Anna-Leena Yli-Jama on sukutilansa 13. lenkki

0
Anna-Leena Yli-Jama on sanonut lapsilleen, että ensin käydään koulut ja vasta sitten mietitään, mitä tehdään ja kuka jatkaa kotitilaa.

Ammatinvalinta on ilmeinen, jos kotitila on ollut suvun omistuksessa 1600-luvun alusta alkaen ja itse edustaa ketjussa 13:tta polvea.

Niin se oli Anna-Leena Yli-Jamallekin. Hän pitää yhdessä Matti -miehensä kanssa Kuusjoen Raatalassa kasvi- ja kotieläintilaa. He aloittivat broilertuotannolla 1999 ja ryhtyivät myöhemmin viljelemään koko tilaa.

– Jälkikäteen ajatellen oli aika itsestäänselvyys opiskella alaa. Olen aina kunnioittanut talon historiaa, ja olen siitä tosi ylpeä, Yli-Jama miettii nyt.

Agrologiksi ja laskentatoimen merkonomiksi valmistunut nainen on tehnyt kotitilansa lisäksi töitä tarkastajana Varsinais-Suomen ely-keskuksessa ja kirjanpitäjänä tilitoimistossa. Tällä hetkellä päätyö on osakeyhtiöpohjalla toimiva maatalous.

Yli-Jaman tilalla on 30 000 broileria. Pellot kasvavat siementimoteitä, sokerijuurikasta, mallasohraa, rypsiä sekä kevät- ja syysvehnää. Kolmas merkittävä tuotantosuunta on metsätalous.

Maatalouden rakennemuutoksesta jotain kertoo se, että Anna-Leena Yli-Jama tuli alun perin mukaan maatalousyhtymään, jossa oli neljä osakasta ja vajaat sata hehtaaria peltoa. Nyt yrittäjiä on kaksi, peltoa reilut 200 hehtaaria ja broilerit päälle.

– Olemme pyrkineet kehittämään ja laajentamaan toimintaa koko ajan. Kotieläintaloudesta saamme lannoitetta pelloille, ja kuivuri ja rakennukset lämpiävät omasta metsästä kerätyllä hakkeella. Seuraavaksi suunnitelmissa ovat aurinkopaneelit broilerkasvattamoon, Yli-Jama kertoo.

Maatalouden tulevaisuus askarruttaa myös Raatalassa. Tilaa pitäisi laajentaa, jos viljelystä aikoo jatkaa. Maataloustuet ovat katkolla, ja ilmastonmuutos puhuttaa. Yli-Jaman tilakin on ollut mukana miettimässä, miten broilertuotannon hiilijalanjälkeä voitaisiin pienentää.

– Ympäristökeskustelussa ei välttämättä ajatella kotimaisen ruuan merkitystä. Kannattaisiko mieluummin ostaa kotimaista ja jättää ulkomainen bataatti tai avokado hyllyyn? Se olisi helppo ilmastoteko, hän sanoo.

Entäpä perinteikkään sukutilan jatko? Joko tilalle on katsottu ketjun 14. isäntä tai emäntä?

Asiasta ei ole keskusteltu, eikä Yli-Jama halua luoda paineita seuraavalle sukupolvelle.

– Olen sanonut, että ensin käydään koulut ja sitten mietitään, mitä tehdään ja kuka jatkaa. En halua pakottaa ketään, koska minuakaan ei ole pakotettu.

Anna-Leena Yli-Jaman setä oli mukana kunnallispolitiikassa 40 vuotta, ja hän itse muistelee olleensa jakamassa vaalimainoksia jo kymmenvuotiaana. Isä toimi pitkään VPK:ssa, joten ei ihme, että Anna-Leenakin lähti politiikkaan ja yhdistystoimintaan.

– Kokoomus on varmasti yksi asia, joka tulee historiasta. Meillä on oltu kokoomuslaisia jo sukupolvien ajan, hän sanoo.

Yli-Jama istuu Salon valtuuston lisäksi kaupunginhallituksessa ja henkilöstöjaostossa. Lisäksi aikaa kuluu yhdistyksissä: sukuseurassa, MTK:n Kuusjoen yhdistyksessä, Salon metsänhoitoyhdistyksessä, kokoomuksen Varsinais-Suomen piirissä ja kokoomuksen maaseutuvaltuuskunnassa.

Politiikassa Anna-Leena Yli-Jama pitää matalaa profiilia, ja häntä nähdään harvoin valtuuston puhujapöntössä.

– Minulle sopii paremmin tekeminen ja taustalla vaikuttaminen kuin julistaminen, hän luonnehtii.

Yhdistystoiminta vie aikaa perheeltä, mutta parhaimmillaan harrastustoiminta voi myös olla perheen yhteistä aikaa.

Anna-Leena Yli-Jama päätyi aikanaan lasten harrastuksen kautta ohjaajaksi ja myöhemmin sihteeriksi ja puheenjohtajaksi Salon Uimareihin. Nyt hän toimii yhdistyksessä enää taustalla.

– Olen aika perhekeskeinen, ja ajattelen, että vanhempien pitää opastaa lasta ja olla arjessa mukana. Meillä lapset ovat aina harrastaneet, ja se on vaatinut myös vanhemmilta aikaa. Olen pitänyt liikuntaa tärkeänä, koska meille kaikille on tärkeää oppia elinikäisen liikkumisen tapa.

Anna-Leena Yli-Jama pyrkii liikkumaan itsekin tilaisuuden tullen. Normitalvina hiihto on rakas harrastus ja kesällä uiminen Nummijärvessä.

– Ihan tavallinen kävely virkistää ajatuksia ja tuo hyvän olon.

 

50 vuotta huomenna

Anna-Leena Yli-Jama

Syntynyt 27.2.1970 Kuusjoella.

Kävi ala-asteen Raatalassa, yläaste ja lukio Halikossa. Koulutus agrologi (amk), laskentatoimen merkonomi.

Työ: kotitilan töiden lisäksi ollut tarkastajana Varsinais-Suomen ely-keskuksessa ja kirjanpitäjänä tilitoimistossa. Maatalousyrittäjä, viljelee kotitilaa yhdessä Matti-miehensä kanssa.

Perhe: mies ja neljä lasta, joista kaksi on jo maailmalla.

Harrastukset: yhdistystoiminta, kunnallispolitiikka, liikunta ja taikinaterapia eli leivonta.

Motto: tekemättömän työn edestään löytää.