On liian aikaista julistaa, että talvi jäisi tulematta etelässä – ”Tilastojen puolesta se kylmyys voi yhä yllättää”

0

Kuluva talvi on toistaiseksi hiponut ennätyksiä kaksijakoisella tavalla. Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Lapin eteläpuolella rikottiin tammikuun aikana niin keskilämpötilojen kuin ylimpien lämpötilojenkin ennätyksiä. Tammikuu oli ennätyksellisillä alueilla yleisesti 7-8 astetta tavanomaista leudompi, kun vertailujaksona käytettiin vuosien 1981-2010 keskiarvoa.
Toisaalta Lapissa oli tammikuussa paikoin ennätyksellisen runsaasti lunta, kun taas maan etelä- ja keskiosissa lumitilanne oli poikkeuksellisen vähäinen. Suuressa osassa Lappia tammikuu oli 2‒5 astetta keskiarvoa lauhempi, mutta ei kuitenkaan poikkeuksellisen lauha.
Koko maan keskilämpötila ylsi tammikuussa toiselle sijalle, kun lämpimin tammikuu oli vuonna 1925. Tuolloin lauha sää ulottui myös Lappiin asti. Ilmatieteen laitoksen mukaan vertailukelpoisia koko maan kattavia tilastoja on olemassa 1900-luvun alusta lähtien.

Etelässä terminen talvi voi yhä alkaa maaliskuussa

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan eteläisessä ja lounaisessa Suomessa terminen talvi ei ole vielä alkanut tämän talven osalta. Termisellä talvella tarkoitetaan sitä, kun vuorokauden keskilämpötila pysyttelee nollan alapuolella kymmenen vuorokauden ajan.
Karuston mukaan terminen talvi voi vielä alkaa etelässä ja lounaassa maaliskuun aikana.
– Terminen talvi jäi keväällä 2008 etelässä vain yhdeksän vuorokauden mittaiseksi ja se oli maaliskuuta, Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelun meteorologi Nina Karusto sanoo.
Maaliskuun on vielä mahdollista olla kylmin talvikuukausi.
– Tilastojen ja historian puolesta se kylmyys voi yhä yllättää. Helmikuussa on vielä ennenaikaista julistaa talven jäämistä väliin etelässä, Karusto toteaa.
Karuston mukaan Ilmatieteen laitoksella ei ole kokemusta siitä, että terminen syksy vaihtuisi osassa maata suoraan termiseen kevääseen – niin ei ole koskaan aikaisemmin käynyt. Ehkä tilastoihin jäisi silloin tyhjä ruutu.
– Ehkä termistä talvea voisi mitata lyhyemmällä pätkällä kuin kymmenellä vuorokaudella. Kenties pisintä mahdollista pakkasjaksoa voisi jatkossa käyttää termisen talven merkitsemiseen, Karusto pohtii.

Lapissa lumikuorman paino voi vielä kasvaa

Koska talvi jatkuu Lapin osalta, tulee luntakin lisää helmikuun ja maaliskuun aikana. Uuden lumen sataessa lumikuorma kuitenkin painuu kasaan eli kokonaisuudessaan lumipeitteen paksuus ei kenties enää kasva paljoa, Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa kertoo.
Monilla mittausasemilla Lapissa ollaan jo yli metrin korkuisissa lumikinoksissa.
– Normaalisti lumen määrä Lapissa on runsaimmillaan maalis-huhtikuun vaihteessa, Viljamaa sanoo.
Kuluneen talven lumisateet ovat olleet Lapissa märkiä, joten lumikuorman paino voi yhä kasvaa.
Tiivistyvän lumen paino voi kasvaa selvästi yli kaksinkertaiseksi sen paksuuteen nähden.

https://www.ilmatieteenlaitos.fi/tiedote/1240174334
https://www.ilmatieteenlaitos.fi/talvitilanne

STT