Salo ei lakkauta Hajalan ja Teijon kouluja – hallituksen ylivoimainen enemmistö kyläkoulujen puolella

20
Salon kaupunginhallitus ei hyväksynyt Teijon koulun lakkautusta.

Salon kaupunginhallitus tyrmäsi maanantai-iltana suurimman osan kyläkoulujen ja päiväkotien lakkautusesityksistä.

Hallitus esittää valtuustolle Hiiden koulun lakkauttamista tänä vuonna ja Saurun koulun lakkauttamista vuonna 2023. Teijon ja Hajalan koulut poistettiin lakkautuslistalta äänin 2-11 ja 3-10. Luvut olivat niin selvät, että helmikuun lopussa kokoontuva kaupunginvaltuusto tuskin päättää toisin. Kaupunginjohtajan esityksen mukaan nämä kaksi koulua olisi suljettu tänä vuonna.

Hajalan koulun lakkauttamista kannattivat vain kaupunginhallituksen puheenjohtaja Saija Karnisto-Toivonen (sd.) ja varapuheenjohtaja Ulla Huittinen (kesk.). Teijon koulun lakkauttamisen kannalla oli lisäksi Timo Lehti (kesk.).

Kaupunginhallitus ei esitä valtuustolle myöskään Hajalan, Kaivolan, Kalliorinteen eikä Meri-Halikon päiväkotien lakkauttamista.

Hermannin koulun palauttamisesta Torikadulle hallitus oli yhtä mieltä. Sitä esitetään valtuustolle. Edelleen valtuustolle esitetään, että Uskelan koulun oppilaat sijoitetaan muualle, kun Kavilankadun rakennus ei enää kelpaa kouluksi.

Kaupunginhallitus käsitteli kaupunginjohtaja Lauri Innan esitystä, joka pohjautui oppimisympäristöselvitykseen.

 

Näin kaupunginhallitus äänesti:

Kaupunginhallituksen kokoukseen osallistuivat SDP:n Saija Karnisto-Toivonen, Saku Nikkanen ja Simo Vesa, kokoomuksen Elina Suonio-Peltosalo, Anna-Leena Yli-Jama ja Marko Tapio, keskustan Ulla Huittinen, Timo Lehti ja Johanna Riski sekä perussuomalaisten Mikko Lundén, vihreiden Mira Aaltonen, vasemmistoliiton Marja Ruokonen ja kristillisdemokraattien Kalle Tekkala.
Äänestyksissä Karnisto-Toivonen ja Huittinen puolustivat oppimisympäristöselvityksen ja kaupunginjohtajan esityksiä.

Hajalan päiväkodin lakkauttaminen 1.8. 2020 alkaen, tulos 2–11. Lakkautusta kannattivat Karnisto-Toivonen ja Huittinen.
Kaivolan päiväkodin lakkauttaminen 1.8. 2020 alkaen, tulos 2–11. Lakkautusta kannattivat Karnisto-Toivonen ja Huittinen.
Kalliorinteen päiväkodin lakkauttaminen elokuusta 2021 alkaen, tulos 3–10. Lakkautusta kannattivat Karnisto-Toivonen, Huittinen ja Lehti.
Meri-Halikon päiväkodin lakkauttaminen elokuusta 2022 alkaen, tulos 2–11. Lakkautusta kannattivat Karnisto-Toivonen ja Huittinen.
Hallitus esittää yksimielisesti, että Puolukkapuiston päiväkoti lakkautetaan elokuusta 2022 alkaen, Palometsän päiväkodin parakeista luovutaan elokuussa 2023 sekä Sinilinnun ja Kärävuoren päiväkodit yhdistetään vuosina 2022–2024, mikäli lapsimäärä koko alueella vähenee.
Hajalan koulun lakkauttaminen elokuusta 2020 alkaen, tulos 2–11. Lakkautusta kannattivat Karnisto-Toivonen ja Huittinen.
Hiiden koulun lakkauttaminen elokuusta 2020 alkaen, tulos 8–5. Lakkautusta kannattivat Karnisto-Toivonen, Huittinen, Riski, Yli-Jama, Suonio-Peltosalo, Tapio, Ruokonen ja Tekkala.
Teijon koulun lakkauttaminen elokuusta 2020 alkaen, tulos 3–10. Lakkautusta kannattivat Karnisto-Toivonen, Huittinen ja Lehti.
Saurun koulun lakkauttaminen elokuusta 2023 alkaen. Vesa vastusti, mutta ei saanut kannatusta.
Lisäksi kaupunginhallitus esittää valtuustolle, että Hermannin koulu siirretään takaisin Torikadun kiinteistöön tammikuussa 2021, Uskelan koulun Kavilankadun yksikön koulurakennusta ei peruskorjata ja koulun oppilaat sijoitetaan muihin kouluihin sitten, kun nykyinen koulurakennus ei kuntonsa puolesta sovellu enää alakouluksi.
Lukioista esitetään, että opiskelijamäärien laskiessa Salon kaupungin opiskelijamäärälle riittää yksi lukio. Perniön lukio yhdistetään Salon lukioon, kun pienten lukioiden korotettu valtionosuusrahoitus lakkaa. Halikon lukion olemassaoloa tarkastellaan opiskelijamäärien lähtiessä laskuun.

Äänestystulokset lisätty uutiseen 10.2.2020 klo 22.30.

Järki voitti

Hieno päätös! Nyt nopeasti Hajalan ja Teijon tonttien markkinointikampanja pystyyn Turun ja Helsingin suuntaan. Siellä arvostetaan suuresti avaraa maaseutuasumista idyllisten kyläkoulujen kupeessa.

Koulujen lakkauttamisesta odotetut säästöt saadaan kivuttomasti kokoon tehostamalla kaupungin rakennus- ja kaavoituspuolen toimintaa, sekä tiivistämällä näiden virastojen tilojenkäyttö Halikosta kaupungintalolle Saloon.

Arvostetaanko?

Arvostaa voidaan, mutta aika harvassa ovat ne, jotka tosiasiassa muuttaisivat maaseudulle kauas kaikesta.

Kesämökkialueenakin arvostetaan maaseutua enemmän.

Adrian Aavasuo

En näe järkeä Hermannin koulun palauttamisella Torikadulle. Koulu on jo pitkään ollut aivan keskustassa, joka ei todellakaan ole hyvä paikka peruskoululle. Nykyinen sijainti Yhäisten tie 2:ssa on järkevämpi ja turvallisempi sijainti peruskoululle. Lisäksi Torikadun kiinteistön miljoonakorjaus tuntuu kohtuuttomalta, varsinkin kun sen vaihtoehtona on melko uusi nykyaikainen kiinteistö joka on myös hyvässä kunnossa. Onko järkeä jättää tyhjilleen hyväkuntoinen uusi kouluksi rakennettu rakennus jossa on upeita tiloja. Vaikka kiinteistössä ei ole isoa voimistelusalia, lähellä on Salohalli ja keskusurheilukenttä. Vaa’assa pitäis painaa myös oppilaiden ja henkilökunnan turvallisuuden kannalta toimivat turvatoimet, mm. toimiva sähkölukitusjärjestelmä, jolla saadaan nopeasti suljettua kulkutiet väkivaltaisen hyökkäyksen varalta. Torikadun kiinteistön… Lue lisää »

Tarkkailija A

Hieno uutinen, joka palauttaa edes jotakin uskoa kunnallisdemokratiaan! Toisaalta kaupunginjohtaja ja virkamiehet ovat lausuneet, että kun lakkautuksista ei nyt päätetä ”oikein”, niin näihin palataan takaisin joka vuosi. Eli ensi vuonna taas samat koulut ja päiväkodit lakkautuslistalle? Voisiko alueille nyt antaa työrauhan ja mahdollisuuden kehittyä, vai vedetäänkö taas matto alta kuten aina ennenkin?

Salon vetovoima ei ainakaan kasva, jos uutiset ovat jatkuvasti vain supistuksia ja lakkautuksia. Mielenkiintoista on se, että Salossa on kuulemma joillakin aloilla jopa työvoimapula, mutta kukaan ei vain halua muuttaa tänne.

Kaimaani

No, ellei mitään muuta niin ainakin tiedätte nimet, kun kaupungin budjetti ja veroprosentti tulevat ajankohtaisiksi asioiksi.
Veronmaksajien rahojen haaskaaminen seiniin tällä tavalla on täysin kestämätöntä ja käsittämätönt. Verrokkina Paimio lakkautti lähes joka toisen koulunsa. Se, että väitetään että kyliin ei muuta asukkaita ilman koulua on täyttä potaskaa. Niihin ei ole tähänkään asti muuttanut asukkaita, se on vähän niin kuin koko ongelman ydin!

Järjetön päätös

Jos päättäjät luulivat sadan oppilaan vanhempien äänillä jatkavansa tehtävissään, niin pieleen meni.

Väistämättömän lopetuspäätöksen tekemättä jättäminen tulee kalliiksi niin kaupungille kuin poliitikoillekin.

Uusasukas

Niin, Salossa on 121 miljoonan liikevaihto maataloudessa. Tätä ei tietääkseni harjoiteta kaupunkiperheissä. Jos katsotaan, miltä alueilta sitä verotuloa kerätään, tulee todellakin kalliiksi sekä kaupungille että poliitikoille olla huomioimatta kylien asukkaiden tarpeita.

Kun vielä ottaa huomioon uusien yrittäjäperheiden saapumisen nimenomaan kylien Saloon, niin tuskin tarvitsee sanoa, että niistäkin veronmaksajista on hyvä pitää kiinni.

Öpönen

Verot, joita kaupungin kulujen maksamiseen käytetään, kerätään yhtiöiden tms. toimijoiden liikevoitoista. Ja juuri liikevoitosta eli verotuloista on puute, ei liikevaihdosta. Salon verotulojen määrä ei ole riittävän suuri. Mainittu maatalouden 121 miljoonan liikevaihto ei auta, jos voittoa ei synny rittävästi. Harva pitää viisaana oman perheen talouden pyörittämistä velaksi pitkän aikaa. Miksi sitten oman kaupungin taloutta olisi viisasta pyörittää velaksi? Koska raha ei ole, pitää ymmärtää pienentää menoja. Päättäjät ovat kelvottomia ja tehtäväänsä joko liian arkoja tai ymmärtämättömiä, koska eivät uskalla tehdä välttämättömiä päätöksiä eli pienentää menoja tiukassa tilanteessa. On selvää, että väestön ikääntyminen yhdistettynä kansainvälisen kilpailun lisääntymiseen pakottaa seutukuntamme pienentämään menoja… Lue lisää »

Salon Matti ja Talouskukkaro

Salossa on ymmärretty yhteen hiileen puhaltaminen hieman väärin. Salolaisille se tuntuu tarkoittavan, että jokaisella on oma hiili, johon puhalletaan. Yhteen hiileen puhaltamista sekin tietyllä tavalla on.

Uusasukas

Tiedänpähän vaan meidän perheen lisäksi aika monta muutakin perhettä muuttaneen tänne kylälle, että pysytäänpä faktoissa.

Matias

Silti väestö vähenee kylillä. Jos seuraa valtakunnallista keskustelua ja asuntojen arvojen romahtamista, niin voinee päätellä, että ei kylille tulla tulevaisuudessakaan muuttamaan sankoin joukoin puhumattakaan uusien talojen rakentamisesta. Aina löytyy joitain ihmisiä, jotka maaseudulle haluavat. Kaikkia palveluja sieltä ei tulevaisuudessa välttämättä enää löydy.

Päätöksenteko on nyt tosiasioiden väistelyä. Viiden vuoden päästä Teijolla eikä Hajalassa ole enää kyläkoulua.

Jos veroja joudutaan korottamaan, niin se on todella huono asia koko Salolle.

Kirsi

Missä kuplassa keskustoissa eletään? Usein se väestö vähenee prosentuaalisesti enemmän juuri keskustoista. Kylien lapset halutaan sinne täyttämään keskustojen kalliita neliöitä.

Matias

Ei vähene, ei Salossa eikä muuallakaan Suomessa vaan juuri toisinpäin.

Katse horisontissa

Salon poliittinen päätöksenteko on mielestäni todella huolestuttavalta tolalla. Ihminen pystyy onneksi valitsemaan asuinpaikkansa ja elinympäristönsä. On ilo seurata useiden suomalaisten kaupunkien johdonmukaista, yhteistyötaitoista, erilaisia näkemyksiä kunnioittavaa sekä asiallista asioiden valmistelua ja päätöksentekoa. Kunnalliseen virkamiestyöhön ja poliittiseen päätöksentekoon kuuluu vastuuta joka tulee pystyä kantamaan. Salossa on ollut tähän mitä mainioimmat mahdollisuudet. Valitettavasti ne on toistuvasti hukattu.

Metsästä

Aika soutamista ja huopaamista tämä touhu on. Ei päättäjät halua syrjäkyliä pelastaa. Pikkuhiljaa ne ajetaan alas. Nyt vaan jouduttiin ottamaan pieni tauko suunnitelmiin, mutta kyllä ne sieltä tulevat.

Pois Salosta

Mielenkiintoinen tilanne: koulu lakkautetaan, mutta minnepä muuttaa, kun ei tiedä mistä seuraavaksi suljetaan.

Näillä spekseillä: pois Salosta.

Takarivin kaveri

Ajatellaan, että jollain on muuttointoa vähän isommalla poppoolla tänne päin (rekry-, tontti-, yms. kampanjat.)

Käynpäs katsomassa paikallissanomien nettisivuilta viimeisimmät uutiset ja keskustelut. Kivaa ja kotoisaa!!

– Kouluverkon lakkauttaminen
– Koulu lakkautetaan, ei lakkauteta, lakkautetaan, ei lakkauteta. Huh huh, selvittiin! ”Poliitikot hävisi taistelun, mutta ei sotaa”, muistutellaan.

Onpas mielenkiintoinen kaupunkivertailu, mietin. Porvoo. Hei, Marjaana-Anni, tulepas katsomaan.

***

Miksi kutsutaan kaupunkia, jossa keskustassa ei ole kouluja? Sieltä takaa, ole hyvä.

”Rehellinen farmisarjan tuppukylä”

Tervetuloa!

Koulujen säilyminen on hyvä asia

Suurten ikäluokkien jälkeen vapautuu niin paljon erilaisia asuntoja ympäri Salon seudun ja koko Suomen, ettei uusia tarvitse rakentaa meidän aikanamme.

Näiden asuntojen asumiskunnossa säilymistä ja asuttuna pysymistä toki edistää, mikäli lähettyvillä on koulu sekä muita peruspalveluja.

Vuoden 2019 tilinpäätöstietoja odottava

Salon keskustaan tarvitaan koulu. Keskustaan muuttaa tällä hetkellä eläkeläisiä. Tuore tilasto kertoo huoltosuhteen muuttuvan vuodesta 2018 vuoteen 2040 lukemasta 45 lukemaan 76. Pienet on murheet silloin kyläkoulujen kuluista. Salon tuleva kehitys on sama kuin nyt havaittavissa Perniön keskustan. 1980-luvulla Perniössä esimerkiksi verovirasto, kelan toimisto, oma terveyskeskus, posti ja useita pankkeja. Nyt vain pari pankin päivystävää konttoria ja lisäyksenä sentään Alkon myymälä. Salon pitäisi tehdä hieman pidemmälle meneviä suunnitelmia mistä leikataan vuonna 2040. Valtion palvelut on siirretty Turkuun kuten valtuutetettujen lahjoittama Rouskis. Ei auta vaikka heitetään tyhjään ratayhtiön suunnitteluun viisi miljoonaa. Rata ei ole valmis vuonna 2040. Toivottavasti oppilaita vielä Torikadun… Lue lisää »

Salo-as-a-service

Joo, eipä tässä auta kuin jättää tämä keskustan perheasunto viikonloppukäyttöön. Kannetaan verot sitten muualle.

Tämä on lähellä urheilupuistoa yms. palveluita, mutta eipä kämpällä mitään tee, jos ei siitä järkevästi pääse kouluun ja järkevään kouluun.