Somero kaavailee kyläkouluihin esikoulua ja 1–2. luokkia – sivistysjohtaja puolustaa Pitkäjärven ja Somerniemen päiväkoteja

1
Timo Kauhanen (vas.) ja Mika Känkänen sanovat, että Somerniemellä tarvitaan päiväkoti ehdottomasti. Kolmevuotiaat Juska ja Vivian ovat lähdössä hoitopäivän jälkeen kotiin.

Someron kaupungin sivistystoimi selvittää parhaillaan Oinasjärven ja Pitkäjärven kyläkouluihin vaihtoehtoa, jossa kouluissa toimisi esikoulu ja 1–2. luokat. Vuosiluokat 3–6 siirrettäisiin tässä vaihtoehdossa keskustan kouluihin.

Someron sivistysjohtaja Minna Mäkelä-Rönnholm sanoo, että malli on tällä hetkellä vahva vaihtoehto tulevaisuuden järjestelyiksi lasten määrän laskiessa.

– Kävimme Nurmijärvellä katsomassa tällaista koulua ja siellä kokemukset olivat hyviä, Mäkelä-Rönnholm huomauttaa.

Mallin mahdolliseen toteuttamiseen vaikuttavat kuitenkin myös valtion suunnitelmat.

– Jos kaavailut kaksivuotisesta esiopetuksesta toteutuvat, vaihtoehto joutuu uuteen valoon. Viisivuotiaiden kohdalla tämä järjestely ei välttämättä toimi, Mäkelä-Rönnholm korostaa.

Someron kaupungin päättäjät pohtivat parhaillaan, millainen koulu- ja päiväkotiverkko kunnassa on muutaman vuoden kuluttua. Kaupunginvaltuusto päättää asiasta aikaisintaan ensi syksynä.

Somerolla on parhaillaan neljä alakoulua, joista kaksi sijaitsee keskustassa, yksi Somerniemellä ja yksi Pitkäjärvellä.

Ulkopuolinen konsultti on esittänyt kolmen alakoulun eli Kirkonmäen, Pitkäjärven ja Oinasjärven lakkauttamista. Tässä vaihtoehdossa jäljelle jäisi vain suurin alakoulu eli Joensuu. Kiiruun yläkouluun tulisi myös alaluokkien opetusta.

Mäkelä-Rönnholm sanoo, että kaupunki yrittää nyt keksiä mahdollisimman avoimin mielin erilaisia vaihtoehtoja opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestämiseen lasten määrän laskiessa.

– Haluamme ideoita myös vanhemmilta ja henkilöstöltä siitä, mitkä olisivat toimivat ratkaisut.

Sekä Somerniemellä että Pitkäjärvellä on tällä hetkellä koulujen lisäksi päiväkodit. Mäkelä-Rönnholm puolustaa päivähoitopalveluiden säilyttämistä kylillä.

– Tilanne muodostuisi monen perheen kannalta kohtuuttomaksi, jos lapsi pitäisi kuljettaa Somerniemeltä tai Pitkäjärveltä päivähoitoon keskustaan. Esimerkiksi Somerniemeltä moni käy työssä pääkaupunkiseudulla. Se pidentäisi vielä entisestään lasten ja vanhempien päivää, jos lasta pitäisi kuskata päiväkotiin 20 kilometrin päähän.

Kylien päiväkotien tärkeys perheiden arjen sujumisen kannalta nousi esille myös koululaisten ja päivähoidossa olevien lasten huoltajille tehdyssä kyselyssä, johon vastasi 287 huoltajaa. Vanhemmilta kysyttiin myös näkemyksiä siitä, millaisia parannuksia mahdolliset koulujen ja päiväkotien lakkautukset toisivat.

–Tähän vastasi vain 58 huoltajaa, joista valtaosa totesi, ettei mitään. 12 huoltajaa katsoi, että oppimisympäristö paranisi, Mäkelä-Rönnholm kertoo.

Koulujen ja päiväkotien lakkautuksissa huoltajia huolestuttaa ennen kaikkea matkojen pituus. Myös huoli ryhmäkokojen kasvamisesta tuotiin esille.

Tärkeimmiksi asioiksi koulujen osalta vanhemmat nostivat tasokkaan opetuksen, sopivat ryhmäkoot, turvalliset koulumatkat sekä turvallisen ja terveellisen koulurakennuksen.

Someron päiväkodit


Kolme keskustassa, kaksi kylillä


Leivonpesä keskustassa 96 hoitopaikkaa.

Tuulihattu keskustassa 75 hoitopaikkaa.

Tervapääsky keskustassa 33 hoitopaikkaa.

Sammalniitty Pitkäjärvellä 28 hoitopaikkaa.

Leppäkerttu Somerniemellä 21 hoitopaikkaa.

”Päiväkoti ja koulu tarvitaan”


SSS

Timo Kauhanen hakee 3-vuotiasta Juskaa Somerniemen päiväkodista. Kauhanen sanoo, että päiväkodin säilyminen alueella on ehdottoman tärkeää.

– Itse ajan töihin Riihimäelle. Olisi ihan mahdoton tilanne viedä lasta hoitoon 20 kilometrin päähän Someron keskustaan, Kauhanen huomauttaa.

Samaa mieltä on 3-vuotiasta Viviania kotiin hakeva Mika Känkänen.

– Päiväkoti tarvitaan Somerniemellä ehdottomasti. Meidän perheessä vaimo käy työssä Lohjalla. Hän saa tuotu tytön aamulla tänne hoitoon ja itse saan haettu pois, Känkänen kertoo.

Känkänen ja Kauhanen puolustavat myös Somerniemellä sijaitsevan Oinasjärven koulun säilyttämistä.

– Jos tänne halutaan uusia asukkaita, päiväkoti ja koulu tarvitaan, he sanovat.

Iisalmesta kotoisin oleva Kauhanen toteaa, että lapsiperheelle tärkeiden palvelujen katoaminen Somerniemeltä johtaisi heidän perheen kohdalla mahdolliseen muuttoon pois alueelta.

– Matkoista tulisi liian pitkiä.

Stop uusille asukkaille

Jos tämä toteutuu, on meidän perheellä tasan kaksi vaihtoehtoa: muutto tai lapset kouluun Pusulaan Lohjan puolelle. Tämä ei ole mitään uhkailua, vaan realismia, kun katsoo matkoja.

Samalla lopetetaan kertaheitolla ja kokonaan muutto muualta. Somerniemelle on muuttanut tasaisesti lapsiperheitä. Muutamassa vuodessa on tullut parikymmentä sellaista perhettä, joilla on lapsia koulussa tai päiväkodissa. Pääkaupunkiseutu vielä siedettävän työmatkan päässä.