Salon Klubitalon taideryhmän näyttely ravintola Bizarren yläkerrassa esittelee yhteensä 29 eri tekniikoin toteutettua teosta. Taidepaja on Salon kansalaisopiston ryhmä, joka toimii matalan kynnyksen mielenterveystyötä tekevällä Klubitalolla kuvataiteilija Satu-Maaria Mäkipuron ohjauksessa.

Salolaiselta Sauli Leskiseltä ovat näytteillä valokuvat Risunainen ja Nowhere, tekstiilityöt Nimetön ja Ikkuna sekä kirjaveistos Unfold.

– Olen halunnut kokeilla erilaisia työtapoja ja käyttänyt erilaisia tekniikoita, hän kertoo.

Kaksi omaakin taidenäyttelyä pitänyt Leskinen korostaa Klubitalon taideryhmän merkitystä.

– Yksin ei tulisi tehtyä niin paljon ja monet työt olisivat jääneet tekemättä ilman taideryhmää. Ryhmän tuki ja henkilökohtainen ohjaus ovat auttaneet synnytystuskissa ja muissa pähkäilyissä, hän korostaa.

– Haluan löytää itseni toteuttamiseen kanavia, joita en ole aiemmin kokeillut. Kankaiden käyttö on minulle ihan uutta, Sauli Leskinen kertoo tekstiilitöittensä äärellä. Kuva: SSS/Minna Filppu

– Aina ei itse näe omia mahdollisuuksiaan, joten on tärkeää saada opastusta toteutukseen ja jakaa ideoita toisten kanssa.

Vuoden verran taidepajaan osallistunut salolainen Marianne Mylly kehuu toimintaa mielekkääksi.

– Sen ansiosta on päässyt lähtemään kotoa ihmisten ilmoille ja saanut tehtyä jotain näkyvää, hän kiittelee.

Mylly on harrastanut pitkään käsitöitä, mutta kuvataide oli hänelle uusi maailma, joka avautui pikkuhiljaa.

– Alkuun pääsy oli hankalaa, mutta Satu-Maaria on ohjannut eteenpäin, kun tekemiseen on tullut joku lukko.

Marianne Myllyn teos Tarinapuut ja seinällä oikealla Pyörteissä. Molemmat on toteutettu akryylimaalilla puulle. Tarinapuissa on myös sivuja kirjasta. Kuva: SSS/Minna Filppu

Näyttelyssä on esillä kaksi Myllyn teosta. Pyörteissä on akryylimaalaus puulle. Tarinapuut -teoksessa on käytetty lisäksi kirjan sivuja. Tekstiilialan artesaani on siirtymässä siveltimen käytöstä tekstiilitaiteen puolelle.

– Se kiinnostaa, sillä tekstiili tuntuu enemmän omalta materiaalilta. Sitä haluan työstää jatkossa, Mylly toteaa.

Klubitalon taide- ja kulttuuriprojekti alkoi vuonna 2017, mutta on nykyään pysyvä osa toimintaa Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskus STEAn ja Salon kaupungin rahoittamana.

– Taidepaja kokoontuu kerran viikossa kolmisen tuntia, mutta meillä on Asemakadulla myös erilliset taidetilat, joita saa käyttää ohjatun ajan ulkopuolella, Klubitalon johtaja Satu Meriläinen kertoo.

– Avustamme tarvittavan välineistön ja materiaalien hankinnassa. Osallistujilla on pieni omavastuu maksettavanaan.

Taidepajan toiminnassa alusta asti mukana ollut Sauli Leskinen aloitti kuvataiteen harrastamisen jo vuosia sitten keskittymällä maalaamiseen ja piirtämiseen.

– Kun ne eivät ole aina lähteneet vetämään, olen etsinyt uusia ilmaisumuotoja ja tehnyt myös kolmiulotteista taidetta sekä installaatioita.

Sauli Leskinen: Nowhere.

Viime vuonna Leskinen alkoi valokuvata. Näyttelyyn valittujen otosten kohteena on ollut luontoon kuvausta varten rakennetut installaatiot.

– Olen vaeltanut luonnossa etsimässä sopivia kuvauspaikkoja materiaali mukanani, Leskinen kertoo.

Taidepajan joka keväisen taidenäyttelyn järjestämiseen osallistuu koko Klubitalo. Satu-Maaria Mäkipuro suunnittelee, että näyttelyä uudistetaan maaliskuussa ja vaihdetaan osa töistä.

Mielikuvia mielen kuvina -näyttely Bizarren (Helsingintie 2) yläkerrassa 28.3. asti. Avoinna ti–pe klo 11–18 ja la klo 11–16.