Salonjoki tulvi, Satamakatu suljettiin – myräkkä laantuu, mutta yhä puuskii

0
Salonjoki tulvi sunnuntaina yli äyräittensä. Vettä oli monin paikoin teillä eri puolilla Salon seutua. Kuva: SSS/Mikko Kiviluoto

Suomen yli liikkuvan myrskyn arvioidaan lieventyvän maanantain kuluessa. Tuuli saattaa kuitenkin vielä maanantaina aiheuttaa puiden kaatumisia ja sähkökatkoja.

– Puuskainen tuuli voi aiheuttaa tuhoja vielä sen jälkeenkin, kun myrsky on laantunut, sanoi Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppula sunnuntai-iltana.

Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja Uudellamaalla on voimassa tulvavaroitus. Alkuviikolla vesi saattaa nousta tulvalukemiin myös Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa.

Salossa Salonjoki tulvi yli äyräittensä joenvarren jalkakäytäville sunnuntai-iltana torin kohdalla, ja Vuohensaareen vievä Satamakatu oli suljettu tielle nousseen veden takia. Meriveden nousuun vaikutti vettä suoraan Halikonlahden pohjukkaan puhaltanut voimakas tuuli.

Salossa Karjaskylänkadun alikulku täyttyi jälleen vedellä ja oli suljettu liikenteeltä. Vesi lainehti myös Mäenalantiellä. Tielle nousseesta vedestä varoitettiin illalla ainakin myös Perniössä Kivilinnantiellä reilu kilometri Kaukurinitien risteyksestä pohjoiseen. Myös tie 224 Rikalan kiertoliittymästä Märynummen suuntaan suljettiin myöhään illalla. Turun tieliikennekeskuksen iltayhdeksän jälkeen tulleen ilmoituksen mukaan tienkohta on suljettu maanantaihin aamukuuteen saakka. Vettä lainehti illalla teillä monin paikoin Salon seutua.

Tuulen arvioitiin olevan voimakkaimmillaan sunnuntaina iltayhdentoista ja aamukahden välillä. Myrskystä varoitettiin etenkin merialueilla sekä Pohjanmaan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa. Myrskytuuli puhaltaa, kun kymmenen minuutin keskituuli on vähintään 21 metriä sekunnissa.

Näin kovat tuulet katkovat puita ja vaurioittavat heikkoja rakennuksia. Eteläisessä ja keskisessä Suomessa puut saattavat kaatua tavallista herkemmin, koska routaa on nyt vähän.

Sähköyhtiöiden yhteisestä sähkökartasta ilmeni, että sunnuntaina kello 19:n jälkeen sähköttömiä talouksia oli yli 10 000 eri puolilla Suomea. Salon lähistöllä sähköittä oli eniten talouksia Sauvossa.

Runsas sade tuli Lapissa lähinnä lumena, maan etelä- ja keskiosissa vetenä. Hoppulan mukaan sään ennakoitiin poutaantuvan länsirannikolla jo aamuyön aikana. Sen sijaan itäisessä ja pohjoisessa Lapissa sadetta on luvassa vielä maanantaina iltapäivällä. Maan etelä- ja keskiosissa voi tulla sadekuuroja.

Teksti: SSS/Mikko Kiviluoto ja STT

Uutista päivitetty klo 21.42, 22.43, 23.47