Kuopion yliopistollisessa sairaalassa tutkittiin kaksi ihmistä koronavirusepäilyn vuoksi – tutkitut vetäytyivät kotieristykseen odottamaan tuloksia

0

Kuopion yliopistollisessa sairaalassa (Kys) on ollut koronavirusepäilyn takia tutkittavana iisalmelaispariskunta, jolla ilmeni lieviä hengitystieinfektion oireita Pohjois-Italiaan suuntautuneen matkan jälkeen. Kysin mukaan testitulokset saadaan huomiseen mennessä. Eilen uutisoitiin pariskunnan toista osapuolta koskeneesta tartuntaepäilystä.
Kys kertoo tutkittujen olevan hyväkuntoisia ja odottavan vastauksia kotieristyksessä.
– Kotieristys tarkoittaa, että he eivät liiku itse ollenkaan kotinsa ulkopuolella. He halusivat itse olla kotona, ja se onkin huomattavasti mukavampi vaihtoehto kuin sairaalahuone, kertoo Kysin infektioylilääkäri Irma Koivula STT:lle.
Pariskunnan matkareitti on tiedossa, mutta Koivulan mukaan sen suhteen ei ole tarvinnut ryhtyä toimenpiteisiin, sillä henkilöillä ei ole ollut oireita matkan aikana.
– (Oireeton tartunta) on teoreettisesti ottaen mahdollinen, mutta riski on niin pieni. Olen konsultoinut tästä asiasta THL:ää (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos). Toki nämä matkustustiedot voidaan tarvittaessa toimittaa heille ja THL tekee sitten päätökset, mutta sieltä saadun alustavan tiedon mukaan tilanne on hyvä, kun henkilöt ovat olleet koko matkan oireettomia, hän sanoo.
Tiedossa ovat Koivulan mukaan ne yksittäiset henkilöt, jotka ovat viettäneet pariskunnan jäsenen kanssa yli 15 minuuttia ja siten altistuneet mahdolliselle tartunnalle.
– Heidän osaltaan ryhdytään tarvittaessa toimenpiteisiin, jos käy ilmi, että (pariskunta) on tartunnan saanut. Heille ei ole vielä ilmoitettu asiasta, koska tautia ei ole vielä tiedossakaan. Ensin täytyy tietää, ovatko he altistuneet, oli onko tutkituilla tautia vai ei.
Suomessa on tähän mennessä varmistettu yksi koronaviruksen aiheuttama tautitapaus Lapissa ja yksi Husissa. Suomalaisnainen oli keskiviikkona hyväkuntoisena hoidossa Husissa eristyksissä.

Etelä-Savon koronaepäilystä tulokset tänään

Etelä-Savossa on otettu koronavirusnäytteet yhdeltä potilaalta ja tuloksia odotetaan myöhemmin tänään, kertoo Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Essote.
Essote tiedotti koronaepäilystä eilen. Potilaan kerrotaan olevan hyvävointinen ja kotieristyksessä.
Asiasta tiedotetaan lisää, kun tulokset valmistuvat. Julkistamisen tarkkaa kellonaikaa ei ole tiedossa.

VTT lähetti kymmeniä työntekijöitä kotiin varotoimenpiteenä

Teknologian tutkimuskeskus VTT lähetti eilen Espoon Otaniemen toimipisteestään 50 työntekijää kotiin varotoimenpiteenä. Kerros, jossa VTT:n työntekijät työskentelevät, tyhjennettiin desinfiointia varten.
Mittavat toimet aloitettiin, koska VTT:n kaksi työntekijää on ollut Pohjois-Italiassa työmatkalla, ja seurueen yhdellä suomalaisjäsenellä on ollut influenssan kaltaisia oireita matkan jälkeen. Oireita saanut ei ole VTT:läinen, kertoo viestintäpäällikkö Leena Rantasalo VTT:stä.
– Joistain uutisista saattaa saada käsityksen, että meillä on ollut koronavirusepäilys. Tilanne on kuitenkin ollut se, että kaksi VTT:n työntekijää tuli Pohjois-Italiasta työmatkalta, ja heidän seurueessaan on ollut henkilö, joka on saanut influenssan kaltaisia oireita. Kyse ei ole siitä, että VTT:läisellä henkilöllä olisi koronavirusepäily tai että edes heidän seurueessaan olisi koronavirus, Rantasalo kertoo.
Rantasalon mukaan VTT:n työntekijöillä ei ole ollut influenssaoireita.
– Tämä on ollut meiltä varmasti tosi mittava varotoimenpide. Tilat, joissa (Pohjois-Italiassa työmatkalla olleet) henkilöt ovat käyneet, on desinfioitu tänä aamuna. On pyydetty, että työntekijät olisivat etätöissä 14 vuorokautta. Tarkennamme ohjeita sitä mukaa, kun viranomaiset päivittävät ohjeitaan.
VTT:n tietojen mukaan matkaseurueessa ollut, influenssaoireita saanut suomalainen ei ole yksi niistä, joiden koronavirustartuntaepäilystä on uutisoitu eilen ja tänään.
VTT on tiedottanut asiasta kiinteistön toimijoille ja käyttäjille.

STT

Kuvat: