Hallitus käsittelee huomenna koronavirustilannetta, tiedotustilaisuus torstaina

0

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus käy huomenna läpi koronavirustilannetta ja siihen varautumista, kerrotaan valtioneuvoston kansliasta STT:lle.
Eduskuntaryhmiä informoidaan torstaina aamupäivällä, ja torstaina iltapäivällä hallitus järjestää tiedotustilaisuuden.
Pääministeri Marin myös tviittasi, että Suomen varautumisesta koronavirukseen annetaan myös pääministerin ilmoitus eduskunnalle torstaina.
Sosiaali- ja terveysministeriö kertoi tänään asettaneensa sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista ja johtamista tukevan työryhmän koronaviruksen vuoksi.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan koronaviruksen tartuntariski on suurentunut Manner-Kiinan lisäksi Iranissa, Etelä-Koreassa sekä Italiassa Veneton, Lombardian, Piemonten tai Emilia-Romagnan alueilla.

Terveydenhuollon asiantuntijat koottiin koronavirus-työryhmäksi

Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) on asettanut sosiaali- ja terveydenhuollon varautumista ja johtamista tukevan työryhmän koronaviruksen vuoksi. Ryhmän tavoite on tehostaa johtamista ja toimenpiteiden koordinointia ministeriön toimialalla.
Yksikönjohtaja Tuija Kumpulainen STM:stä kertoo STT:lle, että ryhmän perustamisen pohjana on vuosia sitten tehty pandemiasuunnitelma. Ihmisten kokoaminen käynnistettiin Kumpulaisen mukaan jo useampia viikkoja sitten, kun tilanne Kiinassa alkoi pahentua.
– Meillä on ollut asiantuntija- ja johtajatason epävirallisia kokouksia jo useamman viikon ajan, ja tässä taustalla on käyty keskusteluita ja arvioitu omaa terveydenhuoltoamme. Sitä ei vain aikaisemmin ole tuotu julkisuuteen, koska kansallinen varautuminen on osin salassa pidettävää, itsekin ryhmään kuuluva Kumpulainen sanoo.
Ryhmän tehtävänä on pitää yllä tilannekuvaa, eli arvioida mitä Suomessa ja maailmalla on koronaviruksen osalta meneillään, mikä on Suomen valmiusaste ja pitääkö sitä muuttaa.
– Toinen tehtävämme on antaa meille kertyvän tilannekuvan pohjalta toimintaohjeita ja -suosituksia terveydenhuollolle.
Työryhmän apuna on asiantuntijoista koostuva operatiivinen ryhmä, joka valmistelee asiat ”pääryhmälle”. Ryhmien toimikausi on voimassa toistaiseksi.

STM:n, THL:n, Valviran ja Fimean johtajat koolla

Työryhmään kuuluu toistakymmentä ihmistä STM:stä, Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL), Valvirasta, Fimeasta ja aluehallintovirastosta. Mukana ovat myös yliopistosairaanhoitopiirien johtavat ylilääkärit.
– Tarkoitus on, että sillä rakenteella pystymme ohjeistamaan eri puolet niin, että menemme samassa rytmissä koko maassa. Tärkein asia on se, että meillä on hyvä valmius eri puolilla (maata) ja tiedonkulku siitä, että mitä missäkin on meneillään. Että olemme varautuneet siihen, jos epidemia iskee, Kumpulainen selvittää.
Aluehallintovirasto on Kumpulaisesta erityisen tärkeä kumppani, koska mahdollisen epidemian tullen avin valvomat erilaiset vanhusten asumisyksiköt ovat toimenpiteiden kohteina.
– Avi myös tarvittaessa ohjeistaa yksityisen terveydenhuollon.
Ryhmä on ehtinyt kokoontua kerran järjestäytymiskokoukseen viime viikolla. Pääryhmä kokoontuu tilanteen mukaan harvemmin tai ahkerammin.
– Toki on selvää, että jos tulee todellinen epidemia, on katsottava alueellista tilannetta. Ei kaikki voi olla Helsingissä, vaan yhteistyötä on tiivistettävä erva-johtoisesti alueen muun terveydenhuollon kanssa.

Kouluja ja päiväkoteja voitaisiin sulkea

Italiassa ihmisiä on eristetty koteihinsa koronaviruksen takia ja kokonaisia alueita on suljettu.
– Maissa on niin erilaiset lainsäädännöt. Meillä yleisvaarallisen taudin saaneen yksityisen henkilön voi määrätä kotikaranteeniin, mutta tartuntatautilainsäädäntömme ei suoraan tunnista sellaista mahdollisuutta, että voitaisiin laittaa kaupunkeja kiinni, Kumpulainen sanoo.
Tartuntatautilaki mahdollistaisi koulujen ja päiväkotien sulkemisen sekä yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten kieltämisen tartuntavaaran aikana.
– En muista, milloin tätä mahdollisuutta olisi Suomessa käytetty.
Jos Suomessa olisi tilanne, että kouluja alettaisiin epidemian takia sulkea, Kumpulaisen mukaan asian voisi päättää kunnan lautakunta.
– Jos tilanne olisi sama useamman kunnan alueella, silloin päätökset tekisi aluehallintovirasto. Oma kysymyksensä on se, onko se toimiva tapa panna alue kiinni ja hoitaako se tätä asiaa, Kumpulainen pohtii.

STT

Kuvat: