Analyysi: Susijengiin noussut Henri Kantonen vältti väliinputoajan kohtalon

0
Henri Kantosen silmiinpistävin muutos tälle kaudelle ovat olleet hänen aggressiiviset korilleajonsa.

Kun Susijengi pelaa ensi viikolla ensimmäiset panokselliset ottelunsa lähes vuoteen, joukkueen kokoonpanossa on 22-vuotias Henri Kantonen.

Tällä kaudella Korisliigan ehdottomaan eliittiin noussut Kantonen tuskin tulee saamaan isoa roolia. Voi olla, ettei hän pelaa sekuntiakaan.

Siitä huolimatta pelkkä valinta 15 pelaajan maajoukkueryhmään on valtava asia niin Kantoselle itselleen kuin hänen seuralleen Vilppaalle.

ToPo-kasvatti Kantonen valittiin neljä vuotta sitten U19-poikien SM-sarjan parhaaksi pelaajaksi. Hän aloitti liigauransa Kouvoissa ja siirtyi yhden kauden jälkeen Karhubasketiin. Kauhajoella Kantonen voitti Suomen mestaruuden ja hänet valittiin Korisliigan kehittyneimmäksi pelaajaksi.

Kantonen siirtyi viime kaudeksi Vilppaaseen. Loukkaantuminen sotki kautta, eikä Kantonen löytänyt missään vaiheessa paikkaansa rotaatiossa.

Tämä kausi on siis Kantosen ensimmäinen, jonka hän aloittaa samassa seurassa, jossa edellisen kauden päätti. Seurasiirrot ovat olleet loogisia ja vaikka ensimmäinen kausi Vilppaassa oli vaikea, Kantosen potentiaali kuitenkin paistoi edelleen kirkkaana.

Tästä kaudesta oli suorastaan naurettavan helppoa povata Kantoselle suurta – ja suuri siitä on tullut.

Suomalainen pelaajakehitys on tuottanut valtavan määrän Kantosen kaltaisia takamiehiä, jotka eivät ole pelintekijöitä eikä oikein laitureitakaan.

Tällaisille ”väliinputoajille” on tyypillistä se, että sopivan roolin löytäminen ja omien vahvuuksien ulosmittaaminen vie aikaa. Kaikki eivät onnistu siinä koskaan. Kantonen on päässyt ulosmittaamaan osaamisensa kunnolla vasta 22-vuotiaana.

Vilppaan ympärillä on riittänyt tällä kaudella vaikeuksia ja vaihtuvuutta, mutta Kantonen on pysynyt terveenä ja luotettavana tukipilarina. Kantonen on pelannut keskimäärin reilut 28 minuuttia ottelua kohti, eniten koko joukkueessa.

198-senttinen takamies on pelannut hämmästyttävän tasapainoisen kauden, vaikka joukkue ympärillä on ollut jatkuvassa muutoksessa. Kantosen keskiarvot 10,3 pistettä, 5,1 levypalloa ja 3,7 syöttöä kertovat kaiken hänen merkityksestään hyökkäyspäässä. Kantonen pystyy rakentamaan, kamppailemaan ja viimeistelemään. Kantosen vahvat oikean käden ajot korille löytyvät nykyään jokaisesta vastustajan tarkkailuraportista.

Puolustuksessa Kantosen on pitänyt pysäyttää niin häntä pienempiä pelintekijöitä kuin häntä isompia laitureita. Onnistumisesta kertoo se, että Kantonen on plusmiinustilastossa sarjan kolmanneksi paras kotimainen.

Kantonen ei ole ollut ”vain” monipuolinen ja luotettava. Hän on ottanut vastuuta ja ollut johtaja.

Vilppaalle Kantosen kaltainen pelaaja on arvokas senkin jälkeen, kun hän jättää seuran. Kun HBA-Märskylle ”kiitos ei” sanoneet 18–20-vuotiaat nuorten maajoukkuepelaajat miettivät uransa seuraavaa siirtoa, he hakevat esimerkkejä läheltä.

Mitä Henri Kantosen uralle on tapahtunut Vilppaassa? Entä Aatu Kivimäen tai Riku Laineen ?

Siinä kolme hyvää referenssiä siitä, että jos työnteko maistuu ja kunnianhimoa riittää, kannattaa tulla Vilppaaseen. Salossa urasi ei jämähdä.

Mikko Koivisto saa tällä kertaa Susijengiin seurakseen Henri Kantosen.

Susijengin kokoonpano EM-karsinnassa

Takamiehet: Petteri Koponen (Bayern München), Sasu Salin (Iberostar Tenerife), Jamar Wilson (JL Bourg), Antti Kanervo (Seagulls), Ilari Seppälä (Aix-Maurienne), Topias Palmi (Vanoli Cremona), Mikko Koivisto (Vilpas), Henri Kantonen (Vilpas) ja Edon Maxhuni (CB Gran Canaria).
Laiturit: Shawn Huff (Seagulls), Matti Nuutinen (CB Oviedo), Carl Lindbom (Radom), Alex Murphy (San Sebastian Gipuzkoa), Alexander Madsen (VEF Riika)
Sentteri: Tuukka Kotti (Seagulls)

Päävalmentaja: Henrik Dettmann.
Apuvalmentajat: Lassi Tuovi, Mikko Larkas, Hanno Möttölä, Jussi Hirvonen.

Suomen ottelut: 20. 2 Suomi–Serbia (Espoo) ja 23.2. Sveitsi–Suomi (Fribourg).