Matti Vanhanen uskoo keskustan nousevan kuntavaaleissa

0
Matti Vanhanen puhui tiistaina juhlassa, jossa Jouko Siivo sai kotiseutuneuvoksen arvonimen.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) uskoo, että keskusta pärjää ensi vuoden kuntavaaleissa huomattavasti paremmin kuin viime eduskuntavaaleissa. Hänen mukaansa puolue hyötyy siitä, että sillä on ”joka kylään ulottuva jäsenistö”.

Kun Vanhanen oli kevään 2007 eduskuntavaaleissa keskustan puheenjohtaja ja pääministeri, puolue sai yli 23 prosenttia äänistä, ja Vanhanen jatkoi pääministerinä.

Viime eduskuntavaaleissa osuus äänistä oli alle 14 prosenttia, ja Ylen viime viikon kannatusmittauksessa prosentti läheni jo kymmentä. Kuntavaaleissa kannatus on useita prosenttiyksikköjä korkeampi kuin eduskuntavaaleissa, sanoo Vanhanen.

– Aikaisempaa suurempi joukko äänestäjiä ottaa kantaa puolueisiin yksittäisten asioiden perusteella. Puhutaan identiteettipolitiikasta, joka tarkoittaa, että pitää olla jossain tietyssä asiassa ehdoton.

– Keskusta ja sosiaalidemokraatit ovat laajasti ottaen poliittisessa keskustassa, ja niiden on vaikea ottaa moneen tämän ajan aiheeseen voimakasta kantaa jonkin yhden ryhmän puolesta. Tästä me kärsimme tällä hetkellä, Vanhanen arvioi Salon Seudun Sanomille.

Hän muistuttaa, että käytännön politiikassa edustajien täytyy ottaa yksittäisten asioiden sijasta kantaa satoihin asioihin neljän vuoden aikana.

– Äänestys- ja kannatuspäätösten perusteet ovat aivan eri maailmasta verrattuna siihen, minkälaisia kompromisseja yhteiskunnassa pitää tehdä.

Vanhasen mukaan keskusta pyrkii muistuttamaan omasta kannastaan esimerkiksi aluekehitykseen, kotimaisen energian käyttöön, perhepolitiikkaan ja yrittäjyyteen. Ne ovat puolueen vahvimpia alueita.

Kannatusta tulee kuitenkin lopulta ”niin paljon kuin ihmiset haluavat antaa sitä”.

Kunnalliselämässä ihmiset tekevät Vanhasen mukaan helpommin kompromisseja kuin valtakunnan politiikassa.

– Kunnissa ymmärretään paremmin, että ratkaisuja ei synny ehdottomuudella, vaan yhdessä sopimalla.

Matti Vanhanen oli viime presidentinvaaleissa keskustan ehdokkaana. Seuraavat vaalit ovat tammikuussa 2024. Silloin presidentti vaihtuu varmasti, sillä Sauli Niinistön kaksi kautta tulevat täyteen.

Vanhanen toivoo, että presidenttikeskustelua ei käytäisi vielä vuosiin.

– Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on tärkeää, mutta olennaisimmat kysymykset liittyvät kotimaisiin asioihin, ennen muuta väestöpolitiikkaan.

– Lasten määrän lasku heijastuu 20–25 vuoden päästä verotuloihin, työllisyyteen ja talouskehitykseen. Tämä on suuri kansallinen kysymys, johon puoluekentän pitäisi hakea yhteistä ratkaisua.

– Demokratiassa on helppo saada ihmisiä toimintaan, kun parannetaan ja lisätään, mutta korjausliikkeitä toiseen suuntaan pitää myös pystyä tekemään. Tämä tulee vaikuttamaan myös vaalien ehdokashankintaan, arvioi Vanhanen.

Viime päivinä on keskusteltu poliittisista virkanimityksistä. Presidentti Niinistö muistutti Iltalehden haastattelussa vastustaneensa jo 1990-luvulla poliittista valtiosihteerijärjestelmää.

Nyt hän oli huolissaan, riittääkö Suomessa päteviä henkilöitä virkamiesuralle, jos ministeriöihin palkataan yhä enemmän poliittisesti nimitettyjä henkilöitä.

Miltä presidentin kannanotto kuulosti eduskunnan puhemiehen korvissa? Helsingin Sanomat kutsui Vanhasta tällä viikolla valtiosihteerijärjestelmän isäksi, sillä se luotiin hänen pääministerikaudellaan.

– Ymmärrän, että presidentti joutuu haastatteluissa ja kansalaistilaisuuksissa kaikenlaisten kysymysten eteen, eikä aina voi sanoa, että asia ei kuulu minulle.

– Niinistö otti minusta kantaa siihen, miten virkamieskunta kehittyy ja miten sitoutunutta porukkaa saadaan valtion hallintoon. Se on asia, joka hyvin sopii presidentin rooliin.

Vanhanen korostaa, että hallitusohjelma on aina eduskunnan enemmistön tahdon mukainen, ja se ohjaa myös valtion virkamiesten toimintaa.

– Ei ole erikseen omaa elämäänsä elävää virkakuntaa ja vaihtuvia hallituksia.

Puhemies Vanhanen vieraili tiistaina Salossa. Hän piti juhlapuheen Perttelin seurakuntatalossa tilaisuudessa, jossa agrologi Jouko Siivolle luovutettiin kotiseutuneuvoksen arvonimi.

Jätä kommentti