Grease, Viulunsoittaja katolla, Pieni merenneito, Niskavuoren naiset, Sound of Music. Someron lukion karonkkanäytelmien nimilistaa voisi jatkaa lähes loputtomiin, sillä kakkosten suururakalla on Somerolla pitkät vuosikymmenien katkeamattomat perinteet.

Joka lukuvuosi uusi ikäluokka ottaa haasteen vastaan ja valmistaa kolmessa kuukaudessa näytelmän, jossa oppilaat vastaavat kaikesta näyttelemisestä ja teemamusiikin tekemisestä lavasteisiin. Kaiken ytimessä on yhdessä tekeminen, sillä joka vuosi kaikilla toisen vuoden lukiolaisilla on näytelmässä oma tehtävänsä.

– Tätä osaa jo lukion ykkösellä odottaa. Näytelmän tekeminen on ollut todella mukavaa, sanovat lavasteryhmään kuuluvat Kaarle Mäkinen, Aki Frankberg, Kari Kivilä ja Eetu Nieminen.

Kaiken saaminen valmiiksi aikataulussa edellyttää oppilailta venymistä, mikä tarkoittaa myös ilta- ja viikonloppuharjoituksia. Sekin kuitenkin menee.

– Näytelmää ei saataisi tässä ajassa kuntoon, ellei lukiossa olisi näin hyvää yhteishenkeä. Toisaalta tämä kasvattaa edelleen yhteishenkeä. Olen tästä jutusta niin ylpeä kuin vain voi olla, huomauttaa Lauri Hellsten, jonka kädenjälki näkyy puisissa lavasteissa.

Kuvataiteen opettajan Tanja Holmbergin vetämän lavasteryhmän työmaa on ollut laaja: lavastus, puvustus, maskeeraus, ruokailujärjestelyt, kutsukortit …

– Kukaan ei ole vain pyöritellyt peukaloitaan, joten työt on saatu jaettua hyvin, Lauri kiittää.

Tänä vuonna karonkkanäytelmäksi on valittu H.C. Andersenin vuonna 1845 kirjoittama Lumikuningatar-satu.

– Lumikuningatar on iätön tarina hyvän ja pahan taistelusta, toisten auttamisesta, ystävyyden voimasta ja rohkeudesta, huomauttaa näytelmän ohjannut teatteritaiteen opettaja Helena Jalo.

Lumikuningattaren roolissa nähdään Alma Ali-Yrkkö. Hänelle näytteleminen on tuttua jo Somerniemen Musiikkiteatterista.

– Tässä aika on ollut tosi rajallinen, mutta porukka on hioutunut hyvin yhteen.

Lumikuningattaren rooli on Almalle mieluinen.

– On ollut tosi mielenkiintoista miettiä, miten tulkitsee niin kylmää ja kalseaa hahmoa.

Lumikuningattaren lumoamaa poikaa Kaita esittää Anssi Maulammi.

– Olen esittänyt viimeksi alakoulun joulunäytelmässä Joosefia, mutta on todella mukava esiintyä ja ilmaista itseään, huomauttaa vapaa-ajallaan jääkiekkokaukalossa viihtyvä Anssi.

Alisa Palander tekee monen muun oppilaan tavoin näytelmässä monta roolia.

Lumikuningattaren tekemiseen on osallistunut kaikkiaan 46 oppilasta. Anssi Maulammi ja Lauri Hellsten sanovat urakan sitoneen porukan entistä tiiviimmäksi joukoksi.

– Pienessä lukiossa kaikki tuntevat kaikki, mutta nyt on tullut enemmän juteltua muidenkin kuin omien kavereiden kanssa.

Näytelmän musiikista vastaa oppilaiden orkesteri, jota johtaa musiikinopettaja Katriina Helmi.

Someron lukion Lumikuningattaren yleisönäytökset Kiiruun koulun ruokalassa torstaina 13. helmikuuta kello 16.30 ja 19.00.

Intiaanipantoja ja yököttäviä juomia

Someron lukion entinen historian ja yhteiskuntaopin opettaja Leeni Tiirakari teki urallaan koulun kakkosluokkalaisten kanssa 35 karonkkanäytelmää. Tiirakari muistuttaa, että Someron tapaista katkeamatonta näytelmäperinnettä ei lähiseuduilta löydy.

– Somerolla oppilaat ovat aina lähteneet innolla tekemään draamaa.

Abiturienttien kunniaksi järjestettyyn karonkkaan kuuluivat aiemmin kiinteästi myös jäynät.

– Jäynät liittyivät aina näytelmän teemaan. Eemelin Metkuissa jokaisen abin piti juoda yököttävää juomaa, jotta he pääsivät saliin. Kun näytelmänä oli Pocahontas, oli kaikilla inkkaripanta tekstillä. Jos joku abi oli ajanut autonsa ojaan, oli pannassa teksti loistava kuski, muistelee Tiirakari parinkymmenen vuoden takaisia jäyniä.

Tiirakari nautti itse näytelmien tekemisestä valtavasti.

– Se oli aina yhtä hauskaa. Kun yksi ikäluokka teki hyvän näytelmän, päätti seuraava tehdä vielä paremman.

Someron lukion kakkosten näytelmän tekemiseen osallistuu jokainen oppilas. Lumikuningattarena nähdään Alma Ali-Yrkkö ja hänen lumouksensa valtaan joutuvana Kaina Anssi Maulammi. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Jätä kommentti