Vihan kulttuurille ei saa olla sijaa

0
Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kiinnitti uudenvuopuheessaan huomiota vihan kulttuurin kasvuun.

Presidentti Sauli Niinistö kiinnitti uudenvuodenpuheessaan huomiota keskustelukulttuuriin. Presidentti sanoi kantavansa kasvavaa huolta siitä, miten Suomessa kohdellaan kanssaihmisiä.
Niinistö kommentoi myös kotimaan politiikkaa ja parlamentarismia. Pääministerin rooli on korostunut, ja hallituksen yhteisvastuu on jäänyt vähemmälle huomiolle.

Presidentti Sauli Niinistö sanoi hätkähtäneensä, kun hän kuuli Lontoon kadulla haastatellun henkilön kuvaavan brexit-erimielisiä: ”olemme oppineet vihaamaan toisiamme”.
Tämä kehityssuunta on presidentin mielestä vaarallinen. ”Kun asia, vaikka kuinka merkittävä, nostaa vihan toisin ajattelevaa kohtaan, ollaan menossa kohti huonoa. Vihan kulttuuri ei kauas kanna. Se kaataa.”
Niinistön mielestä tapa keskustella on muuttunut. Kun halua aitoon keskusteluun ei enää ole, lisääntyy tahallinen väärinymmärtäminen. Samalla vääristyy todellisuus, kun tiedolla on merkitystä vain silloin, kun se palvelee omaa agendaa. Näin syntyy tilaa puolitotuuksille, valheillekin.

Presidentin huoleen on helppo yhtyä. Toisia väheksyvä ja pilkkaava kielenkäyttö on tuttua sosiaalisen median eri kanavista, josta se on valitettavasti yleistynyt myös muuhun keskusteluun.
Asioista saa ja pitääkin olla eri mieltä. Liian usein ei haluta edes kuunnella eri mieltä olevien perusteluja.
Presidentti totesi, että maalittaminen ja vihapuhe ovat yleistyneet yleisessä keskustelussa. Sananvapaus ei kuitenkaan sisällä oikeutta loukata ja kiihottaa.
Niinistö vaati, että tämä vihan kulttuuri on katkaistava. Kyse ei ole pelkästään miellyttävästä keskusteluilmapiiristä, vaan toistemme ymmärtämisestä.

Niinistö sivusi myös kotimaan politiikkaa ja hallitusten kaatumisia. Pääministeriä ei pitäisi jättää yksin, vaan hallitus toimii kollegiona ja kantaa yhteisvastuuta.
Tulevaisuuden pohdiskelu jäi presidentin puheessa tällä kertaa vähemmälle huomiolle, vaikka vuosikymmenen vaihtuminen olisi avannut siihen hyvän tilaisuuden.