Kallis peruskorjaus vai uusi talo – vesivahinko nosti Somerniemen seurakuntatalon kohtalon puntariin

0
Talouspäällikkö Kirsi Parviainen ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Hanna-Liisa Kärki Somerniemen seurakuntatalon suljetussa salissa. Salin lattia avattiin vesivahingon yhteydessä ja rakenteista poistettiin asbestia. Kuvat: SSS/Päivi Malin-Perho

Somerniemen seurakuntatalon sisällä näyttää tällä hetkellä ankealta. Harmaat levyt koristavat seiniä ja lattioita ja keittiön kaapit on purettu pois.

Iso vesivahinko runteli taloa marraskuussa ja korjaustyöt ovat edelleen kesken. Vahingon myötä Someron seurakunta pohtii nyt, pitäisikö Somerniemelle rakentaa kokonaan uusi seurakuntatalo.

Kirkkoneuvosto päätti pyytää uudesta talosta luonnoksen saatuaan kustannusarvion nykyisen talon peruskorjauksesta.

– Peruskorjaus maksaisi yli 200 000 euroa, joten kannattaa selvittää muitakin vaihtoehtoja, Someron seurakunnan talouspäällikkö Kirsi Parviainen huomauttaa.

Parviainen korostaa, että iso remontti tarvitaan, jos nykyinen rakennus halutaan säilyttää vuosia eteenpäin.

– Ilman peruskorjausta kiinteistö rapistuu vähitellen aina vain lisää.

Somerniemen seurakuntatalo valmistui vuonna 1975. Sisätilat odottavat kosteusvaurion jälkeen kunnostusta, mutta tehtävää riittää muuallakin.

– Talon ulkolaudoitus ja ikkunat vaativat nopeita toimia. Myös ulkokatto pitäisi uusia. Lisäksi talossa on öljylämmitys, josta pitäisi päästä eroon, Parviainen toteaa.

Ulkoremonttia ja ikkunoita varten oli varattu seurakunnan tämän vuoden talousarviossa 60 000 euroa, mutta vesivahinko muutti suunnitelmat. Kosteusvaurion myötä talon rakenteista poistettiin myös asbestia.

– Asbesti on nyt poistettu kaikista tiloista. Juuri asbestin takia purettiin myös salin lattiaa, Parviainen kertoo.

Kirkkoneuvosto käsittelee talon kohtaloa seuraavan kerran maaliskuussa. Seurakuntatalo pysyy toistaiseksi poissa käytöstä, sillä väliaikaista remonttia ei tehdä ennen suurempia linjauksia.

Somerniemen seurakuntatalossa on tilaa 375 neliötä. Rakennuksessa on myös yksi vuokrattava asunto ja entinen diakonitoimisto.

– Uusi talo olisi pienempi, siihen tulisi pieni keittiö, sali ja yleiset tilat, Parviainen huomauttaa.

Somerniemen kappelineuvosto etsii parhaillaan kirkkoneuvoston pyynnöstä seurakuntatalolle lisäkäyttöä.

– Olemme pyytäneet myös somerniemeläisiltä yhdistyksiltä ideoita, kappelineuvoston puheenjohtaja ja kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Hanna-Liisa Kärki kertoo.

Parviainen korostaa, että lisäkäyttöä tarvittaisiin.

– Seurakuntatalossa on ollut noin 50 seurakunnan omaa tapahtumaa vuodessa. Siellä kokoontuvat muassa diakoniapiiri ja kirkkokuoro. Ulkopuolisia tilaisuuksia, pääosin muistotilaisuuksia, on pidetty vuosittain noin 15.

Kärki korostaa oman seurakuntatalon merkitystä Somerniemelle.

– Tämä talo tarvitaan ehdottomasti, sillä täällä ei ole muuta kokoontumistilaa.

Somerniemen seurakunta rakentajanaSomerniemen seurakuntataloValmistui vuonna 1975.

Rakentajana Somerniemen seurakunta.

Kirkkohallitus avusti talon tekemistä 250 000 markalla.

Talossa on sali, keittiö, asunto ja entinen diakonitoimisto.

Talon tasakatto muutettiin testamenttivaroilla harjakatoksi 90-luvulla.

Kehitysaluetukea ja investointiveroa

SSS

Somerniemen seurakuntatalon rakentaminen 70-luvulla ei ollut aivan mutkaton juttu, sillä valtion päättämä investointivero hillitsi rakentamishaluja.

Somerniemen historian läpikotaisin tunteva Manu Kärki kertoo, että seurakuntataloksi suunniteltiin aluksi kaksikerroksista komeaa rakennusta. Investointivero muutti kuitenkin silloisen Somerniemen seurakunnan suunnitelmia, sillä se olisi nostanut talon hinnan 415 000 markasta 650 000 markkaan.

Lopulta vaatimaton yksikerroksinen elementtitalo tilattiin Pohjanmaalta Kauhajoen sahalta, mihin vaikutti niin ikään valtion toimet.

– Saha sai kustannuksiin 60 prosenttia kehitysalueen työllistämistukea, mikä laski selvästi seurakuntatalon hintaa, Kärki huomauttaa.

Ennen seurakuntataloa Somerniemen kokoontumispaikkana toimi yhdistysten hallussa ollut yhteistalo Huuva. Nykyään talo on yksityisessä omistuksessa.