Iris Talvo jumittui kahden lapsensa kanssa karanteeniin junaan Italiassa

0
Pikajuna Napolista Milanoon pysäytettiin koronavirusepäilyn vuoksi. Kyydissä oli myös salolaissyntyinen Iris Talvo kahden poikansa kanssa. Kuva: Iris Talvo.

Koronavirusepäily pikajunassa pysäytti salolaissyntyisen Iris Talvon ja hänen lastensa kotimatkan Italiassa tuntikausiksi. Talvo asuu perheineen Lombardiassa, jossa tartuntojen määrä on ryöpsähtänyt.

– Täällä on hirveä hullunmylly joka paikassa, Talvo kertoi puhelimessa tiistaina aamupäivällä.

Talvon viisihenkinen perhe asuu Comon seudulla Milanon pohjoispuolella. Sieltä on noin puolentoista tunnin automatka Codognoon, jossa iäkäs nainen kuoli koronavirukseen lauantaina.

– Siitä alkoi ruljanssi. Koulut pantiin kiinni viikoksi, futisharjoitukset ja kaikki harrastukset suljettiin. Ihmiset ryntäsivät kauppoihin hamstraamaan ruokaa kärrykaupalla ihan kuin maailmanloppu olisi tulossa, Talvo kertoo.

Pullovesi, pasta ja pavut loppuivat myymälöistä ensimmäisenä. Huhut kertovat, että kaupat voitaisiin jopa sulkea kokonaan.

Maanantaina Talvo istui pikajunassa Napolista Milanoon poikiensa Leonin (8) ja Noelin (6) kanssa. Matka vie normaalisti neljä ja puoli tuntia, mutta nyt se kesti neljätoista tuntia.

– Juna pysäytettiin keskelle peltoja, eikä matkustajia päästetty ulos. Saimme lasillisen vettä ja pienen pussin suolakeksejä. Kun minä nostin siitä metelin, meille annettiin vesipullot.

Pysähdyksen syy oli koronavirusepäily.

Toistakymmentä kylää Pohjois-Italiassa on eristetty. Talvon mukaan armeija vartioi alueille johtavia teitä. Muualta Italiasta hotellit soittelevat huonevarauksia tehneille lombardeille, ettei olisi syytä tulla.

Iris Talvo pendelöi päivittäin töihin Sveitsin Luganoon. Automatka moottoritietä pitkin taittuu puolessa tunnissa. Tiistaina hän oli töissä ja ajatteli ostavansa Luganosta ainakin puuroaineksia kotiin viemisiksi.

– Sveitsi tarkkailee nyt tilannetta, että pitääkö raja laittaa kiinni vai ei. Se ei ole ihan pieni asia, sillä Sveitsissä käy töissä 70 000 italialaista.

Parikymmentä vuotta Italiassa asunut Talvo sanoo yllättyneensä, miten hyvin viranomaiset ovat tiedottaneet tilanteesta.

– Tieto kulkee. Terveysministeriönkin sivuja päivitetään melkein joka minuutti.

Tätä Talvo on yrittänyt korostaa myös italialaisille äideille, jotka hänen mielestään panikoivat koululuokkien WhatsApp-ryhmissä.

– He jakavat joka minuutti jotain Facebook- ja Instagram-linkkejä. Olen yrittänyt sanoa, että olisi järkevämpää lukea faktaa, kuunnella lääkäreitä ja seurata terveysministeriön julkaisuja.

Yhtä koronamääräystä Talvo ei ymmärrä. Baarit on suljettava nyt iltakuudelta, mutta ruokaravintolat saavat olla illalla auki normaalisti.

– Mikä järki siinä mahtaa olla?

Iris Talvo on tulossa Suomeen veljenpojan rippijuhliin ensi viikolla. Lentoliput Pariisin kautta Helsinkiin on varattu.

– Siitäkin on puhuttu, että Italia panisi rajat kiinni. Puolentoista viikon aikana voi tapahtua vielä paljon.

Salolainen Marja-Liisa Vaahtera lomailee parhaillaan Teneriffalla neljättä viikkoa. Hän asuu Airbnb-huoneistossa Puerto de la Cruzissa saaren pohjoisrannalla. Vaahtera ei ollut vielä tiistaina puoliltapäivin huomannut katukuvassa mitään erityistä.

– Hiekkamyrsky näkyi paljon enemmän.

Puerto de la Cruzista on noin 70 kilometrin automatka saaren lounaisrannikolle Costa Adeje Palace -hotelliin, joka määrättiin tiistaina kahdeksi viikoksi karanteeniin koronaviruksen takia.

Marja-Liisa Vaahteran pitäisi lentää takaisin Suomeen sunnuntaina.

Koronavirustartunnat ovat viime päivinä lisääntyneet myös Etelä-Koressa. Salolaishoitaja Sirpa Laine palasi Soulista viikon matkalta viime keskiviikkona. Laine huomioi lähinnä sen, että kaikilla ihmisillä oli maski kasvoilla, olivat he missä tahansa.

– Se yllätti, että yhdessä kaupassa mitattiin lämpö ennen kuin pääsi sisälle.

Lentokenttämuodollisuuksissa ei Laineen mukaan ollut tuolloin mitään erityistä.