Joni Ekmanin tuore soololevy Sinulle… soi tarttuvia melodioita ja tarjoilee tyylitietoista kitararockia. Tammikuussa ilmestynyt levy on kerännyt runsaasti hehkutusta. Soundi antoi sille neljä tähteä viidestä ja Radio Helsinki nosti sen viikon levyksi tammikuun lopulla. Kappaleet ovat saaneet radiosoittoa myös Yleisradion kanavilla. Ekmanin mukaan tärkein palaute on kuitenkin keikalle kertyvä yleisö, ”ettei tarvitse soittaa tyhjille seinille”.

– Tietysti kaikki vaikuttaa kaikkeen: joku voi lukea arvion ja kiinnostua sen perusteella tulemaan keikalle.

Ekman arvelee kasvaneen mielenkiinnon syyksi sitä, että levyn on ”kerrankin” julkaissut joku muu kuin hän itse. Sen takana on tamperelainen levy-yhtiö Soit se silti, joka hallitsee myynnin edistämisen ja mainostamisen.

– Yhtiötä pyörittää pitkän linjan tekijä Esa Tontti, jolla on myös ohjelmatoimisto Alt Agency ja hyvät verkostot. Mukavaa antaa jonkun muun välillä hoitaa levitys ja keikkamyynti. Tähän asti olen hoitanut suurimman osan itse.

Somerolla syntynyt, Tampereella asuva Joni Ekman on herättänyt huomiota ja ihastusta jo pitkään. Alusta lähtien häntä on kehuttu biisien tekemisen tajusta.

Ekman toteaa maailman olevan täynnä aiheita. Idea voi lähteä liikkeelle lauseesta, jonka ohikulkija sanoo kadulla puhelimeensa tai levyltä kuullusta tekstin pätkästä, jonka hän on mielessään kääntänyt suomeksi.

– Usein biisi lähtee liikkeelle parista sanasta, joiden ympärillä alkaa pyörittää melodiaa ja ideoida tarinaa.

Tiivistä tahtia musiikkia julkaisseen Ekmanin seuraava levy ilmestyy aikaisintaan loppuvuodesta.

– Jos julkaisee kaksi levyä vuodessa, saa kuulla tekevänsä liikaa. Itsestä tuntuu, ettei ole muuta tehnyt kuin pyöritellyt peukaloitaan. Täytyy muistaa, että Creedence Clearwater Revivalin neljä parasta levyä ilmestyi puolentoista vuoden sisällä. Siinä on hyvä tavoite!

Joni Ekman on löytänyt oman tiensä ja tyylinsä tehdä musiikkia. Kuva: SSS/Minna Filppu

Ekman musiikilliset kyvyt alkoivat näkyä vasta teini-iässä. Hän sai ensimmäisen sähkökitaransa 13-vuotiaana, kun äiti kysyi joululahjatoiveita eikä poika keksinyt muutakaan.

– Olin juuri päässyt yläasteelle, jossa oli käytössä kaikki bändisoittimet. Se oli innostavaa, mutta olin luokan ainut, joka ei osannut soittaa peruskomppia rummuilla. Ajattelin, että jos saan oman kitaran, voin opetella soittamaan ja näyttää kaikille seuraavana lukuvuonna.

Ekman rämpytteli epävireistä kitaraansa kuukauden verran, mutta homma jäi kesken.

– Yhdeksännellä luokalla sosiaalinen elämäni oli niin pientä, että tartuin uudestaan kitaraan. Etsin netistä tabulatuureja ja ohjeita sormien sijoitteluun. Käänteentekevää oli voimasoinnun ymmärtäminen. Rock-musiikki perustuu siihen, eikä tarvita kuin kolme sormea, nauraa Ekman ja kertoo aloittaneensa soittamalla Ramonesia.

Puoli vuotta myöhemmin oli jo koossa ensimmäinen bändi Johnny Ekman & H.I.V. ja biisejä alkoi syntyä. Varsinaista vauhtia muusikkous otti Ekmanin muutettua Tampereelle kymmenen vuotta sitten.

Alkuvuonna Ekman on soittanut soololevynsä tiimoilta useita keikkoja Helsingissä, Tampereella, Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Kouvolassa. Tänään perjantaina Joni Ekman & Siivet keikkailee Turussa.

– Kesäksi on luvassa tiiviimpää keikkailua Siivet-bändin kanssa. Katsotaan, jos pääsisi jonnekin festareillekin. Olisi hauskaa nähdä samalla Tehosekoitin.

Ekman kuvailee Tehosekoitinta viimeiseksi suomalaiseksi rokkibändiksi. Hän tutustui vuonna 2004 keikkailun lopettaneen, mutta tänä vuonna festivaalikeikkoja tekevän bändin tuotantoon, kun sai tietää musiikkinsa kuulostavan vanhalta Tehosekoittimelta

– Myöhemmin sekin on vaikuttanut tekemiseeni.

Vaikutteet elävät ja vaihtuvat sitä mukaa, kun Ekman kuulee erilaista musiikkia.

– Ennen uusinta levyäni olin kuunnellut paljon Dire Straitsia ja muuta kevyempää rockia. Nyt olen väsäillyt seuraavan levyn biisejä ja kuunnellut The Whota. Olen ottanut vaikutteita sen soundeista ja biisien rakenteesta. Syntetisaattori tulee raikaamaan seuraavalla levyllä.

Ekmanin mielestä tiensä voi löytää ilman kirjaoppia.

– Monet suosikkibändeistä ovat soittotaitojensa puolesta niin rajallisia, että ovat joutuneet käyttämään mielikuvitustaan löytääkseen tekemisensä tavat. Siksi ne myös kuulostavat omaperäisiltä.

Joni Ekman nousee lavalle useamman kerran kuussa. Kuva: SSS/Minna Filppu

Soolouransa lisäksi Ekman on mukana monessa. Kaksi levyä julkaisseelle Joni Ekman & Koiralle on sovittu muutama keikka kevääseen, jolloin Ekman keikkailee kitaristina myös Ninni Luhtasaaren Ninni Forever Bandissä. Sen pian ilmestyvälle levylle hän on tehnyt kitarasovitukset.

– Viime syksynä otin hoitaakseni kitaristin pestin toisestakin tamperelaisbändistä Rock Siltanen Group. Lisäksi on alkuvaiheessa yksi vielä nimetön projekti, jossa olen rummuissa.

Joni Ekman on löytänyt oman tiensä ja tyylinsä tehdä musiikkia. Hän on soittanut jo niin pitkään, että on saanut seuraajia nuoremmista.

– Onhan se hienoa. En jaksa itse tehdä saman tyyppistä musiikkia koko ajan, joten on kiva, jos joku jatkaa siitä, minkä olen itse jättänyt. Kun on yhden askeleen edellä, voivat muut tulla perässä.

Joni Ekman & Siivet keikalla Turun Dynamossa (Linnankatu 7) 14.2. Lämppäreinä Huolet & Murheet sekä Nykyaika. Liput ovelta 10 euroa.

INDIE ROCKIN VAIKUTTAJA

Joni Ekman

Syntyi Somerolla 20.11.1991.

Asunut Tampereella vuodesta 2010.

Säveltää, sanoittaa, laulaa, soittaa kitaraa ja rumpuja.

Indierokkari taitaa monet tyylilajit glamrockista Suomi-rokkiin ja melodisen punkkiin.

Bändejä muun muassa Joni Ekman & Siivet, Joni Ekman & Koira, Lähtevät Kaukojunat, Ninni Forever Band ja The Achtungs.

Soololevyt Joni Ekman (2015), Ikuisesti, Rock’n’roll (2016), Uneton Tampereella (2017) ja Sinulle… (2020).

Bändilevyt Joni Ekman & Koira (2017) ja Uskon musiikkiin (2019), Lähtevät kaukojunat (2014) ja II (2018) sekä lukuisia singlejä, EP:eitä ja kasetteja.

Motto: Tärkeintä elämässä on tehdä jotain muuta.