Ei yllätytä tästäkään – Vilpas jaksaa hämmästyttää positiivisesti ottelu toisensa jälkeen

0
Henri Kantonen (oik.) pelasi isot minuuttinsa jälleen fiksusti. (kuvat: SSS/Minna Määttänen)

Tämän kauden Vilppaan yhteydessä ei pidä yllättyä enää mistään. Ei loukkaantumisista eikä näemmä varsinkaan niiden jälkeisistä tuloksista.

81–62-kotivoitto huippuluokan hyökkäysjoukkueesta Helsinki Seagullsista ilman Tobin Carberrya, Juho Nenosta ja Teemu Rannikkoa sekä puolikuntoisen Jamuni McNeacen kera kuulostaa hämmästyttävältä asialta.

Silti se oli ”vain” jatkumoa tammikuiselle kotivoitolle Karhubasketista ja vaikkapa upeasta taistelusta Suomen cupin loppuottelussa samaista Seagullsia vastaan. Ja 59 pisteen vierasvoittoon viime keskiviikkona.

Salohallissa oli tietyiltä osin keväinen tunnelma päivänä, jolloin Salossa ehdittiin talven ainutlaatuisuuteen eli lumiukkojen tekoon. Salohallin päädyn ylimääräiset tuolit, liigakauden toiseksi suurin yleisömäärä (1 737) ja ennen kaikkea vastakkain olleet joukkueet toivat pakottamattakin pudotuspelit mieleen.

Otantaa alkaa löytyä siihen, että voi todeta tämänhetkisen Vilppaan olevan haastava vastustaja Seagullsille. Olkoonkin, että lauantaina nähtiin osin niin poikkeuksellisia tapahtumia, etteivät sellaiset yhtä suuressa mittakaavassa toistune jatkossa.

Seagullsin syöttö–menetyssuhde on koko Suomen pääsarjahistorian parasta A-ryhmää. Sille oli kirjattu ennen karkauspäivää 688 koriin johtanutta syöttöä ja vain 292 pallonmenetystä. Salohallissa suhdeluku oli tyrmäävä 9–15.

– Aika ennenkuulumaton on tuo 9–15. Pidimme aika hyvin heidän heittäjänsä kurissa. Puolustettiin tosi hyvin, ja saimme riittävän hyviä heittopaikkoja, jotka laitoimme sisään, pohti Vilppaan loistavien heittoprosenttien tehomies Henri Kantonen.

Takamiehet Trae Bell-Haynes ja Richard Williams hinasivat koreillaan Seagullsin johtotilanteeseen (30–32). Sen jälkeen trendi oli täysin päinvastainen: liigan syöttötilaston kolmoselle Williamsille kirjattiin kahdeksan menetystä. Merkittävä osa siihen oli Vilppaan puolustuksella.

Lopulta Seagulls johti ottelua vain 48 sekunnin ajan.

– Toista neljännestä lukuun ottamatta emme päässeet juurikaan juoksemaan sellaisia hyökkäyskuvioita, joita yleensä juoksemme. Emme olleet valmiita vastaamaan siihen kovuuteen, jolla Vilpas puolustuspäässä tuli. Sen jälkeen olimme purjeessa ja otimme hyökkäysajan lopussa aika heiveröisiä ratkaisuja, analysoi Seagullsin päävalmentaja Jussi Laakso.

Vilpas hoiti loistavasti varsinkin kolmannen neljänneksen, johon lähdettiin tasatilanteessa sentterin (Jamuni McNeace) ja takamiehen (Aatu Kivimäki) kolmella virheellä. McNeacen neljäs virhe tuli jo ennen neljänneksen puoliväliä ja viides alle 34 peliminuutin jälkeen.

Jamuni McNeace väläytteli, mutta virhevaikeudet tulivat riesaksi.

Esiin astui Riku Laine. Hän vietti kolmannella kympillä kentällä hieman yli viisi minuuttia, teki niiden aikana kuusi pistettä ja otti kaksi riistoa. Toinen riistoista oli ensiluokkaista taistelua, ja pisteistään kaksi hän pohjusti nappaamalla hyökkäyslevypallon Shawn Huffin ja Kazembe Abifin edestä.

– Riku oli se sytyttäjä ehdottomasti, totesi Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen.

Pelitapahtumat menivät lopulta kotijoukkueen kannalta onnellisesti. Kolmannen ja neljännen neljänneksen välillä tutkittiin noin vartin verran ottelun oikeaa senhetkistä tilannetta.

McNeace oli tulossa vaihdosta sisään, mutta Jeremiah Wood sai tässä välissä riittävän lepotauon ja jatkoi kentällä. Woodilla riitti lähes 32 peliminuutin jälkeen vielä virtaa Salohallin äänimaailmaa tärisyttäneeseen ”Oi Vilpas on” -huutoon kannattajien iloksi.

Vilpas pystyy vastaamaan pelipaikkakohtaisesti varsin hyvin Seagullsiin. Tim Coleman piti Elijah Stewartin mainiosti kurissa, ja vierailijoiden ison pään osasto Abif–Huff–Tuukka KottiTimo Heinonen teki yhteensä 13 pistettä.

Wood teki puolestaan vakuuttavan tilastorivin. Laakso ei kuitenkaan suostunut olemaan huolissaan ajatellen vaikkapa sitä toukokuista iltaa, jolloin joukkueet saattavat kohdata ensimmäisessä loppuottelussa.

– Mielestäni pärjäsimme Woodia vastaan tosi hyvin tänään. Ainoastaan niin sanottu jälkihoito jäi vähän uupumaan, kun hän pääsi pari kertaa syöttämään vapaisiin leikkauksiin. Woodilla oli välillä aika tuskaistakin, mutta hänellä on viisi syöttöä, ja melkein kaikki niistä vapaisiin lay-upeihin.

Mikko Koiviston hyökkäyspään tähtihetket osuivat viimeisen neljänneksen ensimmäiselle minuutille.

MIESTEN KORISLIIGA

Vilpas–Seagulls 81–62 (15–6, 19–28, 22–15, 25–13)

Vilppaan pisteet/levypallot: Henri Kantonen 20/6/6 syöttöä, Tim Coleman 17/6, Jeremiah Wood 16/11/5 syöttöä, Mikko Koivisto 11/2, Riku Laine 8/4, Jamuni McNeace 6/1, Aatu Kivimäki 3/0, Elias Eerikinharju 0/1, Samuel Haanpää 0/1.

Seagulls: Trae Bell-Haynes 15/4, Richard Williams 13/7, Antti Kanervo 11/3, Elijah Stewart 7/1, Shawn Huff 6/7, Kazembe Abif 5/3, Ricky Waxlax 3/0, Tuukka Kotti 2/4, Erik Waxlax 0/0, Sakari Laakso 0/0, Timo Heinonen 0/2.

Levypallot: 36–34
Korisyötöt: 20–9
Menetykset: 18–15
Heittoprosentit:
1 p: 80–73
2 p: 52–51
3 p: 47–21
Erotuomarit: Petri Mäntylä, Joona Haaja, Antti Heinonen.
Yleisöä: 1 737.

OHO!

Seagulls ei ollut jäänyt kauden aikana kertaakaan alle 71 pisteeseen.

Vilppaan seuraava ottelu: keskiviikkona 4. maaliskuuta Vilpas–Kataja kello 18.30 Salohallissa.

Jeremiah Wood keräsi ottelun parhaan plusmiinuslukeman (+26), Tuukka Kotti heikoimman (-24).