Kemiönsaaren Musiikkijuhlilla ensi kertaa sinfoniaorkesteri

0
Jyväskylä Sinfonia esiintyy Kemiönsaaren Musiikkijuhlilla Tomas Djupsjöbackan johdolla.

Kemiönsaaren Musiikkijuhlien tulevan kesän ohjelmisto on julkistettu. 22. kerran järjestettävien festivaalien kantavana teemana on Beethoven, jonka syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 250 vuotta. Festivaaleilla kuullaan useita hänen kamarimusiikkiteoksiaan ja jopa yksi sinfonia.

– Ehkä suurin juttu tänä vuonna on se, että meillä on ensimmäistä kertaa mukana sinfoniaorkesteri: Jyväskylä Sinfonia, jota johtaa Tomas Djupsjöbacka. He esittävät muun muassa Beethovenin 7. sinfonian, kertoo Kemiönsaaren Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Sonja Korkeala.

Jyväskylä Sinfonia esiintyy festivaalien avajaiskonsertissa 7. heinäkuuta Kemiön kirkossa. Solistinumeroista vastavat Tšaikovski-kilpailun finalisti, sellisti Guido Schiefen Haydnin C-duuri-sellokonsertolla sekä 14-vuotias viulistitähti Maya Wichert Beethovenin kahdella viuluromanssilla.

Avajaiskonserttiin järjestetään bussikuljetus, jonka reitti alkaa Perniöstä ja jatkuu Salon, Teijon ja Mathildedalin kautta Kemiöön.

Festivaaleille otetaan tuttuun tapaan varaslähtö jo ennen avajaisia. 6. heinäkuuta kuullaan konsertti Jousikvartettojen juhlaa Sandön kartanossa. Esiintyjänä on Zagros-kvartetti, jonka jäseniä ovat Hannu Vasara (viulu), Kaisa Kallinen (viulu), Camilla Vilkman (alttoviulu) sekä Miika Uuksulainen (sello). Konsertteja on kaksi, toinen yleisölle ja toinen kutsuvieraille.

– Erikoista on, että heti varaslähtönä kuullaan kantaesitys: Jyrki Linjaman Jousikvartetto nro 3. Sitä on kuvailtu erittäin hilpeäksi ja vauhdikkaaksi, Korkeala paljastaa.

Kemiönsaaren Musiikkijuhlilla on saatu kuulla yli 30 kantaesitystä. Tänä vuonna niitä on kaksi. 8. heinäkuuta Zagros-kvartetin toisessa konsertissa Valoja ja varjoja kantaesitetään Jyrki Linjaman Jousikvartetto nro 1, joka on nro 3:a synkempi ja vakavampi. Synkkä on sävyltään koko konsertti, jolle Karunan historiallinen kirkko antaa hienot puitteet.

– Haydn on konsertin ilon pilkahdus, mutta muuten ollaan varjojen maassa, Korkeala kuvailee.

Viulisti Sonja Korkeala toimii Kemiönsaaren Musiikkijuhlien taiteellisena johtajana. Häntä kuullaan myös monessa festivaalin konsertissa.

Kemiönsaaren Musiikkijuhlien ohjelmassa on tänä vuonna yhteensä 14 konserttia Kemiönsaaressa, Sauvossa ja Salossa.

Salossa on yksi konsertti Kulttuuritalo Kivassa 9. heinäkuuta. Mozartista Beethoveniin -konsertissa Mozartin, Beethovenin ja Bruchin klassikoita esittävät Alfredo Perl (piano), Sonja Korkeala (viulu), Norbert Kaiser (klarinetti), Guido Schiefen (sello), ja Lilya Tymchyshyn (alttoviulu).

Erikoisuutena Korkeala nostaa esiin 10. heinäkuuta Dragsfjärdin seurakuntasalissa pidettävän Impromeditaatiokonsertin, jossa Eero Hämeniemi improvisoi pianolla klassisen musiikin, intialaisen musiikin ja jazzin teemojen pohjalta. Yleisö saa ottaa mukaan vaikka oman patjan tai joogamaton ja uppoutua kuuntelemaan musiikkia maaten.

– Odotan innolla, millainen tapahtumasta tulee, Korkeala sanoo.

Erilainen kokemus on myös Suomalaisen Barokkiorkesterin ensemblen konsertti Musiikkia Tukholman hovista Sauvon kirkossa 10. heinäkuuta.

– Siellä kuullaan eksoottisia soittimia. Osa kokoonpanosta soittaa vielä lauantaina toisen konsertin Västanfjärdin uudessa kirkossa, Korkeala kertoo.

Festivaalin konsertit ovat pääosin maksullisia, ja lipunmyynti on alkanut. 8. heinäkuuta festivaalimuusikoiden soitosta saadaan nauttia myös ilmaiskonsertissa Taalintehtaan torilla.


Kemiönsaaren Musiikkijuhlat Kemiönsaarella ja lähikunnissa 6.–12. heinäkuuta. Katso tarkat ohjelmatiedot täältä.