Kommentti: On vain Tuukka Kotti

0
Forssasta Vilppaan kautta maailmalle ponkaissut Tuukka Kotti on pelannut enemmän miesten maaotteluita kuin kukaan muu suomalainen: 223 kappaletta. (Kuva: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto)

Ei tarvitse olla suuri draamakuningatar, jos kutsuu Susijengin lähtökohtia EM-karsintaan huolestuttaviksi.

Ykköspointti Petteri Koponen ei pääse torstain Serbia-otteluun Euroliigan vuoksi ja liittyy joukkueen mukaan vasta Sveitsissä. Koposen kakkosmies Jamar Wilson on jäänyt Ranskan liigan JL Bourgissa pienelle vastuulle ja Topias Palmi ei ole päässyt viime aikoina pelaamaan ollenkaan Italian liigan Vanoli Cremonassa. Lisäksi Roope Ahonen on loukkaantuneena.

Lisäksi Susijengin ikuisuusongelma, korinaluspelaajien puute, on akuutimpi kuin koskaan. VEF Riikaa edustavan Alexander Madsenin pelikunto on arvoitus ja Erik Murphy on edelleen loukkaantuneena. Susijengin ainoa sentteri on edelleen Tuukka Kotti.

Kaikki kunnia Kotille, mutta suomalaisessa pelaajakehityksessä on valtava ongelma, jos maan ykkössentteri on maaliskuussa 39 vuotta täyttävä ikisoturi, joka pelasi edellisen kerran eurooppalaisessa huippusarjassa keväällä 2013.

Repaleiset lähtökohdat ja hämmentävän pitkä tauko edellisestä maaottelusta syövät Susijengin suurimpia etuja: huolellista valmistautumista sekä pitkän yhteisen taipaleen aikana selkärankaan ruiskutetun pelitavan toteutusta. Susijengillä on ennen Serbia-ottelua vain kolme yhteistä harjoituspäivää.

Susijengin onneksi karsinta 24 maan EM-lopputurnaukseen on lempeä. Neljän maan lohkosta kisoihin selviää kisaisäntä Georgia ja kaksi muuta. Käytännössä kisapaikkaan riittää kaksi voittoa Sveitsistä.