Salossa on eletty viisi kuukautta syksyä – mikäli talvi ei ala lainkaan, ollaan historiallisessa tilanteessa

0
Mittaushistorian pisimmälle jatkunut talvi koettiin Salossa vuonna 1966. Salon Seudun Sanomat uutisoi huhtikuun alussa runsaan lumen aiheuttamista harmeista.

Kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi alle kymmenen asteen, alkaa syksy. Tämä päivä oli viime vuonna Salon Kärkän mittausasemalla 16. syyskuuta.

Alkoi terminen syksy, joka ei ole vieläkään ohitse. Tänään perjantaina on Salon 152. syyspäivä.

Vai sittenkin kevät? Siitepölykartoille on ilmestynyt pähkinäpensaan lisäksi leppä, ja linnut visertävät pesäpuuhissa.

Kevättä edeltää talvi, mutta tuleeko talvi tänä vuonna lainkaan Saloon?

– Tällä hetkellä pitkänkin aikavälin ennusteet lupaavat lauhaa säätä, mutta maaliskuussa voi vielä tulla kylmä jakso. Annetaan vielä mahdollisuus, että talvi tulee, mutta talven todennäköisyys pienenee päivä päivältä, sanoo meteorologi Ville Siiskonen Ilmatieteen laitokselta.

Ilmatieteen laitos on määritellyt Salon Kärkän mittauspisteen lämpötilatiedoista syksystä 1959 lähtien termisen talven alku- ja loppuajankohdan. Kuudenkymmenen vuoden mittaushistorian aikana terminen talvi ei ole jäänyt kertaakaan tulematta. Talvi alkaa, kun lämpötila tippuu pysyvästi nollan alapuolelle.

Yleensä talvi alkaa ennen vuodenvaihdetta. Varhaisin alkamispäivämäärä on vuodelta 2002, jolloin talvi alkoi 17. lokakuuta.

Kahdeksan kertaa mittaushistorian aikana talvi on alkanut vasta vuodenvaihteen jälkeen tammikuussa. Helmikuussa talvi ei ole alkanut kertaakaan, ja maaliskuussa talvi on alkanut kerran. Talvikautena 2007–2008 terminen talvi oli 16.3.–27.3. Se on myös mittaushistorian lyhin talvi.

Huhtikuussa terminen talvi ei ole alkanut kertaakaan.

– Huhtikuussa yöt voivat olla kylmiä, mutta päivisin aurinko lämmittää, sanoo Siiskonen.

Terminen talvi loppuu Salossa tyypillisesti maalis–huhtikuussa. Mittausjakson myöhäisin talven loppu osuu vuoteen 1966, jolloin pakkasjakso jatkui 18. huhtikuuta asti.

Varhaisin talven loppu koettiin Salossa vuonna 1989, jolloin plusasteet valtasivat sääkartat heti vuodenvaihteen jälkeen tammikuun toisena päivänä.

Lepän kukinta on alkanut. Kuva on otettu keskiviikkona Salossa. Kuva: SSS/Minna Määttänen

Mikäli terminen talvi ei tule tänä vuonna ollenkaan eteläiseen Suomeen, tilanne on poikkeuksellinen.

Ilmatieteenlaitoksen tilastot tuntevat yhden talvettoman talven: Ahvenanmaalla talvi jäi tulematta talvikaudella 2014–2015.

Suomessa on totuttu ajattelemaan, että vuotta rytmittää neljä vuodenaikaa. Talvikuukausia ovat joulu-, tammi- ja helmikuu, kevätkuukausia maalis-, huhti- ja toukokuu, kesäkuukausia kesä-, heinä- ja elokuu ja syyskuukausia syys-, loka- ja marraskuu.

Termisen talven määritelmä ei huomioi kuukausia vaan lämpötiloja.

– Itse en näe siinä ongelmaa, että terminen talvi olisikin vaikka huhtikuussa, sanoo Siiskonen.

Jos pakkasjaksoa ei tule maalis–huhtikuussa, vuodenaikojen termisten määritelmien mukaan Salossa ja muualla eteläisessä Suomessa siirrytään suoraan syksystä kevääseen.

Miten käy neljälle vuodenajalle tulevaisuudessa, jos ilmasto lauhenee edelleen? Meteorologi Ville Siiskonen arvioi asian olevan määrittelykysymys.

– Termisten vuodenaikojen määritelmät voivat olla mitä vaan. Ehkä tulevaisuudessa pitää kysyä, onko nykyiselle määritelmälle käyttöä.

 

Pysyvät lämpötilamuutokset määrittävät termiset vuodenajat

Yksinkertaistaen terminen talvi alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila putoaa pysyvästi nollan alapuolelle. Ilmatieteen laitos käyttää kymmenen päivän tarkastelujaksoa. Käytännössä termisen talven laskukaava seuraa lämpösummaa, ja termisen talven aikana voi olla myös yksittäisiä päiviä, jolloin vuorokauden keskilämpötila on plussalla.

Termisen talven alkamisajankohta määritellään aina jälkikäteen: kylmän jakson alkaessa ei voi tietää, miten pitkäksi aikaa lämpötila laskee.

Myös muille vuodenajoille on lämpötilaan perustuvat määritelmät: Kevät alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi nollan yläpuolelle. Kesä alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi +10 asteen yläpuolelle. Syksy alkaa, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvästi +10 asteen alapuolelle.