Lahnajärvelle aina auki oleva ravintola

3
Taukopaikka Lahnajärvelle ravintoloitsijaksi tuleva Teemu Mattila muistuttaa, miten lähellä moottoritietä paikka sijaitsee. Kuva: SSS/Marko Mattila
Lahnajärven taukopaikka herää uuteen eloon. Paikka avataan huhtikuun alussa. Kuva: SSS/Marko Mattila

Kun ruoka on riittävän hyvää ja sen hinta-laatusuhde kohdillaan, kävijöitä tulee paikkaan kuin paikkaan. Tämä on Taukopaikka Lahnajärven uuden ravintoloitsijan Teemu Mattilan motto, mutta eipä hänen uusin ravintolansakaan ole ihan mikä tahansa.

Hän avaa huhtikuun alussa vuorokauden ympäri auki olevan ravintolan paikassa, joka on valmistunut Turun ja Helsingin välissä olevaksi taukopaikaksi Helsingin olympialaisia varten vuonna 1952.

Mattila tietää itsekin paikan historian ja muistaa sen myös omasta lapsuudestaan. Turusta kotoisin oleva Mattila reissasi ohi vanhempiensa kanssa.

– Pysähdyimme tähän, kun menimme Helsinkiin ja he saivat odottaa, kun olin vesiliukumäessä, hän muistelee.

Paikan kiinnostavuuden on tiennyt ja saanut huomata myös sen uusi omistaja Pekka Lounio , joka osti paikan konkurssipesältä ja aloitti remontin heti, kun sai kaupalle lainvoiman viime lokakuussa.

– Täällä on käynyt paljon ihmisiä, jotka ovat kertoneet paikasta, hän sanoo.

Pääkaupunkiseudulta olevalle Louniollekin Lahnajärven taukopaikka on perin tuttu lapsesta asti perheen mökkireissujen kautta. Nyt hän omistaa kesäpaikan Suomusjärvellä.

Molemmat tietävät, että tunnettua paikkaa tullaan varmasti katsomaan, mutta kävijät on saatava tulemaan myös toisen kerran. Siihen kaksikko aikoo nyt panostaa.

Lounio sanoo, että ravintoloitsijaksi olisi ollut runsaasti tulijoita, mutta joukosta valikoitui Mattila.

Mattila omistaa Helsingissä kaksi muuta ravintolaa, Kaartin ja Talin Kartanon.

– Olen Talissa nähnyt, että kun on hyvä kokki, kasvua oli eka kesästä toiseen 30 prosenttia, hän sanoo.

Ravintoloitsija luottaa työntekijöihinsä. Lahnajärvelle tulee hänen mukanaan myös kokki ja ravintolapäällikkö. Koko taukopaikalle tarvitaan noin 30 työntekijää, joista suurin osa tulee Mattilan pyörittämään ravintolaan.

Mattila on itsekin koulutukseltaan kokki, minkä lisäksi hän on suorittanut ravintolapuolen esimieskoulutuksen.

Mattilan myöntää, että vähän jännittää. Hän kuitenkin lisää, että potentiaalia on.

– Moottoritie on ihan vieressä, autoilijat ovat tärkeitä.

Lounio muistuttaa myös, kuinka lähellä moottoritietä paikka sijaitsee, vaikka ei näykään tielle. Hän sanoo, että paikka on moottoritietä lähempänä kuin moni muu taukopaikka.

Lounio arvioi asiakkaiden koostuvan autoilijoista, jotka voivat olla niin työmatkalaisia kuin vapaa-ajan matkailijoitakin. Lisäksi asiakaskuntaan odotetaan kuuluvan paikallisia asukkaita vapaa-ajan asukkaat mukaan lukien.

Myös ryhmämatkalaiset on laskettu mukaan kohderyhmiin.

Uusi ravintoloitsija aikoo tarjota ohimatkaaville myös aamupalan. Ravintola keskittyy ruokaan, jossa käytetään paikallisia raaka-aineita niin paljon kuin mahdollista.

Taukopaikan ravintolassa leivotaan itse alusta loppuun leivät, kakut ja pullat. Jatkuvasti auki olevassa paikassa voidaan keskittyä itse tekemiseen hiljaisimpina hetkinä.

Mattilan oma hittituote on saaristolaisleipä, jonka reseptillä on nyt leivottu 16 vuotta.

– Parhaimpana jouluna olen myynyt 6 000 saaristolaisleipää, hän kehaisee.

Ravintola, uimaranta ja tilapuoti

Taukopaikka Lahnajärvi herää eloon pala palalta. Ensin aukeaa huhtikuun alussa ravintola sekä tilapuoti. Tilapuodissa myydään paikallisia tuotteita.

Tästä järjestettiin myös tilaisuus alan toimijoille tiistaina, jolloin paikalla oli muun muassa Yrityssalon edustajia. Mukana oli tuottajia lampurista mehiläistarhaajiin sekä kädentaitajia.

– Siellä oli koko kirjo, paikan uusi omistaja Pekka Lounio kuvailee.

Hänelle jäi myös tuntuma, että moni on halukas tuomaan tuotteitaan tilapuotiin.

Toukokuun alussa avataan terassi ja grilli. Ravintoloitsija Teemu Mattila aikoo tarjota paljon grilliruokaa. Hiiligrilli on terassiajan auki joka päivä.

Ulkona on myös paikka rosvopaistin valmistamiseen. Ensimmäinen valmistuu jo pääsiäiseksi, jolloin on lammasta.

Mattila sanoo, että kerralla voi valmistaa yli sata kiloa ja muutakin kuin lammasta.

Tapahtumiakin taukopaikalla aiotaan järjestää. Ensimmäinen on jo 25.4., jolloin paikalla on iso ranskalaisautojen tapaaminen.

Lahnajärven uimaranta aukeaa 30.5. Sinne on vapaa pääsy.

Yksi etappi on lisäksi 7.8., jolloin on Helsingin remontoidun Olympiastadionin avajaiset. Samana päivänä avataan Lahnajärvellä kokous- ja majoitustilat.

Oi niitä aikoja

Hienoa, että Lahnajärvi tulee taas olemaan auki. Joskus 1960- ja 1970-lukujen vaihteessa ravintolassa oli tarjolla superhyviä, täyteläisiä voileipiä. Silloin nuorena oli harvoin niihin varaa, nyt olisi. Onnea ja menestystä!

Timo

Hienoa,toivotan vilpittömästi asian puolesta,että saa paikan toimimaan/kannattamaan.

Arja

Hienoa, että aukeaa taas! Olen ollut 70-luvulla töissä siinä, silloin oli rannassa vielä ”lentävä lautanen”.