Yhdysvaltain isku kiristää jännitettä

0
Kenraali Qassem Suleimanin hautajaisseremoniat keräsivät runsaan väkijoukon Suleimanin kotikaupungissa Kermanissa.

Yhdysvallat teki viime viikolla ilmaiskun, jossa sai surmansa Iranin korkea-arvoinen sotilaskomentaja Qassem Suleimani. Lennokilla tehty raketti-isku kohdistettiin Suleimanin autosaattueeseen Irakissa Bagdadin lentokentän lähellä.
Sotilasjohtajan surmaaminen ei jää vaille vastatoimia. Iranin on asemansa varmistamiseksi pakko vastata Yhdysvaltain iskuun.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on tähän saakka vetänyt Lähi-idässä melko varovaista linjaa. Hän on viime hetkillä perunut vastaiskuja, joita on suunniteltu Irania vastaan muun muassa Saudi-Arabian öljykentille tehdyistä iskuista ja öljytankkereiden kaappauksista. Viesti on pikemminkin ollut, että Yhdysvallat vetäytyy Irakista ja Syyriasta.
Viime viikolla tilanne muuttui. Trump antoi asevoimille luvan surmata Iranin sotilasjohtaja Suleimani. Ratkaisun merkitystä korostaa, että isku tehtiin Irakin maaperällä.
Presidentti Trumpin mukaan Suleimani on vastuussa lukuisista iskuista amerikkalaisia vastaan.
Trumpin ratkaisuun saattoivat vaikuttaa myös sisäpoliittiset paineet. Jos häntä on pidetty heikkona sotilasjohtajana, nämä epäilyt vaiennettiin yhdellä iskulla.

Korkea-arvoisen sotilasjohtajan surma johtaa väistämättä vastatoimiin. Iran menettää kasvonsa, jos se ei tee mitään. Kaikki ainekset jopa laajamittaiseen sotaan ovat olemassa, mutta siihen tuskin ajaudutaan.
Sen paremmin Iran kuin Yhdysvallatkaan ei halua täysimittaista sotaa. Kärjistyvät tilanteet ja vastaiskut voivat kuitenkin johtaa siihen, jos kriisi ei pysy hallinnassa.
Todennäköisempää on, että Iran kostaa Suleimanin surman erilaisilla iskuilla. Niitä voidaan kohdistaa yhdysvaltalaisia vastaan, tai iskeä esimerkiksi Israelissa. Näihin taas Yhdysvallat vastaa omilla iskuillaan.

Kostoiskujen kierre uhkaa Lähi-idän jo ennestään hataraa rauhaa. Kriisi heijastuu nopeasti koko maailman talouteen.
Jos Yhdysvaltojen johtamat länsijoukot joutuvat vetäytymään Irakista, on pelkona myös terrorijärjestö Isisin vahvistuminen.