Ei vaan riittänyt – LP Salon pelilliset ongelmakohdat paistoivat liian selvästi läpi

0
Anu Ennokin hyökkäykset lähtivät liian usein liian vaikeista paikoista. (kuvat: SSS/Minna Määttänen)

Pienempiä ja vähän suurempiakin jossittelun aiheita voi lentopallo-ottelustakin löytää lukemattomia määriä. Ilman niitä pystyy toteamaan, ettei LP Salon taso kerta kaikkiaan riittänyt naisten Mestarien liigan kotiottelussa Budowlani Lodzia vastaan.

Pyöritellään hetki jossittelun aiheita. Viktoriia Tuchashvilin ja Kayla Hanelinen kanssa LP Salon pelaaminen näyttäisi huomattavan erilaiselta. Lodzin hyökkäämä pallo päätti painua avauserässä kotijoukkueen kenttäpuolelle. Mahdollisen 22–19-kotijohdon sijaan tilanne muuttui 21–20:een, ja erä kääntyi lopulta vieraille kolmen LP Salon ja kuuden Lodzin eräpallon jälkeen.

Heti seuraavassa kappaleessa muistutetaan realiteeteista. Budowlanin tähtihakkuri Anastasiia Kraiduba ja ykköspassari Julia Nowicka aloittivat ottelun vaihtonurkkauksessa. Ykköslibero Maria Stenzel ei pelannut palloakaan, ja kapteeni Charlotte Leys oli lähtenyt joukkueesta hiljattain.

– Aloitimme erilaisella kokoonpanolla. Halusimme antaa vaihtopelaajille minuutteja heti alussa, jotta he tottuisivat painetilanteeseen, totesi Lodzin päävalmentaja Blazej Krzysztalowicz.

– Videopalaverissamme keskityimme täysin erilaiseen vastustajan kuusikkoon. Kuitenkin eilisiä harjoituksia katseltuani en isosti yllättynyt tuosta kokoonpanosta. Tosin mietin, että hämäsivätkö he treeneissä, totesi puolestaan LP Salon virkaveli Tomi Lemminkäinen.

LP Salo saikin otteluun kuin lahjaksi mainion alun. Passari Veda Mansikkaviidan ja keskitorjuja Nea Haataisen yhteispeli toimi avauserässä mainiosti, ja Mansikkaviidan pitkä syöttövuoro venyi aina 15–10-tilanteeseen asti.

– Neaa ei uskoisi samaksi pelaajaksi, joka pyyteli anteeksi syksyllä. Hänellä on erittäin hyvät mahdollisuudet mennä Annan (Czakan) vanavedessä samaa rataa urallaan eteenpäin, Lemminkäinen kehui.

Lopussa juhli Budowlani Lodz.

Juuri noissa 15–10-lukemissa vierasjoukkueen sukunimeltään neljän vokaalin ja kymmenen konsonantin päävalmentaja otti käyttöön vähemmän salaisen ”aseen”. Kraiduba ja Nowicka tulivat tuplavaihdolla kentälle kääntäen ottelun suunnan.

– Meillä ei ollut helppoa, ja jouduin tekemään vaihtoja. Jokainen vaihto toi meille ison edun: vastaanottomme ja hyökkäyksemme nousivat uudelle tasolle, Krzysztalowicz totesi.

Hän antoi tosin kunniaa myös LP Salolle.

– Usein joukkue lannistuu, kun se menettää selkeän eräjohtonsa loppumetreillä, kuten avauserässä kävi. Tänään niin ei tapahtunut, vaan meillä ei ollut helppoa ensimmäisen erän jälkeenkään.

Lemminkäinen oli tietyllä tavoin vastakkaista mieltä.

– Olen aika pettynyt. Vaikka meillä oli tilaisuutemme voittaa ensimmäinen ja vielä toinenkin erä, puuttui meiltä usko voittaa tämä ottelu. Jäin kaipaamaan sellaista voittamisen meininkiä, mikä pitäisi olla suomalaisjoukkueen vahvuus täysammattilaisjoukkuetta vastaan.

LP Salon pelilliset vahvuudet näkyivät noin puolitoista ensimmäistä erää. Joukkue vastaanotti aloitukset alussa loistavasti, ja vastustajan ensimmäinen ässäsyöttö tuli vasta toisen erän tilanteessa 18–21. Kotijoukkue sai myös pidettyä omat aloitussyöttönsä kentässä pitkään.

Ongelmakohdat tulivat kuitenkin lopulta esiin liian räikeästi. Keskitorjuja Anna Czakan jäi ottelussa miinukselle.

– Olimme pulassa, jos vastaanottomme nousi huonosti. Olisimme tarvinneet Annalta enemmän, Lemminkäinen totesi.

Hän kiinnitti huomiota myös yleispelaaja Anu Ennokin hyökkäämiseen.

– Anun ja Vedan passitemmossa oli aika paljon vaikeuksia. Yhdessä tilanteessa tempo oli liian nopea tai Anu meni hyökkäykseen liian myöhään. Seuraavassa tilanteessa molempien rytmi vaihtui.

Anna Czakan ei päässyt otteluun mukaan.

Kotimaan Mestaruusliigan pudotuspelien alkuun on aikaa noin kuukausi. Mikäli Tuchashvili ei pysty pelaamaan, on näiden asioiden hiomiseen aikaa siis joitakin viikkoja. Ottelutahti jatkuu suhteellisen tiukkana, mutta väliin saadaan helmikuun loppua kohti vähitellen myös kunnollisia harjoituksia.

Pölkky Kuusamo jäi vaille mahdollisuuksia omassa Challenge Cupin neljännesvälieräparissaan. Ranskan liigassa neljäntenä oleva Beziers ratkaisi jatkopaikan voittamalla Kuusamossa kaksi ensimmäistä erää. Ottelu päättyi lopulta ranskalaisten 3–2-voittoon.

NAISTEN MESTARIEN LIIGA

LP Salo–Budowlani Lodz 0–3 (31–33, 21–25, 19–25)

LP Salon pisteet/plusmiinus: Katarina Pilepic 20/+12, Veda Mansikkaviita (passari) 2/+1, Lotta Piesanen 1/-1, Anna Czakan 4/-1, Anu Ennok 9/+2, Nette Peit 11/+5, Nea Haatainen 7/+4. Libero Eveliina Rautiaisen vastaanottoprosentti 48.
Budowlani Lodz: Julia Nowicka (passari) 0/-2, Julia Twardowska 13/+7, Anastasiia Kraiduba 14/+8, Gabriel Maciagowski 1/0, Agata Babicz 3/+2, Anna Lewandowska 2/+1, Anna Baczynska 12/+1, Jaroslava Pencova 11/+11. Libero Karolina Garstkan vastaanottoprosentti 50.
Hyökkäysprosentti: 34–41
Vastaanottoprosentti: 49–49
Torjuntapisteet: 11–7
Ässäsyötöt/syöttövirheet: 2–3/9–8
Tuomarit: Stanislava Simic (Serbia) ja Simone Santi (Italia)
Yleisöä: 1 532
Alkulohko A:n tilanne: 1) Eczacibasi 4 ottelua 11 pistettä, 2) Fenerbahce 4 10, 3) Budowlani Lodz 5 6, 4) LP Salo 5 0.

OHO!

Videohaastoa käytettiin vain kahdesti, ja toisen haastoista teki ottelun päätuomari.

LP Viestin seuraava ottelu: torstaina 6. helmikuuta naisten Mestaruusliigaa LP Viesti–Kuortane kello 18.30 Salohallissa.

Nette Peit kohtasi kolmen naisen torjunnan.

Penkkaritorstai – Ternava pelaa kavereitaan vastaan

LP Viesti palaa arkeen lähes maksimaalisella nopeudella. Esimerkiksi Salon Viestin Ukkomiehet pistivät töpinäksi purkaessaan Salohallin Mestarien liiga -kuosista 21 vuodessa totuttuun sokerivaahteraparkettiin.

Seuraava peli on jo torstai-iltana, kun Kuortaneen lukiojoukkue saapuu hakemaan kokemuksia kotimaan Mestaruusliigasta.

– Kaikki Kuortaneen tytöt ovat kavereitani, ja on kiva päästä pelaamaan heitä vastaan, totesi LP Viestin vuonna 2002 syntynyt laitapelaaja Arita Ternava.

Ternava kuuluu salolaisen liigajoukkueen lukiolaispelaajien kvartettiin. Tokaluokkalainen jättää torstain koulupäivän väliin ottelun myötä, ja hänen käymässään Turun Kerttulin lukiossa vietetään vanhojentansseja vasta ensi viikolla.

Sen sijaan Netta Laaksosella sekä etenkin Nea Haataisella ja Inka Mehtolalla kuviot poikkeavat tavanomaisesta. Salon lukioon vaihtaneet täksi syksyksi pohjoisesta vaihtaneet Haatainen ja Mehtola juhlivat penkkareitaan torstaina. Molemmat tavoittelevat Suomen mestaruuden lisäksi valkolakkia keväällä. Kolmatta lukiovuottaan käyvä Laaksonen aikoo viedä lukion läpi neljässä vuodessa.

Minkälaista on pelata yhtenä iltana Mestarien liigaa ja heti perään lukiolaisjoukkuetta vastaan?

– Pitää lähteä samanlaisella asenteella jokaiseen peliin. Vaikka toinen joukkue olisikin ennalta heikompi, ei se tarkoita sitä, etteivätkö he pystyisi haastamaan meitä hyvin, pohtii Mehtola.

– Kaikkiin peleihin pitää latautua samalla tavalla, puntaroi Laaksonen.

Hyvin ovat valmennuksen opit oikeaoppisista vastauksista menneet näille nuorille perille.