Hyvän ystävän tärkein tunnusmerkki on luottamus

0
Opiskelijakaverit Kirsi Kuitunen ja Natalia Tiainen pohtivat ystävyyttä ja sen vaalimista ystävänpäivän aattona Turun AMK:n Salon yksikössä.

Tänään vietetään ystävänpäivää ympäri maailmaa. SSS kävi kysymässä satunnaisesti valituilta salolaisilta, millainen on hyvä ystävä, mikä ystävyydessä on tärkeintä ja muistaako vaalia omia ystävyyksiään riittävästi.

Luottamus toistui jokaisessa vastauksessa. Hyvän ystävän tunnusmerkkejä ovat myös samanhenkisyys, samojen arvojen jakaminen, asioiden kertominen suoraan ilman että kumpikaan loukkaantuu, ja ystävyyssuhteen pitkäaikaisuus.

– Hyvän ystävän kanssa voi jatkaa juttua siitä samasta, mihin edellisellä kerralla jäätiin,  vaikka välissä olisi pitkäkin tauko, sanoo Minna Mellin Salo IoT Campuksen vastaanottotiskin takaa.

Mellinin mukaan ystävyyksiä pitää myös vaalia, mikä tapahtuu näkemällä ja yhteyttä pitämällä.

– Kyllä enemmän pitäisi vanhoja ystäviä nähdä. Työkaveritkin ovat tärkeitä ja heitä tulee nähtyä usein, Mellin sanoo.

Tärkeintä ystävyydessä Mellinin mukaan on luottamus.

Opiskelukaverit Natalia Tiainen Kirkkonummelta ja Kirsi Kuitunen Salosta kävelevät vastaan Turun AMK:n Salon yksikön aulassa. Tiainen ja Kuitunen aloittivat kolmivuotiset tradenomiopinnot syksyllä.

– Luotettava, rehellinen ja rakastava, tiivistää ystävän tunnusmerkit Natalia Tiainen.

Tiaisen mukaan ystävän kanssa voi olla juuri sellainen kuin on ja ystävä silti arvostaa. Tiainen kertoo näkevänsä ystäviään usein, mikä on tärkeää, mutta aina voisi ystäviään enemmänkin nähdä.

– Luotettava, tavallaan samanhenkinen ja -tyylinen, sellainen, joka jakaa samat arvot ja kiinnostusten kohteet, kuvaa Kirsi Kuitunen hyvän ystävän kriteereitä.

Tärkeintä ystävyydessä on Kuitusen mukaan juurikin luottamus ja yhdessä vietettävä aika. Kuitunen arvelee, että ystäviä pitäisi nähdä useamminkin, vaikka tosi ystävien kanssa ei haittaa, jos välissä on pitkä tauko: tarina jatkuu siitä mihin jäi eikä tarvitse turhia selitellä.

AMK:ssa Minja Vitalin läppärityöskentely keskeytyy gallup-häiriköiden kyselyyn ystävyydestä. Ystävällinen digitaalisen liiketalouden opiskelija ei tästä hätkähdä.

– Hyvään ystävään voi luottaa, hänen kanssaan on hauskaa ja voi jakaa asioita, joita ei halua muille kertoa, Vitali sanoo.

Opinnoistaan suuresti nauttivan Vitalin mukaan tärkeintä ystävyydessä on luottamus ja toisen ymmärtäminen. Vitali valittelee, että opintokiireiden vuoksi ystävien näkemiseen tahtoo jäädä liian vähän aikaa, mutta viikonloppuisin hän aikoo parantaa tapojaan ja vaalia ystävyyssuhteitaan.

Salon torilla yhytetyt Ulla-Maija ja Pentti Tamminen ovat varsinaisia ystävänpäivän edelläkävijöitä. Tammiset ovat tulleet Kaarinasta syntykaupunkiinsa, josta muuttivat pois 60-luvulla, katsomaan vanhoja ystäviään.

– Kävimme katsomassa lapsuudenystävääni hoitokodissa, söimme, ja nyt menemme katsomaan ystävää Ollikkalaan, Ulla-Maija Tamminen kertoo.

Tammisten mukaan ystävyyden tärkein kriteeri on luottamus, joka juontaa vuosien takaa.

– Ystävän kanssa voi puhua mitä vaan, eikä toinen loukkaannu, Ulla-Maija Tamminen sanoo ja Pentti Tamminen nyökyttelee vieressä.

Tammiset sanovat talvisin oleilevansa Kaarinassa, kesällä he kuulemma pyörivät Salon seudulla vähän väliä niitä vanhempia ystäviä tapaamassa.

– Vanhanakin saa uusia ystäviä, kun on aktiivinen ja osallistuu asioihin, Ulla-Maija Tamminen lisää.

Loimaalainen Raiken Masso on mahdollisesti Salon uusi ystävä, sillä nuori mies on Salossa käymässä työpaikkahaastattelussa ja harkitsee Saloon muuttamista.

– Ystävä on ihminen, johon voi luottaa ja jolle voi kertoa mitä tahansa, joka auttaa kun tarvitaan ja joka on kanssasi iloinen, Masso sanoo.

Masson mukaan luottamus on ystävyydessä se tärkein asia. Ja toki ystävyyttä tulee vaalia, mikä ei ole Massolle ollut ongelma:

– Ystävyyttä vaalitaan puhumalla ja pitämällä yhtä. Näen ystäviäni melkein joka päivä.

Sananlaskuja ja aforismeja ystävyydestä

Ystävyyden ja ystävien merkitys tiivistyy kenties parhaiten sananlaskuun Hädässä ystävä tunnetaan. Sananlaskuja ystävyydestä on satoja. Ohessa niistä muutamia:

Ei ole olemassa parempaa peiliä kuin vanha ystävä.

Espanjalainen sananlasku

Ystävyys on yhteinen sielu kahdessa ruumiissa.

Aristoteles

Maailma täynnä tuttuja, ystäviä vain muutama.

Kiinalainen sananlasku

Ole ystävällinen aina kun se on mahdollista. Se on mahdollista aina.

Dalai Lama

Ystävä puhuu edessä, vihollinen takana.

Sananlasku Lähi-idästä

Kaikkien ystävä ei ole kenenkään ystävä.

Louis Bourdaloue

Enkö tuhoa vihollisiani kun teen heistä ystäviä?

Abraham Lincoln

Jumala antaa meille sukulaiset; itse voimme luojan kiitos valita ystävämme.

Ethel Watts Mumford

Ole itse itsesi ystävä, niin muistakin tulee ystäviäsi.

Skotlantilainen sananlasku

Kaikki tämän maailman kunnia ei vastaa yhtä ystävää.

Voltaire

Ystävä on henkilö, joka hyväksyy minut sellaisena kuin olen.

Henry David Thoreau

Hymyile ja saat ystäviä, väännä naamasi ruttuun ja saat ryppyjä

Tuntematon