Kupittaan ennätystehdas – Vilpas teki niin paljon seurahistoriaa kuin sitä yhdessä ottelussa voi tehdä

0
Henri Kantonen oli ottelun avausneljänneksellä täysin pitelemätön.

Voisi ajatella, ettei koripallo-ottelussa olisi jännitystä kolmannen neljänneksen lopun tilanteessa 54–107. Väärin ajateltu.

Salolaisittain mielenkiinto säilyi Ura Basketin ja Vilppaan pelissä lähes viimeiselle sekunnille asti. Vilppaan Aatu Kivimäen kahdeksan sekuntia ennen loppua heittämä kolmonen oli kliimaksi.

Kaukoheiton onnistuminen tarkoitti Vilppaan uutta pääsarjahistorian piste-ennätystä yhdessä ottelussa. Tämän kauden KTP-vieraspelin 129 pistettä jäi toiseksi.

Liigahistorian suurin voittoero pamahtikin rikki jo selvemmällä marginaalilla. 52 pisteen voitto tammikuussa 2018 Lapualla sai itseään parempaa seuraa 59 pisteen suuruisella ylivoimalla Kupittaan ennätystehtaassa.

Myös ensimmäisen puoliajan 70 pistettä on yhden puoliajan epävirallinen Vilppaan ennätys. Joukkue teki siis uutta seurahistoriaa käytännössä niin paljon kuin sitä yhdessä runkosarjaottelussa voi tehdä.

Ai niin, salolaiset voittivat toisen peräkkäisen ottelunsa vähintään 50 pisteen erolla.

Mainittakoon sekin, että Tim Colemanin toisella neljänneksellä tekemät 20 pistettä nousevat erittäin korkealle Vilppaan kautta aikain suurimpien pistemäärien kymmenminuuttisissa. Pisteet tulivat 12 onnistumisella 14 heittoyrityksestä.

– Jos joku muu kuin Tim Coleman on Korisliigan helmikuun paras pelaaja, niin aika kovat lukemat on saanut laittaa, pohti Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen.

Toki helmikuuta on vielä jäljellä yhden Seagulls-ottelun verran, ja toki Vilppaalla on ollut vastassa Pyrinnön lisäksi kolme liigan heikointa joukkuetta.

Satunnaisten katsojien satunnaisia kommentteja ensimmäisen puoliajan jälkeen:

– Epäreilut jaot.

– Mahtaako pöytäkirjassa riittää tila kaikkiin Vilppaan koreihin.

Eräs pohti avausneljänneksen jälkeen, että tasaisen vauhdin taulukolla ottelu päättyy 48–128. Ei sentään päättynyt, vaikkei kovin kauaksi jäänytkään.

Vakavasti puhuen jaot eivät sikäli olleet erityisen epäreilut, että molemmilta joukkueilta puuttui käytännössä kaksi ulkomaalaispelaajaa. Näin silti, vaikka Ura Basketin lievää jalkavammaa poteva Jaytornah Wisseh pelasikin.

Yksi illan nauttijoista oli epäilemättä hiljattain 16 vuotta täyttänyt Tuukka Juntunen. Ennen maaottelutaukoa tuli korisliigauran ensimmäinen piste, tauon jälkeen Turussa viisi lisää.

Kumpi oli makeampaa, heittää kotiyleisön edessä ensimmäinen liigapiste vai ”Vilpas-pilttuun” edessä liigauran ensimmäinen onnistunut kolmonen?

– Kyllä se ensimmäinen piste oli varmaan vielä huipumpi, mutta ei sitä kolmosen jälkeistä fiilistäkään pysty sanoin kuvailemaan, puntaroi Juntunen.

Niin, Vilppaan ystäviä ellei jopa rakastajia oli omassa katsomolooshissaan paikalla karkeasti arvioituna satakunta henkilöä.

Vilpas nousi salolaisyleisön pääluvun kanssa ottelun pistemäärässään suunnilleen tasoihin, kun Jeremiah Wood teki etäisesti kuulantyöntöä muistuttaneella puolen matkan hyppyheitolla tilanteeksi 49–100. Suoritus sai Vilppaan vaihtopenkin vasemman laidan eli joukkueenjohdon ja vaikkapa Teemu Rannikon suut leveään virneeseen.

– Otin maajoukkuetauolla tuota samaa Woodin hypäriä kaksi viikkoa naamaani. Henkinen hyvinvointi alkoi kärsiä siinä: ihan kiva pelata nyt muita joukkueita vastaan, lohkaisi Vilppaan Riku Laine.

Laine keräsi plusmiinuslukeman, joka on tutumpi Australian viime kuukausien karussa maastopalouutisoinnista: +44. Juntusen kolmonen aiheutti illan kovimman yleisöhuudon, mutta heti perässä seurasi Laineen heitontorjunta. Noin kymmentä sekuntia aiemmin hänet blokattiin samassa hyökkäyksessä kolme kertaa.

Ura Basket–Vilpas 71–130 (12–32, 22–38, 20–37, 17–23)

Uran pisteet/levypallot: Eero Sahlberg 13/2, Darious Moten 13/6, Miikka Luosmaa 11/8, Jaytornah Wisseh 9/1/6 syöttöä, Tre’Shaun Fletcher 7/2, Marius van Andringa 5/1, Ville Hänninen 4/1, Lauri Hänninen 3/1, Joona Airenne 3/2, Trey Niemi 2/0, Edvard Gullichsen 1/1.
Vilpas: Tim Coleman 28/8, Jeremiah Wood 24/10, Aatu Kivimäki 20/3/6 syöttöä, Henri Kantonen 11/8/5 syöttöä, Elias Eerikinharju 10/3, Mikko Koivisto 10/1/6 syöttöä, Samuel Haanpää 9/3, Riku Laine 9/6, Tuukka Juntunen 5/1, Trenton Thompson 4/1.

Levypallot: 28–48
Korisyötöt: 16–26
Menetykset: 18–17

Heittoprosentit:
1p: 56–67
2p: 67–60
3p: 22–48

OHO!

Tim Colemanin keskiarvoja helmikuussa: 27,3 pistettä, 8,5 levypalloa, 2,5 riistoa, 3,5 syöttöä ja 4,3 hankittua virhettä, tehokkuus 35,5 ja pelitilanneheittojen onnistumisprosentti 66,7​.

Erotuomarit: Henri Hilke, Aleksi Antinmaa, Antti Heinonen.
Yleisöä: 1 194.

Vilppaan seuraava ottelu: la 29.2. Vilpas–Seagulls Salohallissa kello 15.

Jamuni McNeace huilasi keskiviikon paikallisottelun yläraajavamman vuoksi.

Uutinen: ei siirtouutisia

Yksi Korisliigan maaottelutauon uutisista oli se, ettei joukkueista tullut pelaajasiirtouutisia. Pelaajien terveystilanne on Vilpasta ja osin Ura Basketia lukuun ottamatta hyvä, sillä merkittäviä poissaoloja ei ollut keskiviikon neljässä muussa ottelussa juuri lainkaan.

Tobin Carberryn ja Jamuni McNeacen vammat eivät ole vakavuudeltaan sitä tasoa, että Vilppaassa oltaisiin lähdössä vielä kaupoille ennen lauantaista siirtoikkunan sulkeutumista.

– Loppukauden ei pitäisi olla kummallakaan missään nimessä vaarassa. Jos tässä parin vuorokauden aikana ei tule uusia katastrofeja, niin näillä pelaajilla mennään, totesi Vilppaan manageri Antero Jokinen.

– Tässä on ihan riittävästi vaihdettu ja tuotu uutta kaveria. Kyllä tässä pitäisi nyt saada jotain tapahtumaan tällä ryhmällä, mikä meillä on. Tämä on toki vain minun mielipiteeni; en tee näistä asioista päätöksiä, lausui puolestaan Ura Basketin päävalmentaja Kristian Palotie.