Mobiran varhaiset vaiheet kootaan elokuvaksi ja kirjaksi

1
Työntekoa Mobirassa vuonna 1984.

Kun mobiralaiset kokoontuivat vuosi sitten juhlistamaan Mobiran perustamisen 40-vuotispäivää, salolainen Jouko Häyrynen huomasi aukon historiankirjoituksessa.

– Havahduin, ettei Mobiran vuosista 1979–1988 ole tehty dokumenttia.

Tämän jälkeen tulleet vuodet tunnetaan varsin hyvin: vuonna 1989 Nokia-Mobiran nimeksi muutettiin Nokia Mobile Phones. Nokia otti maailman matkapuhelinherruuden, mutta Nokia-ihmettä edelsi paljon työtä.

– Matkapuhelinalan menestys ei tullut tyhjästä, sanoo Häyrynen.

Nyt Häyrynen tekee töitä sen eteen, että matkapuhelintarinan alkuvuodet saadaan talteen. Mobira-aiheisen dokumenttielokuvan ja historiikin on tarkoitus valmistua noin vuoden päästä.

Esimakua on luvassa viimeistään ensi syksynä Taiteiden Yä -tapahtumassa. Tuolloin dokumenttielokuvan ensiversiota pääsee katsomaan Salon kaupungintalolla.

Dokumenttielokuvan käsikirjoituksesta vastaavat Jouko Häyrynen ja Kari Ahola. He molemmat olivat mukana tekemässä myös neljä vuotta sitten julkaistua Hyvän viestin tuojat -dokumenttielokuvaa, joka käsitteli matkapuhelinalan historiaa laajemmin.

Tällä kertaa aiheeksi rajautuu Mobira. Nokian ja Saloran yhteisyritys Mobira Oy perustettiin vuonna 1979. Yhtiö oli perustamishetkellään leimallisen salolainen: sen pääkonttori ja tehdas olivat Salossa. Ensimmäisenä toimitusjohtajana toimi Jorma U. Nieminen.

Dokumenttielokuvaan ja historiikkiin on kerätty runsaasti materiaalia eri lähteistä, ja keräys jatkuu edelleen.

– Olemme pitäneet muun muassa kuusi muistelosessiota, jossa kolmesta kuuteen mobiralaista kokoontui muistelemaan, sanoo Häyrynen.

Muita lähteitä ovat esimerkiksi Yleisradion ja Nokian arkistot sekä lukuisten yksityishenkilöiden muistiinpanot ja kuvat.

– Kaikki tahot ovat olleet mielellään myötävaikuttamassa projektin etenemisessä.

Projektin budjetti on yhteensä yli 60 000 euroa. Historiikin kirjoittaa Petri Lavonen, joka on aiemmin kirjoittanut muun muassa Saloran historiikin.

Salon kaupunki tukee hanketta 3 000 eurolla. Myös Oulun kaupunki rahoittaa työtä.

– Arvostamme kaupunkien tukea, ja edelleen etsimme lisää tukijoita.

Mobiran alkuvaiheisiin perehtyminen on jo ehtinyt muuttaa Jouko Häyrysen ajatuksia historiasta. Hän työskenteli Mobirassa keväästä 1984 alkaen ja tämän jälkeen Nokiassa 2000-luvun ensimmäiselle vuosikymmenelle asti.

– Itse elin Mobiran hektisimmät kasvun vuodet, kun töitä tehtiin yötä päivää. Nyt siihen on tullut etäisyyttä.

Etäisyyden myötä Mobiran merkitys ja mahti ovat kirkastuneet Häyrysen mielessä.

– Mobira oli heti perustamisestaan lähtien globaali yritys. Strategiana oli uusien markkinoiden avaaminen niin nopeasti kuin mahdollista, ja kansainvälistyminen oli luonnollinen, orgaanisen kasvun tulos. Se oli hyvin harvinaista silloin Suomessa, sanoo Jouko Häyrynen.

1 Comment
Inline Feedbacks
View all comments
Myös mukana
1 vuosi sitten

Olihan tehdas myös Äänekoskella!