Ulkona oli plus viisi ja hallissa plus viisikymmentä – Wood nosti hengen kattoon

0
Jamuni McNeace oli keskiviikkonakin omissa korkeusissaan.

Ville Tuomisen Vilppaassa on kytenyt koko kauden samanlainen kipinä kuin Joonas Iisalon Vilppaan avauskaudella 2016–2017.

Pelaaminen on vapautunutta, pelaajat ovat vapautuneita ja kaikki tekeminen on kollektiivista ja kivaa. Paine ei kurista kaulusta.

Eilinen ottelu Korihaita vastaan oli loistava esimerkki tästä. Joukkue oli edelleen vajaamiehinen, helpottava maajoukkuetauko kurkki 40 peliminuutin päässä ja vastassa oli sarjajumbo. Ainekset laiskanpulskeaan korisiltaan olivat kasassa.

Vilpas kuitenkin teki illasta ilotulituksen. Kotijoukkue painoi kaasua koko kahdeksikolla, eikä antanut Korihaille mitään ilmaiseksi. Ero kasvoi reilun pisteen minuuttitahtia kotiyleisön lyödessä tahtia. Summerin soidessa viimeisen kerran, tulostaululla oli poikkeukselliset lukemat 115–65.

– Ennen matsia jännitin, että onkohan energiat kohdillaan. Ei olisi tarvinnut jännittää, Tuominen myhäili ottelun jälkeen.

– Ulkona on hieno keli. Plus viisi astetta. Voitaisko puhua mieluummin siitä, Korihaiden päävalmentaja Jarno Nikula pyysi.

Sori Nikula. Puhutaan nyt siitä, kun sisällä hallissa oli plus viisikymmentä.

Vilppaan kokemat takaiskut ovat tehneet joukkueesta vahvemman. Seurajohdon reagointi jatkuvasti muuttuneeseen tilanteeseen ei ole ollut pelkästään nopeaa vaan myös onnistunutta.

Jos Vilppaan henki oli ennen takaiskuja korkealla, niin viimeinen (noin 120 kiloa painava) palanen Jeremiah Wood on nostanut sen kattoon. Wood on valloittanut lyhyessä ajassa niin joukkueen kuin sen ympärillä olevat ihmiset.

– Kun Wood veti ennen esittelyä omaa Haka-tanssiaan, niin kukaan ei kehdannut lähteä kentälle löysäilemään, Tuominen nauroi.

Kentällä Wood kylvi odottamatonta tuhoa: 26 minuutissa 26 pistettä, 13 levypalloa, 6 syöttöä ja plusmiinuslukema +41!

– On se aika äijä. Ajatuksena oli, että työnnetään palloa sisälle Woodille ja katsotaan, mistä Korihait tulee auttamaan, Tuominen kertoi.

Apua ei tullut. Niinpä Wood nakutti omintakeisilla työntöheitoillaan ja nopeilla pyörähdyksillään 18 pistettä taukoon mennessä.

– Tuntui todella hyvältä. Olen innoissani! Pukukopissa on hauskaa ja harjoittelemme kovaa, Wood kertoi ja käytti sanaa ”super” neljä kertaa minuutin sisällä.

Viime viikonlopun tapahtumat kertovat Woodin työmoraalista kaiken. Wood veti Pyrintö-ottelun aattona lauantai-iltana kello 22.15 punttitreenin. Vilppaan yhteiset punttitreenit alkoivat sunnuntaina kello 10, mutta Wood oli mennyt salille jo kello 8.

Eilisen ottelun jälkeen Wood ei sentään lähtenyt puntille.

– Nyt tarvitsen jäitä.

Vilppaan ilta oli täydellinen. Jokainen loisti yhdessä ja erikseen. 30 koriin johtaneen syötön lisäksi yli puolet pelaajista donkkasi!

– Ne (donkit) taas kertovat siitä, ketkä ovat loukkaantuneena, Tuominen viittasi vaihtopenkillä istuneisiin Teemu Rannikkoon ja Juho Nenoseen.

Woodin rinnalla Tim Coleman pelasi kolmannen superottelun putkeen. 11 pelitilanneheitolla 26 pistettä ja tuttu virne päälle.

Mikä pelillisesti parasta, Wood ja Jamuni McNeace näyttävät mahtuvan hyvin samaan viisikkoon. Sunnuntaina Pyynikillä ja eilen Salohallissa kaksikko pelasi noin 20 minuuttia samaan aikaan.

– Kyllä siellä tilaa riittää, koska Wood on niin hyvä syöttämään ja Jamuni pelaa niin korkealla riman päällä, Tuominen muistutti.

Täydellisen illan täydellisenä huipennuksena Vilppaan oma kasvatti Tuukka Juntunen pääsi vapaaheittoviivalle ja heitti liigauransa ensimmäisen pisteen.

– Tässä joukkueessa on hyviä tyyppejä, jotka tekevät niin hyvin hommia, ettei minun tarvitse patistaa. Tämä on valmentajalle helppo joukkue, Tuominen kehui.

Työnteko ei lopu, vaikka fiilis olisikin katossa. Alkanut maaottelutauko on pyhitetty Woodin sisäänajolle.

– Maanantaina jatketaan. Vaikka nämä kaksi peliä Woodin kanssa ovat näyttäneet hyvältä, niin aika paljon tässä on vielä harjoiteltavaa. Pelikirja on vielä suppea, Tuominen muistutti.

 

Vilppaan vemppaosasto Juho Nenonen ja Teemu Rannikko seurasivat ilotulitusta vaihtopenkiltä.

 

Nenosen lankomieheen iski flow

Kolme viikkoa sitten Korihaista Vilppaaseen siirtyneelle Elias Eerikinharjulle eilinen oli näytön paikka.

– Tässä matsissa oli ekstrapanos, hän myönsi.

Juho Nenosen lankomies pelasi joukkuekavereidensa tavoin hurmoksessa ja heitti liigauransa ennätyspisteet (18). Viidestä kolmosesta upposi neljä ja illan kruunasi 187-senttiselle suomalaispelaajalle harvinainen donkki.

– Kentällä iski ”flow”, josta ei päässyt pois. Tiesin jo ennen heittoa, että se menee sisään.

– Tuntui tosi hyvältä, kuten koko tämä aika Vilppaassa.

Illan huonoin uutinen oli se, että seuraavaan otteluun on kaksi viikkoa.

– Totta kai tauko tekee hyvää, mutta haluaisin pelata jo pian!

 

Vilpas–Korihait 115–65 (32–18, 23–12, 29–14, 31–21)

Vilppaan pisteet/levypallot: Jeremiah Wood 28/13/6 syöttöä, Tim Coleman 26/6, Elias Eerikinharju 18/2, Aatu Kivimäki 11/0/5 syöttöä/5 riistoa, Jamuni McNeace 11/10, Riku Laine 9/5, Mikko Koivisto 6/1, Henri Kantonen 5/7/6 syöttöä, Tuukka Juntunen 1/1.

Korihait: Richaud Pack 19/2/5 syöttöä, Ernest Zeigler 18/6, Miikka Marttinen 9/4, Henri Ventoniemi 8/2, Nicholas Banyard 4/1, Vesa Heinonen 3/2, Elias Lahdensuu 2/1, Tommi Lehtonen 2/0, Kevin Ware 0/6.

Levypallot. 47–28
Syötöt: 30–16
Menetykset: 8–16
Heittoprosentit:
1p: 58–75
2p: 62–42
3p: 50–31

OHO!

Tämä on jo kolmas kausi putkeen, kun Vilpas voittaa ottelun vähintään 50 pisteellä. Seuraennätys on vuoden takaa Lapualta (127–75).

Erotuomarit: Johannes Sarekoski, Karolina Andersson, La Trice Little.
Yleisöä: 1 174.

Vilppaan seuraava ottelu: ke 26.2. Ura Basket–Vilpas Kupittaan palloiluhallissa kello 18.30.

 

Henri Ventoniemellä oli epäkiitollinen tehtävä puolustaa Jeremiah Woodia.