Mehiläinen haluaa pienentää Someron palvelutaloa – hoivapaikkojen karsiminen vaatii valtuuston hyväksynnän

1
Alkuperäisen aikataulun mukaan Mehiläisen piti rakentaa uusi palvelutalo kuvassa olevan Tervaskannon tilalle jo viime vuoden loppuun mennessä. Valitus lykkäsi kuitenkin rakennustöiden aloittamista. Kuva: Somero-lehti-arkisto/Merja Ryhtä

Uutta palvelutaloa Somerolle suunnitteleva Mehiläinen haluaa pienentää taloa suunnitellusta. Mehiläinen on esittänyt Someron kaupungille vaihtoehtoa, jonka mukaan taloon tulisi 45 hoivapaikkaa aiemmin kaavaillun 60 paikan sijasta.

Myyntijohtaja Sami Vaateri Mehiläisen kuntapalveluista kertoo, että esityksen taustalla on yrityksen näkemys hoitopaikkojen tarpeesta.

– Tervaskannossa on tällä hetkellä 46 paikkaa, joten uusi palvelutalo korvaisi nämä, vaikka kokoa pienennettäisiinkin, Vaateri huomauttaa.

Someron kaupunginvaltuusto päätti kesäkuussa 2018 myydä Tervaskannon palvelutalon terveys- ja hoiva-alan yksityiselle suuryritykselle Mehiläiselle. Myynnin ehtona on, että Mehiläinen rakentaa sisäilmaongelmista kärsineen rakennuksen tilalle uuden 60-paikkaisen palvelutalon.

Paikoista 45 olisi ympärivuorokautisia tehostetun palveluasumisen paikkoja ja 15 kevyemmän hoivan paikkoja. Mehiläinen haluaa nyt luopua näistä kevyemmän hoivan paikoista.

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen muistuttaa, että valtuuston on päätettävä asiasta uudelleen, jos Mehiläisen palvelutalon koko pienenee.

– Asia menee huhtikuun valtuustoon, mikäli uusi päätös tarvitaan.

Suikkasta arveluttaa kaavailtua pienemmässä talossa hoivapaikkojen riittävyys tulevaisuudessa.

– Joudutaanko muutaman vuoden kuluttua ostamaan hoivapaikkoja kunnan ulkopuolelta, jos nyt tehdään suunniteltua pienempi talo, hän miettii.

Tervaskannon palvelutalossa oli alun perin 61 paikkaa kolmessa kerroksessa, mutta talon alakerran 15 asukasta siirrettiin kosteusvaurion vuoksi Katajakotiin keväällä 2017.

– Mehiläisen palvelutalon kohdalla ajatuksena on ollut se, että kevyen hoivan paikat on helppo muuttaa tarvittaessa tehostetun palveluasumisen paikoiksi, Suikkanen huomauttaa.

Vaateri ja Suikkanen korostavat, että neuvottelut Mehiläisen ja kaupungin välisestä lopullisesta sopimuksesta ovat edelleen kesken.

– Omalta puoleltamme emme ole lukinneet mitään, Vaateri painottaa.

Kaupunginvaltuuston päätös Tervaskannon myynnistä sai lainvoiman viime vuoden lopulla, kun hallinto-oikeus hylkäsi päätöksestä tehdyn valituksen. Mehiläinen ja kaupunki ovat käyneet viime viikkoina neuvotteluja siitä, millä hinnalla kaupunki ostaa uudesta talosta palveluita.

Mehiläinen on pyytänyt kesällä 2018 sovittuun hintaan korotusta näköpiirissä olevan hoitajamitoituksen noston vuoksi. Aiemmin vuorokausihinnaksi sovittiin 125 euroa asukasta kohden.

– Myös hintaneuvottelut ovat edelleen kesken, Suikkanen kertoo.

Yksi osa valtuuston hyväksymää sopimusta liittyi Tervaskannon tulevaan käyttöön, sillä Mehiläinen sitoutui etsimään tyhjenevälle talolle muuta käyttöä. Vaateri sanoo, että tämä työ on kesken.

– Uuden palvelutalon rakentaminen kestää noin vuoden, joten meillä on silloin riittävästi aikaa miettiä Tervaskannon tilannetta.

Tervaskannon myynti


Ehtona uusi talo


Someron kaupunginvaltuusto hyväksyy Tervaskannon palvelutalon myynnin Mehiläiselle kesäkuussa 2018.

Mehiläisen lisäksi Tervaskannosta ovat aiemmin jättäneet tarjouksen Attendo ja Esperi.

Valtuuston päätöksen mukaan Mehiläinen maksaa Tervaskannosta 2,3 miljoonaa euroa ja tekee sen tilalle uuden 60-paikkaisen palvelutalon.

Uuden palvelutalon on määrä valmistua vuoden 2019 lopulla, mutta hallinto-oikeuteen tehty päätös lykkää asiaa.

Neuvottelut lopullisesta sopimuksesta ovat edelleen kesken.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Puutteelliset tiedot?
2 vuotta sitten

Ei mitään uutta, tästähän puhuttiin jo silloin, kun ei vielä päätöksiä ollut.

Onko kaupunginhallitus saanut harhaanjohtavat tai puutteelliset tiedot, jonka johdosta päätös tehty.