Örön saari sai yrittäjäparin

0
Matkailijoita Örön saarella vuonna 2017. (Kuva: TS-arkisto/Jari Laurikko)

Saaristomeren kansallispuistossa sijaitsevalle Örön saarelle on valittu uudet yrittäjät vastamaan vierasvene-, ravintola ja majoituspalveluista. Suositun matkailusaaren yrittäjinä aloittavat Nina Liski-Tirkkonen yhdessä miehensä Janne Tirkkosen kanssa.

– Olemme innoissamme saadessamme mahdollisuuden olla mukana kehittämässä vetovoimaista ja monipuolista saaristokohdetta ja haluamme toivottaa tervetulleeksi kaikki aikaisemmat ja uudet kävijät, toteaa Metsähallituksen tiedotteessa Nina Liski-Tirkkonen.

Uudet yrittäjät aloittavat toimintansa Örössä kevään aikana. Kotisivut ja varausjärjestelmä avautuvat myöhemmin helmikuussa, jolloin yrittäjät tiedottavat palveluiden alkamisen tarkemman aikataulun.

Yrittäjät kertovat, että heidän suunnitelmissaan on kehittää palveluita kattamaan ison osan vuotta, pyrkimyksenä ympärivuotinen toiminta. – Haluamme myös saada saarelle lisää vakituisia asukkaita. Tavoitteena on että saarelle muuttaa lähitulevaisuudessa työn vuoksi 3–4 henkilöä lisää nykyisten ympärivuotisten asukkaiden lisäksi, Liski-Tirkkonen toteaa.

Yrittäjäparilla on kokemusta saaristoyrittämisestä yhteensä 8 vuoden ajalta, aluksi Nötöbodenissa Nötössä ja myöhemmin Bodössä, jossa toimii vierasvenesatama ja Bistro-Cafe.

– Yrittäjän valinnassa ratkaisivat Örön tuntemus ja pitkäjänteisyys kehittää saarta. Näkemykset Örön tulevaisuudesta kohtasivat erinomaisesti yrittäjän kanssa, toteaa tiedotteessa puistonjohtaja Harri Karjalainen Metsähallituksesta.

Örön saaren omistaa Suomen valtio ja sitä hallinnoi Metsähallituksen Luontopalvelut. Örö oli Puolustusvoiminen käytössä vuoden 2014 loppuun saakka. Metsähallitukselle siirtymisen jälkeen saari avautui yleisökäyttöön 2015.

Örö sijaitsee Kemiönsaaren edustalla, noin puolen tunnin venematkan päässä Kasnäsin vierasvenesatamasta. Saaren päänähtävyyksiin kuuluvat hienosti säilyneet kasarmialueet, järeät Obuhov-tykit sekä eri-ikäiset puolustusasemat ja linnoitteet. Saarelta löytää ainutlaatuista luontoa, paahdenummet ja hiekkarannat ovat säilyneet lähestulkoon koskemattomina jo yli sadan vuoden ajan.

Viime vuosina saarella on vieraillut 25 000–30 000 ihmistä pääasiassa kesäsesongin aikana.