Salon Vesi korjaa ja laajentaa joka vuosi miljoonilla euroilla

4
Salon vesijohto- ja viemäriverkoston korjauksiin tarvittaisin rahaa nykyistä enemmän.

Liikelaitos Salon Vesi investoi viiden vuoden aikana 15 miljoonaa euroa vesijohto- ja viemäriverkostoon.

– Uudisinvestointeihin menee enemmän kuin korjausrakentamiseen, mutta vaaka pitäisi kääntää. Korjausvelkaa on Salossa niin kuin koko maassa, ja korjaamiseen on panostettava tulevaisuudessa huomattavasti enemmän kuin nyt, sanoo Salon Veden toimitusjohtaja Kalle Virtanen .

Salossa vanhojen maalaiskuntien verkostot ovat Virtasen mukaan erityinen murhe.

– Verkoston kunnossapidosta 90 prosenttia kohdistuu niihin, hän sanoo.

Töihin menee myös aikaa enemmän kuin pitäisi, sillä putkien paikoista ei ole aina varmaa tietoa.

Vesijohto- ja viemäriverkoston saneeraukseen on varattu vuosittain yhteensä 800 000 euroa.

– Se ei riitä. Summan pitäisi olla vähintään puolitoista miljoonaa. Vuotovesiä ei saada hallintaan, jos asiaan ei panosteta.

Ennen kuntaliitosta Salon vesilaitoksen hukkaprosentti oli Virtasen mukaan kahdeksan.

Parhaillaan toteutettavan investointisuunnitelman mukaan viemäriverkoston vuotojen osuus pahimmillaan yli 50 prosenttia. Vesijohtoverkostossa pumpatun ja myydyn veden hukkaprosentti on yli 14 prosenttia.

– Töitä tehdään koko ajan, mutta menee vielä monta vuotta ennen kuin verkko saadaan kuntoon, sanoo Virtanen.

Vesilaitoksen suurimpia hankkeita ovat uudisrakennushankkeita ovat kahden miljoonan euron Kiskon ja Muurlan välinen vesijohto ja viemäri sekä Perniön ja Teijon välinen yhdysvesijohtoa, joka maksaa runsaat miljoona euroa.

Perniö–Teijo-yhteyden valmistuttua Perniön vedenkäsittelylaitoksesta saadaan Salon kaupunkialueelle Teijon kautta.

Halikonrinteen yritysalueella Vaskiontien länsipuolella moottoritieliittymän tuntumassa tehdään vesihuoltotyöt tänä ja ensi vuonna. Vaskiontien toisella puolella Tavolan alueella rakentaminen alkaa ensi vuonna.

Suomusjärven uusilla kaava-alueilla varaudutaan vesihuoltotöihin, jos tontteja menee kaupaksi. Hähkänän Myllyn alueen vesihuoltotyöt saadaan valmiiksi tänä vuonna.

Salon Vesi aiotaan muuttaa tänä vuonna kaupungin liikelaitoksesta osakeyhtiöksi, jonka kaupunki omistaa sataprosenttisesti. Järjestelyllä saadaan korjattua kirjanpidossa kaupungin alijäämää.

Kaupunginvaltuusto päätti viime joulukuussa, että yhtiöittämistä aletaan valmistella. Kaupunginjohtaja Lauri Innan mukaan yhtiöittäminen viedään valtuuston päätettäväksi kesäkuussa.

 

Liikelaitos Salon Veden vesihuoltohankkeita

2020–2024: vesijohto- ja viemäriverkoston saneeraus 4 miljoonaa euroa
2020: Myllyn alue, Hähkänä 290 000 euroa
2020: yhdysvesijohto Perniö–Teijo 1,07 miljoonaa euroa
2020–2022: vesijohto ja viemäri Kisko–Muurla 2 miljoonaa euroa
2020–2021: Halikonrinne 500 000 euroa
2021–2024: Tavolan alue, Halikko 1,1 miljoonaa euroa

 

Jyväskylä nosti vesiyhtiöt puheenaiheeksi

Kunnalliset vesiyhtiöt nousivat tänä talvena julkiseen keskusteluun Jyväskylän kaupungin ansiosta. Se suunnitteli myyvänsä vähemmistöosuuden omistamastaan vesi- ja sähkönjakeluyhtiö Alvasta.

Vesihuollon yksityistämistä vastustava kansalaisaloite keräsi tarvittavat allekirjoitukset kahdessa päivässä, ja se etenee eduskunnan käsittelyyn. Jyväskylän kaupunginhallitus keskeytti myyntiselvityksen.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) kertoi viime viikolla, että ministeriö selvittää, onko vesihuollon yksityistämistä tarvetta valvoa tai rajoittaa osana kansallista vesihuoltouudistusta.

Vesilaitosyhdistyksen jäsenenä on noin 300 lähinnä kunnallista vesilaitosta. Niistä osakeyhtiöitä on noin sata. Salo ei ole yhdistyksen jäsen.

Salon naapureista vesilaitoksensa ovat yhtiöittäneet jo aiemmin Somero ja Paimio. Vesiyhtiö on myös muun muassa Turulla ja Raisiolla.

O. Pantsar

Alustus tuleville vesimaksujen korotuksille.

Veronmaksaja

Kiitokset Salon vesihuollolle. Toimii luotettavasti ja häiriöt korjataan välittömästi. Silloin toimii hyvin, kun ei valiteta. Positiiviset toiminnot jäävät liian paljon huomiotta. Varmasta palvelusta pitää olla valmis myös maksamaan.

O. Pantsar

Kyllä, mutta kuinka paljon?

Olli

En ihan 1 000 prosentin korotusta sentään hyväksy niin kuin lietteestä.