Teatteri Provinssi palaa juurilleen Rikalanmäelle

2
Eija Halkilahti (vas.), Laura Kuisma, Joonas Suominen ja Mikko Halkilahti odottavat innolla, että Rikalanmäen kulttuuritoiminta pääsee vauhtiin. Teatteritilaa kävi katsomassa myös Halikon kunnan entinen kunnanjohtaja Simo Paassilta (taustalla), jonka kanssa Teatteri Provinssi aikanaan neuvotteli tilan vuokraamisesta. Kuvat: SSS/Minna Määttänen

Salon Rikalanmäen teatterivintissä alkaa iso remontti. Aikaisemmin teatterina toimineeseen tilaan pitää rakentaa uudestaan muun muassa katsomo sekä teatterissa tarvittava tekniikka.

– Kaikki muu paitsi esityslava on purettu, harmittelee Teatteri Provinssin johtaja ja tuottaja Seppo Suominen .

Teatteri Provinssi aloitti vuonna 2000 toimintansa Rikalanmäellä Karhu -näytelmällä. Ensimmäinen kesäteatteriesitys oli Åminnen herra kesällä 2001.

Suomisen mukaan Rikalanmäki oli teatterin kesäkoti aina vuoteen 2014 asti. Rikalanmäellä ehdittiin esittää kaikkiaan 16 teatterin omaa tuotantoa, kunnes Rikalanmäki vaihtoi omistajaa ja teatteri joutui luopumaan paikasta.

Nyt Teatteri Provinssi on palaamassa takaisin juurilleen, kun Rikalanmäen uudet omistajat Eija ja Mikko Halkilahti ottivat yhteyttä Suomisen perheeseen ja ehdottivat yhteistyötä.

– Olemme seuranneet Rikalanmäen vaiheita, mutta silti Halkilahtien yhteydenotto tuli yllätyksenä. Asiaa ei kuitenkaan tarvinnut miettiä kauaa. Me palaamme takaisin Rikalanmäelle, Suominen iloitsee.

Rikalanmäki saa oman tuottajan. Laura Kuisma lupaa mäelle monipuolista kulttuuritarjontaa.

Teatteri- ja muu kulttuuritoiminta alkaa Rikalanmäellä jo tulevana kesänä, heti kun teatteritila saadaan valmiiksi. Kesäteatteria ei Rikalanmäellä kuitenkaan vielä tänä kesänä nähdä, Suominen sanoo.

Teatteri Provinssin Rikalanmäen toimintojen tuottajana tulee toimimaan Laura Kuisma . Seppo Suominen puolestaan jatkaa Teatteri Provinssin muiden toimintojen tuottajana.

– Toimintamme jatkuu entisellään. Emme ole luopumassa mistään tilasta.

Teatteri Provinssin päänäyttämö on Astrum-keskuksessa. Lisäksi teatterilla on käytössä näyttämö Sokos Hotel Rikalan yhteydessä. Kesäteattereita teatterilla on kaksi: Mustion linnan kesäteatteri ja Mathildedalin kesäteatteri. Teatteri Provinssin sopimus Rikalanmäen omistajien kanssa on viisivuotinen.

Rikalanmäen tuottaja, musiikkikasvatuksen maisteri Laura Kuisma kertoo, että Rikalanmäellä tullaan kokemaan monipuolisesti kulttuuria.

– Itselläni on kansanmusiikkitausta. Olen tehnyt paljon myös muun muassa musiikkiteatteriin ja musikaaleihin liittyviä juttuja, hän kertoo.

Kuisman mukaan Rikalanmäen kulttuuritarjontaa mietitään parhaillaan yhdessä omistajien kanssa.

– Otamme todella mielellämme ideoita vastaan myös yleisöltä, hän vinkkaa.

Seppo Suominen näkee, että Rikalanmäellä voidaan järjestää muun muassa konsertteja, festareita, teatterivierailuja ja stand upia.

– Myös lapsille on tulossa ohjelmaa. Lapsissa on teatterin tulevaisuus, huomauttaa Joonas Suominen .

Seppo Suomisen mukaan teatteritilasta on tulossa entistä ehompi. Katsomosta tulee nouseva ja sinne asennetaan pehmeät tuolit.

– Bio Salon vanhat tuolit sopivat tilaan erinomaisesti, Suominen sanoo. Katsomoon on tulossa satakunta paikkaa.

Uudet omistajat saaneet lukuisia yhteydenottoja

Halikon Rikalanmäen uudet omistajat Eija ja Mikko Halkilahti ovat saaneet lukuisia yhteydenottoja, kun tieto omistajavaihdoksesta tuli julkisuuteen.

– Ihan mahtavaa, kun ihmiset ovat niin innoissaan ja kiinnostuneita, Eija Halkilahti sanoo. Mahdollisia yhteistyökumppaneita uudet omistajat ovat tavanneet päivittäin.

Ensi viikolla pariskunta tapaa Museoviraston väkeä. Rikalanmäki on yksi Suomen tunnetuimmista rautakauden kalmistoista, ja alue on Museoviraston suojelema.

– Olemme kiinnostuneita alueen historiasta ja haluamme, että se myös näkyy. Muinaispolku on vapaasti kaikkien kuljettavissa, Eija Halkilahti sanoo.

Suunnitelmat ensi kesää varten ovat jo pitkällä. Rikalan Krouvissa avautuu kesäkuun alussa kahvila. Kahvila on tarkoitus pitää avoinna myös teatteri-iltoina.

– Kahvilan yläkertaa voi puolestaan vuokrata esimerkiksi juhla- tai kokouskäyttöön. Myös teatterin alakerta remontoidaan juhlatilaksi, Halkilahdet kertovat.

Rikalanmäellä on myös muita pienempiä tiloja sekä muun muassa asunto.

– Nämä toimisivat esimerkiksi toimisto- ja ateljeetiloina. Ja asuntoon olisi mahtava saada asukas, joka voisi toimia Rikalanmäen talonmiehenä, Eija Halkilahti heittää.

Tuike

Tämä oli mukava uutinen. Innolla odotetaan sitä kesäteatteria Rikalanmäelle.

Hyvä, että katsomosta tulee nouseva, koska Sokos Rikalan yhteydessä oleva katsomo on siitä ikävä, ettei tahdo nähdä lavalle, kun katsomossa lähes kaikki penkit ovat samat tasossa. Varsinkin, jos oma istumapaikka on taaempana, niin edessä istujat peittävät huonolla tuurilla koko näkyvyyden.
Lisäksi tilassa on hirveitä betonipylväitä ja tolppia, jotka myös saavat aikaan näköesteitä.

Jouni Mäntylä

Hieno homma. Saadaan Rikalanmäkeen taas eloa ja kahviokin vielä.