Herkullinen sekamelska – Tippukivitapaus on moderni koko perheen musikaali

0
Tippukivitapaus-näytelmän harjoituskausi on kuumimmillaan. Takana vasemmalta Kasper Korpela (Hujoppi ), Esteri Seppälä (Seija Soija), Katja Mäenpää (useita rooleja), Pasi Nikula (useita rooleja) ja Esa Lehtinen (useita rooleja) sekä edessä Junius Jokilehto (useita rooleja) ja Petra Myllyperkiö (useita rooleja) harjoittelevat Hanskat-kappaletta.

Salon teatterin koko perheen musikaali Tippukivitapaus on herkullinen sekamelska erikoisia hahmoja ja juonenkäänteitä. Näin lupaa näytelmän ohjaaja Johanna Parkkinen.

Tämä on helppo uskoa, sillä erilaisia hahmoja näytelmässä on useita kymmeniä. Näyttämöllä seikkailevat muun muassa Seija Soija, Hujoppi, Hujopin pieni isä, Nirso ipana, päätäi Väätäinen, Maailman vanhin pizza, Karmu Gurmee, diktaattori Diktaatta sekä roskia.

Osa hahmoista on tuttuja Yökyöpelit-näytelmästä ja -televisiosarjasta. Kymmenistä roolihahmoista selvitään Salossa kahdentoista näyttelijän voimin. Suurin osa näyttelijöistä on lapsia ja nuoria.

Tippukivitapaus perustuu Laura Ruohosen samannimiseen runoteokseen ja Anna-Mari Kähärän musiikkiin. Näytelmän kantaesitys oli Kansallisteatterin suurella näyttämöllä vuonna 2017. Musikaali on ensimmäinen Kansallisteatterin suurelle näyttämölle kirjoitettu lastennäytelmä.

Musikaali on palkittu vuoden 2017 parhaana näytelmätekstinä ja teoksen musiikki vuoden 2018 lastenlevynä. Näytelmää esitetään nyt kolmatta kertaa.

– Olen halunnut pysyä näytelmän tekstissä ja sovitus on myös hahmouskollinen. Olen kuitenkin tuonut omaa näkemystä muun muassa uusien hahmojen muodossa, Parkkinen paljastaa.

Tippukivitapaus-musikaalin harjoituskausi on kiivaimmillaan puolitoista kuukautta ennen ensi-iltaa.

– Takana on 25 treenikertaa ja yhdeksän laulutuntia, Parkkinen kertoo.

Näytelmän musiikin toteutuksesta ja näyttelijöiden lauluharjoituksista vastaa Jouni Lehtonen, joka yllättyi kuullessaan näytelmän musiikkia ensimmäistä kertaa.

– Laulut eivät todellakaan ole helpoimmasta päästä. Kappaleissa liikutaan eri sävellajeissa ja tempot muuttuvat useaan kertaan. Haastavuutta löytyy, kun kappaleisiin lisätään koreografiat, Lehtonen myöntää.

Tippukivitapauksessa kuullaan kaikkiaan 15 laulua.

Päähenkilö Seija Soijaa esittävä Esteri Seppälä sanoo näytelmän olevan todella hauska, mutta näyttelijälle myös haastava.

– Joku ajattelee, että lastenteatteri on helppoa, mutta ei se ole, Seppälä sanoo.

– Itse asiassa lapset ovat armottomin yleisö. Palaute tulee välittömästi, tietää useissa rooleissa oleva Katja Mäenpää.

Ruohosen mukaan Tippukivitapaus sopii myös perheen pienimmille.

– Näytelmässä on jonkin verran jännittäviä tilanteita ja hahmoja, mutta uskoisin sen soveltuvan 3-vuotiaista ylöspäin.

Tippukivitapauksessa moni näyttelijä ottaa haltuun useita rooleja. Junius Jokilehto (vas.) on muun muassa Hujopin pieni isä, orjatoukka, muna, sotilas ja roska. Saga Saarinen näyttelee tukaania.

Ohjaaja Johanna Parkkinen asuu Turussa, mutta on Salon teatterin kasvatti.

– Tuntui hienolta palata Saloon. Ihan kuin olisi kotiin tullut, teatteri-ilmaisun ohjaajaksi Turun taideakatemiasta keväällä valmistuva Parkkinen sanoo.

Tippukivitapaus on hänen ensimmäinen ohjauksensa.

– On mahtava tarttua näin tuoreeseen ja tätä päivää olevaan näytelmään, joka osaltaan uudistaa lasten teatterikenttää.

Päätäi Väätäistä näyttelevä Elina Koskinen vertaa Tippukivitapausta Liisa Ihmemaassa -tarinaan.

– Näytelmä on ihanan epälooginen. Kaikessa ei aina tarvitse olla jotain järkeä. Näytelmä on täynnä mitä erilaisimpia ja herkullisimpia hahmoja, hän sanoo.

Ohjaaja Johanna Parkkinen on Salon teatterin kasvatti.

Tippukivitapaus alkaa, kun näytelmän päähenkilö Seija Soija katoaa. Hän menee piiloon, jotta hänet voitaisiin löytää.

– Näytelmässä on paljon tärkeitä teemoja. Ehkä tärkein sanoma on se, että jokaisen kuuluu tulla nähdyksi ja kuulluksi sekä omalla tavallaan hyväksytyksi, Parkkinen sanoo.

Salon Teatterin taiteellisen johtajan Pauliina Saloniuksen mukaan näytelmä on saanut erittäin hyvän vastaanoton jo ennen esityskauden alkua.

– Lippuja on kohta myyty ennakkoon tuhat kappaletta, mikä on hurja määrä. Näytelmä kiinnostaa myös Salon ulkopuolella.

Tippukivitapauksen ensi-ilta Salon teatterissa 20. maaliskuuta.

Jätä kommentti