Salonjoen tulva sulki kevyen liikenteen väylät – tulvasta jäi muta

1
Rajut sateet ovat nostaneet vedenpintoja alkuviikolla. Maanantaina Salonjoen pinta oli kevyen liikenteen väylän tasolla. Kuva: SSS/Marko Mattila

Ennätyksellisen korkeaksi noussut Salonjoen vesi tulvi maanantaina kevyen liikenteen väylille ja väylät jouduttiin sulkemaan riippusillalta rautatiesillalle.

Erikoisammattimies Pertti Alanto Salon kaupungin liikenneväylien kunnossapidosta arvioi, että väylät voidaan avata aikaisintaan tiistaina. Kun vesi laskee nähdään, joudutaanko väylille tekemään pintakorjauksia.

Sunnuntaina ja maanantaiyönä puhaltanut Dennis-myrsky sekä rajut sateet aiheuttivat monenlaista vahinkoa. Perniöntien alikulku Perniön asemalla täyttyi jälleen vedestä. Alikulkua käyttävät muun muassa Saurun koulun oppilaat.

Salossa Mahtinaisentien alitse menevä Karjaskylänkatu oli poissa käytöstä jonkin aikaa alikulkulkuun valuneen veden takia. Mahtinaisentien alitse menevä kevyen liikenteen väylä oli poissa käytöstä vielä iltapäivällä.

Vuohensaarentielle noussut vesi toi tullessaan runsaasti ruokoa, jota vedettiin syrjään kaivinkoneella. Pertti Alanto arveli, että meressä aikaisemmin ollut ohut jää oli katkonut ruokoa, jonka tuuli painoi veden mukana maalle.

Varsinais-Suomen pelastuslaitoksella oli myrskyn takia noin 50 tehtävää. Se on vähemmän kuin viikko sitten jyllänneen Elina-myrskyn jäljiltä.

Salon Horninkadulla ja Oskarinkadulla pelastuslaitos kävi pumppaamaan vettä pois rakennusten kellareista.

– Vettä oli kellareissa niin paljon, että taloyhtiöiden omat pumput eivät riittäneet tyhjentämiseen, päivystävä palomestari Jukka Marjunen kertoi.

Koska tilanne toistuu aika ajoin, Marjusen mielestä taloyhtiöiden pitäisi korjata viemäreitä ja tehdä niihin takaiskut niin, että vesi ei pääsisi nousemaan rakennukseen.

Raju vedentulo katkaisi sunnuntai-iltana Kivilinnantien Perniössä ja maanantaina alkuyöllä Heinäsuontien Raatalan ja Vaskion väliltä. Tiet voitiin avata liikenteelle maanantaina aamupäivällä.

– Molemmat tiet ovat sorateitä. Vesi vei railot niin pahoiksi, että tiet oli suljettava, työnjohtaja Markus Romppanen hoitourakointia hoitavasta YIT:stä kertoo.

Heinäsuontielle kaivettiin tilapäinen, ylimääräinen tulvarumpu.

– Kun keväämmällä kelit kuivuvat, rumpujen toiminta katsotaan. Tulossa on isomman rummun uusiminen.

Myös Halikko–Aura-tie Tunilan ja Rikalan kiertoliittymän välillä oli suljettuna sunnuntai-illasta maanantaiaamuun.

Romppanen sanoo, että vettä on tullut Salossa niin paljon, ettei se pääse menemään normaaleja reittejä, vaan hakeutuu uusille, ei-toivotuille reiteille.

Myrskyn kaatamien puiden raivaus jatkuu pitkään. Aue on laaja ja raivausta on tekemättä vielä viikon takaisen myrskyn jäljiltä.

– Ojien pohjilla on pelastuslaitoksen pätkimiä puita. Me teemme teiden varret siistimmäksi ja turvallisemmaksi, Romppanen sanoo.

Vanha ukko asemalta

Missä ovat Tunilan ja Rikalan kiertoliittymät? Halikon asemalla asunut koko ikäni enkä tuollaista kiertoliittymää tiedä.