Salo hävisi kiistan sako- ja umpikaivolietteiden hinnasta

6
Salon kaupunki olisi halunnut, että sako- ja umpikaivolietteistä olisi voitu periä puhdistamokohtaista taksaa.

Turun hallinto-oikeus on hylännyt Salon kaupungin valituksen sako- ja umpikaivolietteiden taksoista.

Hallinto-oikeus toteaa ratkaisussaan, että Lounais-Suomen jätehuoltolautakunta voi harkintansa mukaan päättää lietteiden samansuuruisista hinnoista koko alueellaan. ”Maksut ovat tasapuolisia ja kohtuullisia”, oikeus toteaa tiistaina antamassaan päätöksessä.

Hallinto-oikeuden mukaan sako- ja umpikaivolietteiden käsittelymaksujen laskuttaminen kuuluu Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n tehtäviin.

Valitus perustuu Lounais-Suomen jätehuoltolautakunnan päätökseen, jonka mukaan sako- ja umpikaivolietteistä aletaan periä tasataksaa alueen kaikissa seitsemässätoista kunnassa. Salo on vastustanut tasataksaa alusta asti, sillä se tarkoittaa salolaisille maksujen tuntuvaa nousua.

Hallinto-oikeuden päätös koskee Salon kaupungin ensimmäistä valitusta, jonka se teki joulukuussa 2018.

6 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
O Pantsar
2 vuotta sitten

Onko Salon pakko kuulua Lounais-Suomen jätehuoltolautakuntaan tai Lounais-Suomen Jätehuolto oy:öön?

Muurlalainen
2 vuotta sitten

Meillä oli viisaita valtuutettuja, jotka lahjoittivat Rouskiksen Turkuun. Nyt meille on tulossa meidän takauksilla yli 100 miljoonan euron jätteenpolttolaitos, josta kaupungin osakeyhtiöt kantavat suurimmat vastuut.

Varautukaamme maksamaan jätteistämme entistä enemmän. Jos nuo vastuut realisoituvat takaajille, niin eipä ole sitten enää murhetta kyläkouluista. Maakunnan vastuulla on vain kipata roskat Saloon.

Eipä ole kerrottu, minne kasataan päivittäin syntyvät tuhkaröykkiöt. Niitä ei kustanneta kattiloiden keruulla ja lietemaksuilla.

Keijo K.
2 vuotta sitten
Reply to  Muurlalainen

Olisi mielenkiintoista tietää, onko olemassa tuhkan ja kuonan jälkikäsittelyn suunnitelmaa.

Kaivetaankohan se jo kertyneen jätteen joukkoon odottamaan parempia aikoja?

Marko
2 vuotta sitten

Taitaa sama porukka täällä mesota, joka väitti, että tuulivoima ei tule ikinä kannattamaan, lepakot räjähtelee jne. Vaan miten siinä kävikään.

Pitäisi aina tutkia ennen kuin hutkitaan.

Keijo K.
2 vuotta sitten
Reply to  Marko

Tuulivoiman kannattavuus ja voimaloiden aiheuttamat ongelmat ja haitat ovat käsittääkseni kaksi eri asiaa. Toimijat saavat hirvittäviä tukia toiminnastaan, ja ympäristölle jätetään haitat.

Ainakaan paikalliset toimijat eivät, tietystä syystä, suostu edes melujen mittaukssen. Asia ei liity sinänsä lietteisiin, mutta oikaisu saattaa olla paikallaan.

Marko
2 vuotta sitten
Reply to  Keijo K.

Googlettamallakin löytyy paljon tietoa tuhkan ja kuonan uusiokäytöstä. Aika pitkälle on päästy siitä tilanteesta, kun jätteet heitettiin kadulle.
Asiat kehittyvät, ei nykytilanne ole mikään lopullinen ratkaisu, jätteenpoltossakaan.

Miksi tästä jätteenpolttolaitoksesta luodaan kauhukuvia, jotka eivät pidå paikkaansa. Nykyinen Vapon lämpölaitos saastuttaa moninkertaisesti sen minkä tuleva laitos tulee tekemään. Eipä ole kamalasti kritisoitu vuosien varrella, ja mihin kummaan paikkaan sen tuottamat tuhkat menevät?

Ja jos ne Märyn voimalat häiritsevät muutamaa ihmistä, niin häiritköön, hyöty on siihen nähden eksponentiaalinen. Motarin äänet kuuluvat yöllä 10 kilometrin päähän, eikä kukaan ehdota sen ylös kaivamista.