Lounavoima hakee kilpailutuksella kuonan ja tuhkan käsittelijää

9
Jätemäärästä noin 20 prosenttia jää polton jälkeen jäljelle kuonana. Kuvassa on Vantaan jätevoimalan polttokattila.

Korvenmäkeen jätevoimalaa rakentava Lounavoima Oy hakee alihankkijaa laitoksen tuhkan ja kuonan poiskuljetukseen, käsittelyyn ja hyötykäyttöön.

Laitos tuottaa noin 25 000 tonnia kuonaa vuosittain. Kuona pitää sisällään muun muassa metallia, lasia ja muita palamattomia aineksia. Tuhkan määrä on paljon kuonaa vähäisempi.

Poltettavasta jätteestä jää jäljelle noin 20 prosenttia kuonana. Esimerkiksi kaksi kiloa painava roskapussi tuottaa keskimäärin 400 grammaa kuonaa.

– Kuonaa voidaan käyttää esimerkiksi maanrakennusaineena, sanoo Lounavoima Oy:n toimitusjohtaja Petri Onikki.

Jatkokäsittelijän valinta on parhaillaan julkisessa hankintaprosessissa: kilpailutus on viimeistä päivää auki huomenna torstaina. Perjantaina Lounavoima saa tarjoukset puntaroitavaksi.

– Se on jo etukäteen selvä asia, että tarjouksia tulee useita, sanoo Onikki.

Lounavoiman omistavat Lounais-Suomen Jätehuolto Oy ja Salon Kaukolämpö Oy. Korvenmäen jätevoimala on valmistuessaan vuonna 2021 Suomen yhdeksäs jätevoimala.

Jätevoimaloiden tuottaman kuonan ja tuhkan loppusijoitus ja hyödyntäminen ovat osoittautuneet haasteelliseksi tehtäväksi: kuonaa syntyy tällä hetkellä paljon sen kysyntään nähden. Tuhka luokitellaan puolestaan vaaralliseksi aineeksi, ja se sijoitetaan vaarallisen jätteen kaatopaikalle.

M H

Eikös tällaiset asiat olisi pitänyt ratkaista jo ennen kuin luvat myönnetään. Aika hipihiljaa on oltu tuhkan ja kuonan määristä kun jätelaitoksen puolesta on hehkutettu. Aikamoinen rekkaralli lähtee myös poispäin laitokselta ja viisinkertainen ralli sisäänpäin. Onpa hyvä kun ryssittiin valmiiksi ahtaaksi Mahtinaisentien ja 110-tien risteys ettei vain liikenne olisi sujuvaa!

Keijo K.

Josko tuo syntyvä tuhka- ja kuonajäte ajetaan Turkuun, jonne nuo lietteetkin väen väkisin halutaan.

Maija

Kannatan!

veronmaksaja

Salon Seudun Sanomissa oli 26.2 sivulla 22 paikallisen yrittäjän ympäristölupahakemus vuositasolla 22.ooo.ooo kilon tuhkan käsittelylupa. Tänne ne taitavat jäädä tuhkat haisemaan. Onko mukana myös muita kilpailussa. Tämä on sitä kehitystä jota valtuutetut hehkuttivat aikoinaan kärkihankkeeksi. Rouskis lahjoitettiin Turkuun ja turkulaiset jätteet saatiin Saloon. Paljon pitää tuon polttolaitoksen tuottaa että saa kaupungin järjestämän 100.000.000 euron rahoituksen hoidettua.

Make

Tosiaan. Miksi yritys hakee eilisen lehden mukaan lupaa käsitellä tuhkaa, jos kilpailutus on artikkelin mukaan vielä kesken ja päättyy vasta 28.2.2020? Herättää epäilyksiä, jos kyseinen yritys voittaa kilpailutuksen.

MDI

Esimerkiksi siksi, että yrityksellä on varmuus tarjota luvallista käsittelyä. Jos lupaa ei ole, ei kukaan uskalla ko. yritystä valita.

Pertti

Pakkohan sen on hakea. Ei se ole mikään valintakysymys. Miksi pitää kertoa normaali, asia mikä kuluu yrityksen pyörittämiseen. Sitähän tulee miljoonia tonneja.

Miten olisi Kiina tai joku kolmas valtio?

Rautalankaako tarvitaan

Ehkä siksi, että valintaa ei ole vielä mukamas tehty. Tai ehkä siksi, että tarjouksen jättäneitä piti olla useita, mutta vain yksi on jättänyt ynpäristölupahakemuksen ja tarjousten jättöaika edelleen käynnissä.

muurlalainen

Tämän yli sadan miljoonan seikkailun maksamme viime kädessä me veronmaksajat. Päätökset on tehty varmasti lakien mukaan, mutta piiloutumalla julkisten osakeyhtiöiden liikesalaisuuksien taakse. Täytyy toivoa ettei lasku lankea rankimmalla tavalla meille maksajille. Aikaisemmista lausunnoista sai jopa sen kuvan että tuhka-asia oli järjestyksessä. Oliko niin ettei ELY myöntänyt lupaa vaaralliselle tuhkalle heti sijoituslupaa Korvenmäkeen. Miksi siinä nyt tarvitaan alihankkijoita.