
Salon Lehtitehtaan toiminta laajenee merkittävästi tänä vuonna.
Huhtikuussa salolaisessa painotalossa ryhdytään painamaan myös Turun Sanomia ja sen liitteitä. Tämän mahdollistaa yli viiden miljoonan euron investointi laitteisiin.
– Investointi on iso. Se vastaa kooltaan koko viime vuoden liikevaihtoa, ja investointi tehdään kokonaisuudessaan omalla rahalla ilman investointitukia, sanoo kirjapainonjohtaja Milko Warinowski.
– Myös työllisyysvaikutukset ovat merkittäviä.
Salon Lehtitehdas on osa Salon Seudun Sanomat Oy:tä, jonka omistaa TS-Yhtymä. Turun Sanomat on TS-Yhtymän lehdistä suurin.
Tulevat uudistukset näkyvät eniten Turun Sanomien lukijoille: lehti on jatkossa kauttaaltaan värillinen. Salon Seudun Sanomat on jo nykyisinkin kokonaan värillinen.
Painossa on karkeasti jaettuna kaksi suurta työvaihetta: painaminen ja postitus.
Salossa oleva painokone on suhteellisen uusi, eikä se vaadi suuria investointeja painomäärän kasvaessa. Pääosa investoinnista kohdistuukin postitusjärjestelmälaitteistoon. Se laajenee, ja samalla painotalo ottaa käyttöön noin tuhat lisäneliötä Örninkadun kiinteistössä.
Postitusjärjestelmän avulla lehti kootaan ja niputetaan jakopiirien mukaan.
– Uusi järjestelmä tuplaa kapasiteetin. Samalla paino ja postitusjärjestelmä erotetaan toisistaan, ja molemmat saavat oman kaasukahvansa. Tämä on tuotannon kannalta merkittävä parannus.
Turun Sanomat ja Salon Seudun Sanomat ovat Lehtitehtaan joka päivä painettavat lehdet. Näiden lisäksi painon suurimpia asiakkaita ovat viidesti viikossa ilmestyvät Åbo Underrättelser ja Länsi-Suomi.
Kaikkiaan Salossa painetaan noin 30 säännöllisesti ilmestyvää lehteä.
Uuden postitusjärjestelmän toimittaa sveitsiläinen Ferag. Laitetoimittaja on sama kuin vanhassakin järjestelmässä.
Ferag aloitti asennustyöt painotalossa marraskuussa, ja valmista pitäisi olla maaliskuussa. Sveitsiläisasentajien lisäksi asennusurakka työllistää Lehtitehtaan omaa väkeä ja paikallisia aliurakoitsijoita.
Lehdet kuljetuksiin jakava loppukuljetin tulee Salosta. Sen toimittaa IT-Line Oy.
– Hyvä, että saimme tähän paikallisen tekijän. Mielestämme IT-Linen laite on teknisesti parempi ja joustavampi kuin sveitsiläisten tarjoama oli.
Turun Sanomien painamisen siirryttyä Saloon TS-Yhtymä sulkee painotalonsa Turun Artukaisissa.
Painojen alasajot ovat olleet painoalalla vallitseva trendi jo pitkään, koska digitalisaation myötä painettujen sanomalehtien levikit ovat laskeneet.
Keskisuomalainen sulki vuodenvaihteessa lehtipainon Hämeenlinnasta, ja muutama vuosi sitten Helsingin Sanomat lopetti painon Forssassa. Jo aiemmin painoja on lopetettu esimerkiksi Raumalla ja Tammisaaressa – lista suljetuista painoista on pitkä.
Suomessa on edelleen enemmän painokapasiteettia kuin tarvetta, mutta jakelu rajoittaa painamisen maantieteellistä sädettä. Lukijoiden kannalta oleellista on, ettei sanomalehti mene liian aikaisin illalla kiinni ja painoon.
– Jakelun vuoksi painoja tulee myös säilymään, ja Salo tulee olemaan lounaisen Suomen paino, sanoo Warinowski.
Rekrytoinnit ovat käynnissä
Salon Lehtitehdas rekrytoi parhaillaan uusia työntekijöitä Saloon.
Paino työllistää tällä hetkellä noin 30 työntekijä, ja uusia työpaikkoja tulee noin 20.
– Näistä valtaosa on kokoaikaisia, sanoo kirjapainonjohtaja Milko Warinowski.
Lehtitehtaalla tarvitaan lisää painajia, postittajia ja huoltomiehiä.
– Etenkin sähköautomaatio-osaajien löytäminen on haasteellista.
Kun Turun Sanomien painaminen siirtyy Saloon, TS-Yhtymä sulkee painonsa Turun Artukaisissa. Turun painotalossa työntekijöitä on noin 30, mutta halukkuus siirtyä töihin Saloon on vähäistä.