole selvillä valvontakameroiden kokonaismääristä eikä sijainneista. Lokakuussa poliisi ilmoitti ottavansa käyttöön kansallisen valvontakamerakartaston. Sitä varten kerätään kameroiden sijaintitietoja sekä kameroiden omistajien yhteystietoja. Tavoitteena on saada tiedostoon valtaosa Suomen valvontakameroista, joskin tietojen luovuttaminen on vapaaehtoista.
Kamerat eivät aina välttämättä estä rikoksia, mutta kuvatallenteista on apua rikosten selvittämisessä. Tiettyyn rajaan asti valvontakameroista ei ole haittaa lainkuuliaisille kansalaisille.