Metsuri Miika Åfeltin työkaverit ovat hevosmaailman jättiläisiä

0
Miika Åfelt tekee hevosineen pitkää päivää metsällä. Hevoset jättävät metsään vähemmän jälkiä kuin huomattavasti painavammat metsätyökoneet. Kuvat: SSS/Katri Henttonen

Kahden valtavan kokoisen hevosen lihakset höyryävät, kun ne pysähtyvät. Hevoset ovat juuri vetäneet useiden tonnien painoisen puukuorman ylös rinnettä.

– Hevonen on galaksin tehokkain vetokone, kun teho suhteutetaan sen painoon, metsuri Miika Åfelt sanoo.

Åfeltin työkaverit, Amanda-tamma ja Bocas-ori ovat percheron-rotuisia työhevosia. Painoa molemmilla on tuhat kiloa ja säkä huitelee noin 170 senttimetrin korkeudessa. Percheronit ovatkin maailmaan suurimpia vetohevosia.

– Itse asiassa Amanda painaa tällä hetkellä enemmän, koska se on tiine, Åfelt sanoo ja taputtaa Amandan isoa vatsaa.

Åfelt työskenteli hevosineen Muurlan Piiljärvellä helsinkiläisen Marcus Björkstrandin mailla. Björkstrand luki Åfeltista ja hänen hevosistaan kertovan artikkelin ja päätti ottaa metsuriin yhteyttä.

– Kesämökkitontilta piti kaataa ylispuita, mutta halusimme, että työstä jäisi mahdollisimman vähän jälkiä maastoon, Björkstrand sanoo.

– Lisäksi vanha käsityöperinne on minulle ja puolisolle tärkeä asia. Mies ja hevonen on nykyään harvinainen näky.

9-vuotias Bocas-ori on Miika Åfeltin silmäterä. Herkästä varsasta kasvoi luotettava työkaveri metsälle.

Hevosten ehdoton valttikortti metsätöissä onkin keveys. Hevoset kuormineen painavat enintään noin 10 000 kiloa, kun taas metsätraktorille tulee helposti painoa 40 000 kiloa.

– Työskentelemme paljon kohteissa, joissa vaaditaan erityistä varovaisuutta.

Åfeltin mukaan moni yllättyy, että metsätöiden tekeminen hevostenkin kanssa voi olla kustannustehokasta.

– Minulla on käytössä tehokkaat ja modernit laitteet, jotka on itse kehitetty ja valmistettu. Ekologisuuden lisäksi pystymme kilpailemaan kustannuksissa.

Åfeltin yritys Åfeltin Työhevoset Oy valmistaa metsävaunuja myös myyntiin. Suurin osa menee Ruotsiin, jossa hevosten kanssa metsätöiden tekeminen on yleistä. Metsävaunussa on kaikkiaan kuusi pyörää, joista kaikki jarruttavat ja takimmainen pari myös vetää.

Työkohteiden koko vaihtelee paljon.

– Pienimmistä kohteista tulee puuta kymmenisen kiintokuutiota. Meillä on parhaillaan työn alla myös kaksi isoa kohdetta, joista puuta tulee peräti tuhat kiintokuutiota, Åfelt kertoo.

Åfelt asuu hevosineen Ikaalisissa, joten matkaa työmaille tulee usein paljon. Hevoset ja metsuri yöpyvät usein mahdollisimman lähellä työmaata. Muurlassa Åfelt majoittui Björkstrandin mökillä ja hevoset kenttätallissa metsässä.

– Hevoset asuvat kotona pihatossa, joten ne pärjäävät kenttätallioloissa hyvin.

Bocas ja Amanda ovat kunnioitusta herättävän kokoisia työhevosia. Luonteeltaan ne ovat yhteistyökykyisiä ja rauhallisia.

Åfelt on tehnyt metsätöitä hevosten kanssa vuodesta 1994 lähtien. Syynä ammattiin on rakkaus hevosiin.

– Halusin tehdä töitä hevosten kanssa ja mietin eri vaihtoehtoja. Hevosten kanssa työskennellessä on omat haasteensa, koska kyseessä on pakoeläin. On kuitenkin erittäin palkitsevaa, kun yhteistyö sujuu ja luottamus on molemminpuolista.

Åfeltin omat hevoset tottuvat työntekoon varhain. Varsat kulkevat emiensä rinnalla mukana töissä. Opetus aloitetaan varsojen ollessa kaksivuotiaita ja töihin ne pääsevät 3-vuotiaana.

– 4–5-vuotias voi olla jo koko päivän mukana metsällä, Åfelt sanoo.

– Hevosen toimivuus paranee, kun sen kanssa on yhdessä aamusta iltaan. Hevonen on äärettömän nöyrä eläin. Hevonen tulee mielellään töihin, kun sitä kohtelee hyvin.

Åfelt aloitti metsätyöt ensin suomenhevosen kanssa. Vuosien varrella hän on kokeillut myös muita hevosrotuja.

– Jokaisessa rodussa on omat hyvät puolensa, mutta percheronit ovat omaa luokkaansa. Niitä on jalostettu tähän työhön tuhat vuotta ja ne ovat väkivahvoja, mutta samalla linjakkaita hevosia. Myös luonne on todella hyvä.

Åfelt tekee hevostensa kanssa metsätöiden lisäksi myös muun muassa hääajoja. Kesäisin hän on hevosineen on tuttu näky erilaisilla festareilla. Kotona Ikaalisissa hevoset auttavat maatilan töissä, sillä traktoria ei maatalosta löydy.

– Olen sellainen moderni amissi, hän naurahtaa.

Jätä kommentti