Wood ei tullut tänne tönittäväksi – uuden ja isomman Vilppaan ensi-ilta oli vakuuttava

0
Jeremiah Wood osoitti pärjäävänsä Korisliigan ehkä fyysisintä sentteriä BJ Raymondia vastaan. (Kuva: Rami Myllymaa)

Uusi ja isompi Vilpas esiintyi ensimmäisen kerran sunnuntai-iltapäivällä Pyynikin Palloiluhallissa.

Takkuinen ja rytmitön esitys olisi ollut täysin ymmärrettävää, sillä Samuel Haanpään ja Jeremiah Woodin debyyttien lisäksi Tobin Carberry puuttui kokoonpanosta. Mutta kuten Ville Tuomisen Vilppaalla on ollut tapana, muutokset näkyivät joukkueen pelaamisessa pelkästään positiivisesti.

Kovan paineen pallolle laittanut Vilpas piti Pyrinnön 75 pisteessä, mikä on peräti 22 pistettä vähemmän kuin Pyrinnön keskiarvo kotiotteluissa.

Lähtökohtiin nähden suurin yllätys oli se, että Vilpas piti ottelun kontrollin koko ajan itsellään. Toki Pyrintö pääsi juoksemaan avauspuolikkaalla muutaman helpon korin Vilppaan pallonmenetyksen jälkeen ja toisella puoliajalla Antero Lehdolla oli aivan liikaa tilaa heittää. Isossa kuvassa Vilppaan esitys oli luja, kun ottaa huomioon, että ottelu pelattiin sarjavitosen kotikentällä.

– Vaikka meillä oli uusia pelaajia, niin tuntui, että saimme konseptimme kasaan, Vilppaan päävalmentaja Ville Tuominen kertoi lehdistötilaisuudessa.

Vilpas on voittanut Pyrinnön tällä kaudella jokaisessa neljässä ottelussa.

– Kerta toisensa jälkeen törmäämme heidän intensiteettiin ja homma leviää käsiin. Vilpas on pirun hyvä joukkue, Lehto myönsi.

– Vilpas on erittäin hyvä monella eri osa-alueella. Heillä säilyy maltti paremmin, Pyrinnön päävalmentaja Sami Toiviainen kehui.

Tuominen ei antanut Woodille pehmeää paluuta Korisliigaan, vaan laittoi hänet suoraan puolustamaan sarjan vantterinta sentteriä BJ Raymondia.

Wood selvisi tehtävästään hyvin: Raymond heitti 10 kertaa ohi ja jäi 18 pistettä pakkaselle, kun taas Wood heitti 11 pistettä ja jäi kahdeksan pistettä plussalle. Vilppaan ei tarvinnut Woodin ansiosta tuplata Raymondia, mikä taas vähensi entisestään Pyrinnön tilaa.

Vaikka otoskoko on mahdollisimman pieni, niin silti on kysyttävä: jos kerran Raymond ei pystynyt puskemaan Woodia tieltään, niin kuka tässä sarjassa pystyy?

Wood ja Vilppaan toinen iso mies Jamuni McNeace täydensivät hyvin toisiaan. McNeace hallitsi ilmatilaa kentän molemmissa päissä ja häntä rikottiin peräti seitsemän kertaa.

– Jeremiah ottaa vahvimmat vastustajat pois, se sopii minulle, McNeace myhäili.

Vilppaan kovimmat minuutit kellotti Henri Kantonen, jonka epäkiitollinen tehtävä oli puolustaa kuusi senttiä pidempää Ray Nixonia ja ajoittain myös 30–40 kiloa painavampaa BJ Raymondia. Kantonen selvisi tästäkin tehtävästä. Nixon ja Nick Kelloggin turhautuminen paistoi läpi suoratoistopalvelun.

Myös Aatu Kivimäki nousi alun vaikeuksien jälkeen hyvälle tasolle. Kivimäki päätti kolmannen neljänneksen upottamalla pitkän kuljetuksen päätteeksi kolmen pisteen työntöheiton, josta Arsi Harju olisi ollut ylpeä.

Kivimäelle ja Kantoselle hyvän avun antoi Elias Eerikinharju, joka piti painetta yllä tärkeät kahdeksan minuuttia: Korihaiden ylijäämäpelaajasta on ollut jo nyt iso apu Vilppaan aktiivisen pelitavan toteutuksessa.

Pyynikin ylivoimainen kunkku oli kuitenkin Tim Coleman. Työn sankari sinkoili parketilla lähes 33 minuuttia, heitti 14 pelitilanneheitosta vain neljä ohi, raapi kahdeksan levypalloa ja riisti neljä kertaa. Colemanin teholukema 35 on liigakauden kolmanneksi kovin!

Lähes kahden vuoden tauolta Korisliigaan palanneen Haanpään debyytti oli lupaava. Hän ei tyytynyt palloseinän rooliin, heitti yhdeksässä minuutissa kuusi pistettä ja täytti paikkansa yhdeksän pelaajan rotaatiossa. Haanpään ottelu kuitenkin loppui ennen aikojaan alaraajavamman vuoksi.

Tuominen myönsi, että on Haanpään tilanteesta ”huolissaan”. Haanpää menee maanantaina tarkempiin tutkimuksiin.

Vilppaan viimeinen ottelu ennen kahden viikon maaottelutaukoa on keskiviikkona sarjajumbo Korihaita vastaan.

Pyrintö–Vilpas 75–89 (17–24, 15–16, 24–26, 19–23)

Pyrintö: Antero Lehto 18/0, Benjamin Raymond 17/7, Khalil Small 11/6, Nick Kellogg 9/2/5 syöttöä, Raymond Nixon 9/6, Petri Heinonen 6/2, Panu Peltokangas 3/2, Justus Kilpinen 2/2, Eero Lehtonen 0/0, Lassi Kilpinen 0/1.
Vilpas: Tim Coleman 26/8, Jamuni McNeace 16/4, Jeremiah Wood 11/7, Mikko Koivisto 10/1, Aatu Kivimäki 9/2/5 syöttöä, Samuel Haanpää 6/1, Henri Kantonen 5/2, Riku Laine 4/4, Elias Eerikinharju 2/1.
Erotuomarit: Ville Selkee, Joona Haaja, Elias Anttonen.
Yleisöä: 810.

Jätä kommentti